hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [buli]  2016. május 1. vasárnap   14:54
nincsen hozzászólás

szerző: Leslie
A Marduk szétzúzta a Blue Hellt
Supersonic (Blue Hell & Red Hell)

  Nem vagyok egy black metal rajongó, de a Marduk valamiért mégis mindig megfogott. Ráadásul ezen az estén a többi fellépő is sok érdekességet ígért, így ezt azért nem kellett volna kihagyni. Az est első fellépőjét bevallom őszintén, lekéstem. Sajna ezt a pesti közlekedést képtelen vagyok kiszámolni.
   A miskolci Svoid volt színpadon, amikor érkeztem, s mivel nem ismertem eddigi koncertjeiket, érdeklődve hallgattam bele. S milyen jól tettem ! Nagyon súlyos és melankolikus hangzás uralta a színpadot, tonnás súllyal jöttek a riffek a hangfalakból. A színpadon több helyen füstölők voltak, ami nemcsak a füst, de az illat miatt is különös hangulatot teremtett. (Pár hete a Death DTA bulin is láthattunk ilyet) Az első szám alatt még úgy éreztem, az egy gitár egy bass egy kicsit vékonyka, de hamar rájöttem, hogy egyáltalán nem. Nagyon brutálisan szólt a Svoid, ütős kis bulit nyomtak!
  
  És hogy nehogy megunja az ember a sok egyforma stílust, a másik teremben már nyomta is a görög Bio-Cancer. Na a hellén srácok aztán nem foglalkoztak lassú doomos témákkal, hanem az igazi thrash stílusban aprítottak. Iszonyatos lendülettel és szélvész gyorsasággal nyomták a bulit, látszott a srácokon, hogy nagyon élvezik a bulit. Persze előfordultak kiállások, ahol aztán lehetett bólogatni erőteljesen, de a lendület töretlen volt! A látvány is ott volt a szeren, az egyetlen kopasz gitárosuk mellett hárman azért rendesen headbangeltek méretes sörénnyel és ugráltak fel alá. Az énekes Lefteris amolyan ugatós szótagmondós stílusa feküdt ehhez a stílushoz, szerencsére a sikolyok elmaradtak … Nagyon jó volt a hangulat, a közönség is beindult a tempóktól, alapos bemelegítés volt a Marduk előtt.
  
  Kicsit fura volt, hogy a Marduk hamarabb lépett színpadra főbandaként, mint Sear Bliss, de gondolom ez az időpont lett velük egyeztetve, s ezen nem akartak változtatni. A folyamatos háborús alapzaj már a színpadépítés alatt ment, előkerültek álcahálók is, és az üvöltő farkas a pentagram közepén felkerült háttérnek. A múlt heti Kampfar buli után ismét szembesülnöm kellett vele, hogy rohan az idő. 2005. szeptemberében ugyancsak Pesten láttam a Mardukot utoljára hazai földön, s az biza már 10,5 éve! Pár éve Csehországban is láttam-hallottam, de ott még vékonyabbnak tűntek a srácok, úgy megemberesedtek pár év alatt. S aztán színpadra léptek a black metal talán leghíresebb svédjei, Mortuus, Morgan, Devo és Widigs. Hogy hogyan jellemezném a Mardukot a színpadon? Mint amikor egy T-72-es harckocsi a maga 45 tonnájával nekilendül. Panzer Division Marduk. Brutális, gyors, letaglózó. Az az erő és dinamika, ami belőlük árad, azt át kell élni egy koncerten. A terem gyakorlatilag megtelt a kezdésre, s az emberek – a Svoid és a Bio-Cancer bemelegítésének hála – megőrültek. Iszonyatos nyomulás kezdődött, s még a mellettem álló, úgy két fejjel kisebb kislány is át akart mászni mindenkin. A hangulat tökéletes volt, Mortuus hergelte is a népeket. Ez persze okozott némi problémát nekem, mivel próbáltam megfelelő fényképanyagot összehozni a Mardukról (ennek eredményét lásd oldalunkon) A svédek pedig szünet nélkül dübörögtek át rajtunk, tonnányi riffek és fénysebesség. Talán felesleges is felsorolni a játszott nótákat, amolyan best of setlistet láthattunk, majd minden albumról szemezgettek a srácok, ami nem könnyű a kiadott 13 album és 4 koncert/válogatásalbum (ja és 9 kislemez) tükrében. A tizenévvel ezelőtti vérlocsolás ugyan elmaradt, de az Afrika, vagy a Panzer Division Marduk mellett fel sem tűnt. Egyszóval hatalmas és elsöprő erejű buli volt, mindenkinek csak ajánlanám, ezt élőben nézze meg legközelebb!
  
  S ami fura volt és szokatlan, hogy a fejeket leszaggató páncélos hadosztály után következett a Sear Bliss. A Marduk végeztével sem gondoltam, hogy kell még egy koncert, mert ez bizony fárasztó volt, de mivel egy komoly jubileumi buli volt készülőben, nem hagyhattam ki. Érkezésemkor a srácok már nyomták a lassú, vontatott témákat, amit a Marduk után kicsit kevésnek gondoltam... egy pár percig. Aztán a Sear Bliss belekezdett, s onnantól már el is múlt ez az érzésem. A 20 évvel ezelőtt kiadott Phantoms albumot dalait tolták, mégpedig az albumon lévő sorrendben. A különlegességet jelentő harsonát Pál Zoli (na de hová lett a haja?!? – ja hogy 20 év eltelt?) kezelte a színpadon, és amikor éppen nem játszott, akkor léggitározott egyet hangszerével. Nagyon különleges, de abszolút hangulathoz illő betéteket (még ha teljes értékű hangszernek tekinthetjük is) tett hozzá a zenéhez. Aztán a jubileumi hangulathoz vendégzenész is járt, Csejtei Zoli érkezett, aki ezen az albumon anno tevékeny részt vállalt. Ő aztán az album utolsó With Mournful Eyes dalára és a bónusznótára is visszatért a színpadra. A hangzás tömény volt, és dübörgött rendesen, talán Csejtei Zoli mikrofonja volt kissé halk, a harsonát is tökéletesen lehetett hallani és élvezni. Nagy András hangja erőteljes volt, a számok közti átkötéseket is tőle hallhattuk. Minden fáradtságom ellenére nagyon hangulatos bulit láthattunk, azért ha valaki látta ennek az albumnak a 20 évvel ezelőtti turnéját, és a mostanit is, elmesélhetné, mi különbséget látott hallott.
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 electric callboy    boz cordolla    the crown    the rev    dumaszínház    retarded fish    avatar    headcat    neurosis    mangani 888    los vegas    hernádi judit    sister sin    dr living dead    avantasia    zoohacker remake orchestra    lugosi lászló    orden organ    steve´n´seagulls    the last stand    dean white    hangsúly    romanticbiodark    jessica biel    cruel hand  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!