hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
hírek   2016. április 22. péntek   08:04
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Budapest Folk Fest május 18-22 között


  A jó dolgokról - mint a reggeli kávé íze, a kedvenc farmerod kényelme, a szomszéd lány mosolya, a szelíd tavasz illata, a biciklid színe, kedvenc könyved szavai, a park fái, a sarki kávéház zsongása vagy a gyermeked szuszogása - nem kell sokat beszélni. Léteznek, ismerjük a történetüket, színüket, ízüket, hangjukat, hangulatukat, nem helyettesíthetők semmivel. Reméljük, hogy sokak számára az egyik ilyen jó dolog lett a hetedik évébe lépő Budapest Folk Fest is.
  A fesztivál elérte, sőt talán túl is teljesítette mindazt, amit célul tűztek ki létrehozói az induláskor. Az esemény megkerülhetetlené vált a hazai fesztiválpiacon, hisz´ minden esztendőben a Budapest Folk Fest nyitja a rangos nyári zenei események sorát. A több napos rendezvényen az elmúlt években szinte mindenki bemutatkozott a hazai folk- és világzenei szcénából. A régiek hírét tovább öregbítette, a pályájuk elején járó fiataloknak presztízst és lökést adott.
  
  A folk az egyik legéletképesebb, folyamatos fejlődésben, változásban lévő műfaj, amelyből megannyi más stílus is táplálkozik újra és újra gazdagítva egymást. Idén fellép a Shantel & Bukovina Club Orchestar, a macedón Vlatko Stefanovski triója, a Muzsikás és az Amadinda ad közös koncertet, itt lesz Roby Lakatos és zenekara, valamint a 40 éves Téka is; ahogyan Berecz András, a Romengo, a Góbé, az Eszterlánc és a legjobb vonós, moldvai és cigány táncházak sem maradnak ki a programból. A hétvégén napközben borkostolók és családi programok várják az érdeklődőket a fesztivál egyik új helyszínén, Várkert Bazár csodálatos teraszán.
  Merüljenek el velünk együtt ebben az ötnapos élményfolyamban!
  
  MÁJUS 18.
  Helyszín: Fonó Budai Zeneház
  18.30 Fonó Szerda táncház: Magyarpalatkai táncok – gálaműsor. Vendég: Magyarpalatkai Banda, közreműködik: Koncz Gergő, Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, valamint a Fonó Kamara Táncegyüttes 
  A Fonó szerdai táncháza legendás; húsz éve folyamatosan, minden szerdán várja a közönséget a Sztregova utcai zeneházban. Egyedülállóan a hazai táncházak közül rendszeres kapcsolatot tart fent az adatközlőkkel, hónapról hónapra meghívva hagyományőrző táncosokat, zenészeket. Hagyományainkhoz híven idén is a szerdai táncházzal és adatközlő vendégekkel nyitjuk meg a Budapest Folk Festet. A legendás Magyarpalatkai Banda húzza a talpalávalót a nagyérdeműnek.
  Jegyár: 1000 Ft
  
  Helyszín: Kobuci Kert
  19.30 Bogdán Norbert lemezbemutató, Romengo concert
  A Cseh Tamás Program támogatásával lép fel Bogdán Norbert, a fiatal, roma származású gitárművész. A felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban tanult, tehetségére többen felfigyeltek, azóta több mint 200 fellépésen vett részt. Egyedi zenei világa a roma és magyar folk, a balkáni népzene és roma népzene, a jazz és a popzene elemeinek sajátos ötvözetére épül.
  A Romengo zenekar az egyik hazai sikertörténet; külföldön szinte jobban ismerik őket, mint itthon, pedig itthon is jól cseng a nevük. „Amit ez a banda tud, azt manapság szinte senki” – írja róluk a Lángoló Gitárok. Lemezeik a nemzetközi világzenei toplista élvonalába jutottak, a 2015. októberi WOMEX-en az egyik legnagyobb sikert aratták.
  Jegyár: elővételben 800 Ft/ helyszínen 1000 Ft
  
  MÁJUS 19.
  Helyszín: Fonó Budai Zeneház
  19.00 Akadémista csillagok a deszkán: Szlama László (citera, koboz), Mihó Attila (hegedű) és Kacsó Hanga Borbála (ének); közreműködik: Balogh Kálmán (cimbalom)
  Junior Prima-díjas tehetségek a Fonó színpadán! Szlama László citera- és kobozművész számos díj nyertese, formációival új perpektívát ad a citera és kobozmuzsikának. Mihó Attila, a Halmos Béla Prímásverseny győztese, a Fonó táncházainak visszatérő muzsikusa remek zenekarával. Kacsó Hanga Borbála, a 2014-es Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyének győztese, a Fonó táncházainak visszatérő és remek énektanára. A koncerten Balogh Kálmán közreműködik.
  
  20.30 Szenty Band cigány táncház, tánctanítással
  A Szenty band táncház Balogh Gusztáv vezetésével a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei autentikus, főleg Nagyecsed és vidéke táncainak tanítását, a Szenty Band együttes pedig a magyarországi autentikus folklór zenének a megismertetését, művelését tűzte ki célul. Kéthetente ingyenes családi táncházat tartanak a Fonóban.
  A programokra a belépés ingyenes
  
  MÁJUS 20.
  Helyszín: Fonó Budai Zeneház
  20.00 Berka együttes moldvai és vonós táncháza
  A Berka együttes minden második pénteken megtölti a Fonót jó moldvai muzsikával és több száz embert vonz táncházaiba. A moldvai mellé vonós zenekart is meghívnak vendégül, így két teremben kétféle muzsika szól, mindegyikhez szabadon lehet csatlakozni és mulatni, ameddig a lábaink bírják!
  Jegyár: diákoknak 500 Ft, felnőtteknek 1000 Ft
  
  MÁJUS 21.
  Helyszín: Fonó Budai Zeneház
  20.00 A 40 éves Téka zenekar koncertje, táncházat muzsikál: Téka és Naszály zenekar
  Az 1976-ban alakult Téka, idén ünnepli 40. születésnapját; a táncházmozgalom emblematikus zenekara, akik sok ezer emberrel szerettették meg a magyar népzenét, néptáncot a Téka táborokban. A Fonó gondozásában jelent meg új lemezük, a Ritka Magyar I., amely szám szerint a 27. (!) albuma ennek a legendás együttesnek. Lemezükön emléket állítanak azoknak a falusi zenészeknek, akiktől tanultak. A zenekar tagjainak fontos, hogy a végsőkig kiérlelt muzsikálási technikával, a mesterektől kapott tudással, ne engedjék kidőlni a fát, ami gyökérzet nélkül menthetetlenül elpusztul.
  Jegyár: 1000 Ft
  
  Helyszín: Várkert Bazár – Reneszánsz udvar – Családi programok
  15.00 BaHorKa: Híres betyárok – gyerekelőadás
  A három remek énekes, mint három falusi asszony vonja be a gyerekeket egy csodálatos népi játékba sok zenével és tánccal; akárcsak egy búcsúban ülnénk, belefeledkezünk a játékba.
  16.20 A Fölszállott a Páva gyermek-tehetségkutató műsor győztesei
  A Fölszállott a Páva tehetségkutató műsor győztesei állnak színpadra a Várkert Bazárban.
  
  17.00 Eszterlánc koncert
  Az Eszterlánc együttes a Mezőség régi dalait és dallamait szólaltatja meg autentikus formában. A Császár Attila által alapított és vezetett zenekar műsoraiban és hangfelvételein gyakran közreműködnek mezőségi énekesek és zenészek. 
  A családi nap programjaira a belépés ingyenes.
  
  Helyszín: Várkert Bazár – Öntőház udvar
  Borkóstolók: Az udvarban egész nap válogatott pincészetek borait kóstolhatják a látogatók.
  18.00 Vendégváró házigazda: Góbé zenekar
  A Góbé bevette a belvárosi klubok, a táncházak és fesztiválok színpadait, …és a szívünket. Ők a folk fenegyerekei; produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét, új és mindenki számára élvezhető formában, és nagyon jó úton haladnak…
  
  19.00 Muzsikás és Amadinda közös koncert
  Különleges találkozás részesei lehetünk a két nagy múltú, Kossuth-díjas együttes közös koncertjén. Az ütős kvartett egyik fontos célkitűzése a világ különböző tradicionális ütőhangszeres kultúráinak kutatása és bemutatása, a Muzsikásé pedig elsősorban a magyar népzenei hagyományok ápolása. A két zenei világ, játékstílus szokatlan és izgalmas produkciót ígér, amelyben az együttesek egymás hangzáskultúráját érdekes színekkel gazdagítják.
  
  21.00 Roby Lakatos és zenekara
  Roby Lakatos kivételes előadói képessége, varázslatos hangszeres tudása legendás; a világhírű művészt a magyar kultúra prímás-nagykövetének is tartják. Művészetét nehéz hagyományos osztályozás szerinti kategóriába sorolni. Egyszerre roma zenész, klasszikus virtuóz, az „ördög hegedűse” és persze eredeti jazz-muzsikus is. Roby Lakatos a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével kitüntetett hegedűművész, aki Mexikóban hasonló elismerésben részesült.
  22.30-tól folkkocsma a Góbé zenekarral
  Jegyár: elővételben 2000 Ft/a helyszínen 2500 Ft
  
  MÁJUS 22.
  Helyszín: Fonó Budai Zeneház
  19:30 Hangolódó kiskoncert: Enyedi Testvérek: Enyedi Ágnes- ének, Enyedi Tamás- cimbalom
  Enyedi Ágnes Junior Prima díjas énekes, a Népművészet Ifjú Mestere együtt lép fel testvérével, a cimbalmos Enyedi Tamással, akivel gyermekkoruktól kezdve sokat muzsikálnak együtt. Csodás hang és virtuóz cimbalomjáték jellemzi őket.
  
  20.00 Berecz András: Hazakísérlek
  Berecz András úgy tartja, hogy a mesemondó hivatása új életet lehelni a régi mesékbe. De nemcsak a régieket fényesítgeti, hanem mindig keres újakat is. Gyergyóban járva székely népdalokat gyűjtött össze és tett egymás mellé Hazakísérlek című lemezén a Kossuth-díjas művész, a Nemzet Mesélője.
  Jegyár: 1000 Ft
  
  Helyszín: Várkert Bazár – Öntőház udvar
  Borkóstolók: Az udvarban egész nap válogatott pincészetek borait kóstolhatják a látogatók.
  18.00 Vendégváró házigazda: Babra zenekar
  
  19.00 Vlatko Stefanovski trió
  Makedóniát a zenei világban a 7/8-ról, a páratlan ritmusokról ismerik meg, ennek a zenei világnak a legismertebb gitáros szólistája Vlatko Stefanovski, aki triójával lép fel. Fellépéseiket mindenhol teltházak kísérik. Vlatko sikerének legfontosabb oka, hogy egész pályafutása alatt meggyőző muzikalitással és ragyogó technikai tudással újította meg a balkáni népzenei hagyományokat, és volt képes megtalálni az egyensúlyt a tradicionális formák és a kortárs dzsessz között. 
  
  20.30 Shantel & Bucovina Club Orkestar – Viva Diaspora Tour 2016
  A Bucovina Club maga a balkáni őrület. Szédületes tempójú ritmusok, szerb, bolgár, román, roma és török muzsikák némi elektronikával, programozott alapokkal megtámogatva, bővérű menyecskék, ugrálás a DJ-pult tetején, a nekivadult közönség talán még bankjegyeket is dugdos a mixerbe. Shantelnek óriási szerepe van abban, hogy a balkáni zene meghódította a klubokat, de az Outkast és a Basement Jaxx hangmintái, a Gogol Bordello jóvoltából a stadionokat és a Borat révén a mozikat is. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy Shantel állította össze a Fallal szemben rendezője, Fatih Akin Oscar-díjra nominált filmjének, az Auf der andern Seitének a zenéjét is.
  
  22.30-tól folkkocsma a Babra zenekarral
  Jegyár: elővételben 3500 Ft/a helyszínen 4000 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Konyha akusztik a KKMH Rockházban
I am: Új dal az április 5-én érkező új Magma Rise albumról
Summer Hell: Exodus, Abbath Doom Occulta, Deicide turné érkezik
Brutális erővel érkezik a The Plot In You legújabb dala, a Don´t Look Away
Hamarosan érkezik a The Early November új albuma
A rock lázadói, a BlackBeer csapata új kislemezzel jelentkezett
A Destroy Boys vadiúj slágere, a Plucked már meghallgatható
Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lenny kravitz    dave lombardo    senses fail    stefano di battista    salvus    a strom of light    earthsblood    m. night shyamalan    colin hanks    at the drive-in    kalmah    coroner    saint vitus    mózes réka    flotsam and jetsam     noomi rapace    hangsúly    backyard babies    secret sphere    abbie cornish    slash    muse    rising sound    elijah    michael caine  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!