hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2016. június 21. kedd   06:05
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Két év alatt a műfaj élvonalába ért a Budapest A Cappella Fesztivál


  A tavalyi próbaév után idén már háromnapossá bővülve a műfaj nemzetközileg jegyzett legjobbjait mutatta be az elmúlt napokban a Budapest A Cappella Fesztivál a Várkert Bazárban a Dunapest programsorozatának részeként. A tavaly a WOMEX-et is Budapestre hozó Hangvető által szervezett eseményen hat külföldi és három magyar fellépő szerepelt nagy sikerrel.
  ”Rendszeresen járunk a cappella fesztiválokra szerte a világban, de ilyen jól szervezett és a műfaj változatosságát bemutató eseményen és egyben ilyen gyönyörű helyszínen talán még sosem léptünk fel„, mondta koncertjük után a finn Tuuletar egyik énekesnője, Venla Ilona Blom. A finn zenekar itt, Budapesten mutatta be pár nappal korábban megjelent új lemezét. A Tuuletar finn népdalok és beatbox, azaz a szájdob egészen rendkívüli társítására épülő zenéje olyan mértékben varázsolta el a fesztivál közönségét, hogy még a Magyarország-Izland meccset adó kivetítőt is sokan otthagyták érte, a szombati nap zárása után pedig ismét a színpadra követelték őket, ahol negyedórás extra ráadást adtak a rajongók kedvéért.
  
  Ugyancsak elvarázsolta a közönséget Vusa Mkhaya zimbabwei kvartettje, amely a zulu hagyományból ismert isicathamiya stílus egyik legnevesebb képviselője ma a világban. Ők már évekkel ezelőtt lemezre vették a „Tavaszi szél vizet áraszt…” afrikai harmóniákra épülő verzióját, amelyet azonban Magyarországon még sosem volt lehetőségük előadni – egészen a Hangvetőtől érkezett meghívásig. És nem ez volt az egyetlen magyar népdal, amely némi akcentussal csendült fel a fesztiválon, hiszen a grúz Alaverdi a „Csillagok, csillagok…”-at adta elő a cappella verzióban. A világhírű Iberi kórus négytagú kistestvére – az Alaverdi négy tagja mind tagja a nagy Iberinek is. De illesztett népdalokat programjába a budapesti Jazzation és a szegedi Fool Moon is: előbbi egy moldvai csángót és egy ritkán hallható tajvani dalt, utóbbi egy magyarországi délszláv darabot. A Fool Moon, amelynek éppen a Magyarország-Izland meccs után lépett fel, focis utalásokkal tette még a szokásosnál is szórakoztatóbbá koncertjét.
  A fesztiválról a külföldi fellépők elsősorban azt tartották kiemelendőnek, hogy milyen érzékenyen reprezentálja a műfaj sok-sok oldalát, miközben mégis egységes képet mutat: a népzenei, kórushagyományban gyökerező, a swinges, a kamarazenei, a popzenei a cappella képviselői egyaránt felléptek. A cél az volt, hogy jöjjenek bár az a cappella hagyomány bármely irányából, a legmagasabb minőség és a szakmai kíváncsiság jellemezze őket. A Hangvetőnek ez a törekvése sikerrel is járt: fesztiválokon ritka, hogy a fellépők szinte mindannyian meg is hallgatták egymást és a koncertek után is együtt buliztak. A Tuuletar tagjai együtt énekelték a bolgár Abagar népdalait, a Kongero jegyzetelt a Tuuletar koncertje alatt, az Alaverdi tagjai pedig még fellépésük másnapján is visszajöttek, hogy megnézzék a Romengo és vendége, a Nyugat-Afrikai balafonos, Mamadou Diabate játékát.
  
  ”A tavalyi, még csak egynapos fesztivál után nagy ugrás volt a három napra való bővítés”, mondta Lelkes András, a szervező Hangvető ügyvezetője, „de bíztunk magunkban, mert tudtuk, hogy mind a fellépő művészek, mind pedig a helyszín, a Várkert Bazár Öntőház udvara verhetetlenek a maguk műfajában, a többi pedig csak rajtunk múlik„. Lelkes András elmondta, hogy ha a Hangvetőn múlik, jövőre is lesz Budapest A Cappella Fesztivál és reményeink szerint azonos helyszínen. „Egy fesztivál bevezetése nem egy-két év, így nem is vágtunk volna bele, ha nincsenek hosszú távú terveink„, fogalmazott és egyúttal megköszönte az esemény támogatóinak.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 royal hunt    prophets of rage    bérczesi    zöld darázs 3d    nina hagen    f.o.system    anna& the barbies    ska-pécs    red square scenario    milla jovovich    beyond the bridge    gurd    omega diatribe    doherty    superhero    megan fox    brutality will prevail    mia wasikowska    maradandó károsodás    angertea    we came as romans    kaiser chiefs    emmure    jet    normandie  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!