hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [album]  2016. június 2. csütörtök   17:10
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Megjelent Szászcsávási sorozat


  Szászcsávási sorozat részei:
  
  Szászcsávás Band: Transylvanian Folk Music (FA 385-2)
  Szászcsávás Band: Live in Chicago (FA 384-2)
  Szászcsávás Band: 1990 (FA 382-2)
  Szászcsávás Band: 3. (FA 383-2)
  
  A Fonó 4 CD-ből álló új sorozatot jelentetett meg az erdélyi Szászcsávási Zenekar felvételeiből. Újra kiadásra kerültek az 1996-ban megjelent „Szászcsávás - Transylvanian Folk Music”, az 1998-as „Szászcsávás 3.” és a Zenekar 1998-as amerikai koncertjének „Live in Chicago” címen 2001-ben megjelent felvétele. A negyedik „Szászcsávás 1990” című CD-n új, a szászcsávási zenészekkel 1990-ben a helyszínen készült felvételek jelentek meg. Ezek különlegességét az adja, hogy nem csak a később világhírűvé vált zenekari tagok, hanem egy időközben fiatalon elhunyt, illetve egy idősebb prímás is muzsikál rajtuk. Az 1990-es felvételeken az addig cask lakodalmakban, többnyire erősítés nélkül muzsikáló zenészek nyersebben, de éppen ezért még erőteljesebben muzsikálnak, mint azt a később készült kiadványokon és nemzetközi szerepléseiken megismerhette a közönség. A CD sorozat tagjai egységes megjelenésű új borítót kaptak, a korábbiakhoz képest bőséges új képanyaggal. A Fonó a sorozat folytatását is tervezi a Szászcsávási Zenekarral készült más archív felvételek megjelentetésével. (Szánthó Zoltán)
  
  Szászcsávás kivételes helyet foglal el a magyar zenetörténetben: a magyar népi éneklésben teljesen általános egyszólamúság kivételeképpen talán az egyetlen olyan falu, ahol több szólamban énekelnek. Ez a XVIII. század végén, a nyugati egyetemeket megjárt protestáns teológusok által meghonosított többszólamú templomi éneklés folklorizálódott formája.
  A kutatások szerint a szászcsávási kórushagyomány az egymástól a szólamok számában, a szerkesztés elveiben különböző iskolák közül a bázelire vezethető vissza. A faluban ma is működik az ötszólamú kórus, a falu minden magyar lakosa - az iskolástól az idősekig – énekel, a szólamok apáról fiúra öröklődnek. A kórus fellépésein kívül az istentiszteleteken, lakodalmakban, mulatságokban is több szólamban énekelnek. Az ilyen mulatságokban a népies műdalok dominálnak, de énekelnek nótákat, népdalokat, táncdallamokat is.
  
   A hangszeres zenével Erdélyben hagyományosan a cigányok – II. világháború előtt rajtuk kívül még a zsidók – foglalkoztak, lakodalmakba, mulatságokba őket fogadták meg. A csávási cigány zenészek több nemzedékre visszamenően a környék híres muzsikusai: bár a kórusnak nem tagjai, az énekeket ők is jól ismerik, és az átlagosnál zeneileg igényesebb közönségük a gyenge muzsikusokat nem tűri meg. Az erdélyi mérték szerint jómódú faluban a cigányok alkalmi mezőgazdasági munkából és téglavetésből tengődve külön telepen, cigánysoron élnek. A nyomorúságos körülmények közül való kiemelkedés egyetlen lehetősége a zenélés. A cigányok közül igen sokan játszanak valamilyen hangszeren: főleg vonóshangszeren, újabban tangóharmonikán, dobon, szaxofonon, elektromos orgonán is. A faluban ma is több zenekarra való zenész él. A CD-n kerültük a hagyományos hangzásba nem illő hangszereket, így itt az a vonóshangzás hallható, amely egy nemzedékkel korábban még általános volt az erdélyi népi tánczenében, és amelyet a hozzá tartozó repertoárral együtt mára egyre jobban kiszorít az elektromos zene. (Szánthó Zoltán)
  
  Szászcsávás Band: Transylvanian Folk Music (FA 385-2)
  
  A felvételek 1992 és 1994 januárjában készültek a szászcsávási Óvodában. A 2. felvétel 1991-ben készült a budajenői temetőkápolnában. Szászcsávás (az 1913-as helységnévtár szerint Csávás, románul Ceuaş) 900 lelket számláló kisközség Erdélyben, a Kis-Küküllő (Târnava Mica) völgyében. A falu lakóinak többsége magyar, további kb. 20%-a cigány. Ez a CD a falu cigány muzsikusainak hagyományos repertoárjából való válogatás.
  A CD-n hallható zenekar magja a „Dumnezu” ragadványnevű Jámbor István prímás; testvére, Csányi Mátyás „Mutis” bőgős; és sógoruk, Mezei Ferenc „Csángáló”, a kontrás által alkotott együttes. 1967 óta játszanak együtt. Mindhárman Csángáló nagyapjától, a halála után harminc évvel is emlegetett híres prímás Horvát Mezei Ferenc-től, a „Vén Kránci”-tól tanultak muzsikálni. Őket egészítik ki a fiatalabbak: Csángáló unokatestvére, Mezei Levente „Leves” prímás; Jámbor István és Csányi Mátyás öccse, Csányi Sándor „Cilika” prímás; és Csángáló fia, a CD-n kontrán hallható Jámbor Ferenc „Tocsila” prímás.
  
  Fő hangszerükön kívül valamennyien jól játszanak a többi hangszeren is, és általában kiváló táncosok. Alapvetően a zenélésből élnek.
  
  Szászcsávás Band: Live in Chicago (FA 384-2)
  
  A felvételeket Aranyos László készítette Chicago-ban a Szent István templomban, és a Paprikash Étteremben, 1998. június 12-én A Szászcsávási Zenekar a lemezen szereplő hat taggal három alkalommal látogatott Észak-Amerikába, mondható, hogy óriási sikerrel: több ezer ember csodálkozhatott rá fantasztikus zenéjükre. Ezeknek a turnéknak legfontosabb jelentősége, hogy Észak-Amerika érdeklődésre szert tartó közönsége első alkalommal láthatott és hallhatott egy kis eldugott erdélyi faluból érkezett teljes tagságú, eredeti, nem „revival” zenekart. Bartók Béla kompozícióin keresztül az amerikai társadalomnak már lehetett elképzelése arról, hogy milyen az erdélyi zene, de eredeti formában csak hangfelvételeken létezett. Nem túlzás, hogy a Zenekar a közel készáz, óriási sikerű előadása során úgymond „lehengerelte” a közönséget.
  
  Szászcsávás Band: 1990 (FA 382-2)
  
  A felvételek 1990 január 28 és október 23 között készültek Szászcsáváson. Ez a CD az 1990-ben Szászcsáváson (az 1913-as helységnévtár szerint Csávás, Kis-Küküllő vármegye; ma: Ceuaş, Maros megye, Románia) készült helyszíni gyűjtésekből való válogatás. A gyűjtések különböző időpontban és különböző szászcsávási helyszíneken, különböző technikai eszközökkel és akusztikai körülmények között készültek. Az általában több óra időtartamú gyűjtésekből azokat a felvételeket válogattuk ki, amelyek 26 év távlatából, a Szászcsávási Zenekar CD-inek és egyéb felvételeinek, magyarországi és nemzetközi szerepléseinek ismeretében is érdekesek lehetnek.
  
  Szászcsávás Band: 3.
  
  A CD felvételei 1995-1998 között készültek a szászcsávási óvodában. Jámbor István „Dumnezu” első hegedű (1-8, 11-16), ének (8.) Csányi Sándor „Cilika” hegedű (1, 3, 7-8, 11-12, 15-16), szájbőgő (10) Mezei Levente „Leves” hegedű (1-3, 7-9, 11-12, 14-16), szájhegedű (10) Mezei Ferenc „Csángáló” kontra (1-8, 11-16), szájkontra (10)
  Jámbor Ferenc „Tocsila” „mélyhúros” kontra (3, 7-8, 15-16), primkontra (2), szájkontra (10)
  Csányi Mátyás „Mutis” bőgő (1-9, 11-16), szájbőgő (10) Közreműködik: Lunka Erzsi „Ikola” ének (13) Erdős „Dádá” János ének (4) Mezei „Bendős” Ferenc bőgő (13) Erdős „Csinga” István ének (4)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 suffokate    live on ten legs    kyle eastwood    maeotis    from afar    ramones    papaver    lordi    lunarsea    dub fx    horda    a kutya vacsorája    black label society    fonó    ensiferum    induction    szakcsi    totálkár    hanggai    davey and the porchmonkies    transformers 3 f    devilfire    rachel mcadams    the mono jacks    amberian dawn  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!