hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [program]  2016. május 24. kedd   05:05
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Balkáni virtusok a Müpában


  Utolsó felvonásához érkezett az idei évadban a Müpa összművészeti sorozata, a Bábel-est. Június 2-án a Balkán életérzés költözik a Fesztivál Színházba, olyan alkotók bevonásával, mint Boris Kovač és kamarazenekara, a New Ritual Group, a Sebő Együttes és vendége, Bognár Szilvia, Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő és író, valamint a Duna Művészegyüttes táncosai.
  
  A Balkán a barbár, nyers erő szinonimájaként él a hétköznapi gondolkodásban és a legtöbb művészeti alkotásban egyaránt. De létezik egy másik Balkán is, amely árnyalni képes ezt a sztereotípiát, és amely befolyásaival gazdagabbá tette a magyar művészetet.
  A szezonzáró Bábel-est alapritmusát az a Boris Kovač adja, aki már első albumán újraértelmezte és a Balkánra hangolta a New York-i repetitív iskolát. A felvételen szinte minden hangszeren az apai ágon magyar származású, multiinstrumentalista zenész játszik; őt hallhatjuk szaxofonon, klarinéton és tárogatón, citerán és vibrafonon, szintetizátoron, ütőhangszereken és magnószalagokon. New Ritual Group nevű zenekara mellett több projektje is futott más-más neveken, lásd Boris Kovač & Ladaaba Orchest és Boris Kovač & La Campanella, hogy csak a legismertebbeket említsük. A The Last Balkan Tango és a World After History című lemezei Európa-szerte kirívó visszhangot kaptak. A Müpában a maga jellegzetes Balkán-tangójából ad majd ízelítőt.
  
  A Kossuth-díjas Tolnai Ottó az 1965-től 1992-ig megjelenő legendás vajdasági folyóirat, az Új Symposion első nemzedékének volt főszerkesztője, míg egy betiltott folyóiratszám miatt el nem mozdították posztjáról. Az egykori Ifjúság című újvidéki hetilap mellékletéből 1965-ben kinövő társadalmi, művészeti és kulturális folyóirat rendkívüli hatással volt a hetvenes-nyolcvanas évek magyar irodalmára. Nyelvezete, formai korszerűsége, nyitottsága és szabad szellemisége miatt azóta is a legrangosabb magyar nyelvű folyóiratok között tartják számon. Esetenként nem is folyóirat, hanem képzőművészeti album vagy lemez formájában látott napvilágot. Itt jelent meg Boris Kovač már említett első lemeze is. Az est moderátora, az író-újságíró Balázs Attila a harmadik Sympo-szerkesztőség tagjaként szintén több szállal kötődik a folyóirathoz.
  Sebő Ferenc életművét is több helyen átjárja a Balkán, elég csak a balkáni népköltészet egyik magyar népfordítójának, Nagy László Ki viszi át a szerelmet? című költeményének megzenésítésre gondolnunk. Mostani vendége a bájos népdalénekesnő Bognár Szilvia lesz.
  A nemzetközileg is jegyzett Duna Művészegyüttes küldetése a műfajjal kapcsolatos sztereotípiák ledöntésével ráébreszteni a nézőket a néptánc sokarcúságára és művészi kifejezőerejére. Profi táncosai ezen az estén a balkáni ritmusokat táncolják el a színpadon.
  
  Bábel-est: Balkán
  2016. június 2. csütörtök, 20:00 — 22:00
  Fesztivál Színház
  
  Közreműködik: Balázs Attila, moderátor; Boris Kovač és a New Ritual Group, a Sebő Együttes és vendége, Bognár Szilvia, Tolnai Ottó, költő és író, a Duna Művészegyüttes táncosai
  Alkotók: Böhm György, rendező; Marton László Távolodó, sorozatszerkesztő



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hernádi judit    edith piaf    rocktogon    overcast    cruel hand    salvus    julio iglesias    sarke    tűzzománc    riki    szeg    the panic broadcast    reflected    hó márton és a jégkorszak    the killers    complette failure    diane krüger    steven soderbergh    bloc party    expire    mastodon    scarlet aura    twitter    adimiron    szarka gyula  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!