hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2004. március 30. kedd   10:42
nincsen hozzászólás

szerző: Multimedia Concerts
Kraftwerk koncert Budapesten
2004 május 25, Budapest Sportaréna

  Dream, Can, Hiba

  Nemcsak a Kraftwerk rajongók de a professzionális gépzenét általában kedvelők is örülhetnek, hiszen a klasszikus csapat 2004 május 25-én a Budapest Sportarénában koncertezik! Ez a zene tisztán a 60-as évek befolyása alatt, keleti érzéssel tarkított ´karcos´ hangzás hegedűvel és bongóval. Érdekes ez a különösebben túl-rendezés nélküli, sok furcsa effektet, zajt magába foglaló zene, aminek a Krafwerk köszönheti sikerét.
  
  Ha igazán szeretnénk megérteni azt a történetet, amitől a ´legenda´ kialakult, akkor meg kell értenünk Németországot a hatvanas évek végén. Ekkor még a zenei élet nem tért vissza a normális kerékvágásba. A legtöbb német együttes angol vagy amerikai számokat játszott apróbb kiegészítésekkel. Egy új nyugat-német generáció élt a hidegháború árnyékában és a kelet-nyugati feszültségben. Társadalmi szükséglet volt újra feléleszteni a német kulturális identitást, ennek köszönhető az új hullám a zenében valamint a filmes világban. Három fő induló csapat volt: a Tangerine Dream, a Can és a Hiba! A könyvjelző nem létezik.
  
  Ralf Hütter (orgona) és Florian Schneider-Esleben (fafúvosók), Remschied-ben (Düsseldorf mellett), a Művészeti Akadémián (Kunstakademie) találkoztak először. Mind a ketten korábban már tanultak klasszikus zenét és folytatták tanulmányaikat a Düsseldorfi Konzervatóriumban. Ők improvizatív zenét is tanultak akkoriban Düsseldorfban, amikor a kísérleti elektronikus zene, azaz egy merőben másfajta stílus vonzotta őket. Megalakították saját együttesüket, az Organisation-t. Több helyen részt vettek különböző előadásokon művészeti galériákban, egyetemeken. Az együttes a Kraftwerk (erőmű) nevet 1970-ben vette fel, ekkor csatlakozott hozzájuk Basil Hammoud (vokál); Fred Monics (dob); Butch Hauf (basszus).

  Tone Float

  Első albumuk a Tone Float önbizalmat adott a csapatnak és egyre több élő koncertet is vállaltak Németországban. A koncerteket általában egy olyan plakáttal hirdették, amin egy piros-fehér bóján kívül egy meztelen nő is pózolt.
  Egy idő után már csak trióként folytatták a koncertezést, de ekkor Michael Rother (gitár) és Eberhardt Krahnemann (basszus) csatlakozott hozzájuk egy-egy alkalommal.
  Az első két album elsősorban belföldi elismerést hozott az együttesnek. Akkoriban kezdték építgetni nemzetközi hírnevüket. Távol tartották magukat a másoktól átvett stílustól, azon voltak, hogy megtartsák azokat az elemeket, amelyek megkülönböztették őket minden hasonló próbálkozástól. Ennek köszönhető, hogy az ipari és elektronikus zene meghatározó alkotóiként tartják őket számon mind a mai napig.
  
  Az első ´igazi´, jelentősebb Németországon kívüli koncert februárban, egy kétnapos német zenei fesztiválon volt Párizs egyik külvárosában (Théatre de LOuest Parisien; Boulogne-Billancourt), amelyet egy francia magazin szervezett (Actuel). Az első nap a Kraftwerk és a Guru Guru szerepelt, míg másnap a Tangerine Dream, Ash Ra Tempel és Klaus Schulze. Több részt is filmre vettek és leadták a francia tévében.
  
  Ebben az évben adta ki a Ralf - Florian duó billentyűs, vonós, fúvós, ütős és elektronikus hangszerekkel előadott, május és júliusban elkészült ´Ralf and/und Florian´ albumot. Wolfgang Flür (elektronikus dob) és Klaus Roeder (gitár, hegedű, billentyű) ebben az évben csatlakoztak a csapathoz.
  Az 1974-es Autobahn hozta meg a Kraftwerk nagy áttörését és alapozta meg hírnevüket a modern számítógépes zene úttörőiként. A fő szám Autobahn, több mint 22 perces, kísérlet összekapcsolni a monotonitást és egy hosszú autóút unalmasságát. A szám egyik szerkesztett változata UK és a US Top 10 lett.

  Computer World

  1975-ben Klaus Roeder távozása után Karl Bartos csatlakozott a csapathoz, aki novemberben már részt vett a Radioaktivitat album elkészítésében, ami a légtérben található rádióhullámok hangzásán, hangjain alapul. A Radioactivity angol verziója 1976 januárjában jelent meg. Az Autobahn nagy sikerének köszönhetően1975-ben újra kiadták a Ralf&Florian lemezt.
  
  1977 első negyedévében aztán egy másik nagy sikerű album jelent meg, a Trans Europa Express. Ezen utóbbi munkáik nagyban befolyásolták az akkori angol ´újhullámos´ generációt is. Többek között a Human League, a Tubeway Army (Gary Numan), a Depeche Mode, az OMD, David Bowie vállalta fel nyilvánosan, hogy csodálója az együttesnek, és hogy munkájára hatott a Kraftwerk vilga. 1978. március 29-én tűnt fel először a Die Roboter a német tévében és mutatkozott be a közönségnek. Április 7-én jön ki a Die Mensh Machine album és beköszöntött a robotos korszak amit elkönyvelhetünk, mint az audio-vizuális pop-rock zenének valaha született legsikeresebb ötvözete. A The Model kislemezük 1982-ben elérte a UK toplista csúcsát és szintén sláger lett a Neon Lights és a régebbi Showroom Dummies. Ez a lemez meghatározó lett az összes további munka és stílus szempontjából.
  
  Az 1981-es a Computer World album témája a számítógépek szerepe a jövőben. Óriási siker volt, különösen a Pocket Calculator című szám, amelyikben Ralf arról énekel, hogyan tud az ő számológépe zenélni. Ez a szám későbbiekben koncert-kedvenc is lett! A tagok a színpad szélén játszottak ahova odaengedték a közönséget is. A másik hasonló nagyságú sláger a Computer Love lett. Elkezdték a Computer World koncert sorozatot. A Computer World folytatásaként akarták elkészíteni a Technopop albumot, ami végülis soha nem került kiadásra. Noha elkezdték és sokat dolgoztak rajta, de a munka többször is félbeszakadt különböző okok miatt (egyik fő ok: Ralf-nak volt egy kerékpáros balesete, amely olyan súlyos volt, hogy két napig feküdt kómában) így végül feladták az egészet. Később az Electric Cafe lemezen jelentek meg azok a számok, amelyek a félbemaradt album miatt nem kerültek a nyilvánosság elé.

  Tour de France Soundtracks

  1983-ban a Breakdance című filmben hallható Tour De France jelent meg, amelyet már a Technopop lemezre elképzeltek, és amelynek témája az a bizonyos nagy kerékpárverseny. Az 1986-os Electric Cafe jóval erősebb és keményebb hangzást mutatott be, mint az eddigi munkák. Több video is készült a számokról.
  
  1990 februárban a januárban kilépett Wolfgang Flür helyett Fritz Hilpert lépett be, akivel a csapat Olaszországban négy koncertet adott. Még ebben az évben Karl Bartos távozott a zenekarból. A legjobb, legismertebb számok 1991 júniusában a The Mix című dupla lemezen jelentek meg, főként a dallamosabb popzenei piacot megcélozva. Júliusban Fernando Abrantes érkezett Karl helyett, majd ő is ment, helyette Henning Schmitz jött augusztusban, akivel a csapat ősszel a Mix Tour keretében a Budapest Sportcsarnokban is fellépett. 1997 nyarán újabb élő fellépésre szánták el magukat, amit igen nagy érdeklődés kísért. Ez volt a Tribal Gathering (törzsi gyűlés). A Tribal Gathering-et követően még két koncertet adott a zenekar: október 16. - Linz és október 18 - Kalsruhe. Utána egy kiterjedtebb világturnéba kezdtek 1998-ban. A koncerteken már sejteni lehetett egy új lemez megjelenését, három új szám el is hangzott (de csak az Expo2000 kerül kiadásra később, amely viszont a koncerteken nem hangzott el...), aztán végül mégsem lett belőle album a rajongók nagy bánatára.
  
  1998-ban Ralf és Flórián a 30 éves fennállásukat ünnepelték. 1999 novemberben bemutatták az új robotokat, amikkel új stílus ígérkezett. 2002-ben a robotok újra berobbantak a német és az angol tévéműsorokba (Top of the Pops) és ugyanebben az évben koncertertezni indulnak Belgiumba, Párizsba, Luxemburgba és Japánba. A következő évben Új- Zéland és Ausztrália adott helyet koncertjeiknek. Még ebben az évben elkészítették a Tour de France videóklipjét, amit a Francia televizió 100 éves tiszteletére tartott Soiree du Centenaire du Tour de France című műsorban mutattak be először.
  
  Legújabb albumuk tavaly augusztusban jelent meg Tour de France Soundtracks címmel. A május 25-i Budapest Sportarénában rendezendő koncertre jegyek országszerte kaphatók a Ticketpro jegyhálózatán keresztül.

  Kraftwerkológia

  Albumok:
  
  1969 Tone Float
  1971 Kraftwerk 1
  1972 Kraftwerk 2
  1973 Ralf and Florian
  1974 Autobahn
  1975 Radio-Aktivitat [German]
  1975 Radio-Aktivity
  1977 Trans-Europa Express [German]
  1977 Trans-Europe Express
  1978 Die Mensch Maschine [German]
  1978 The Men-Machine
  1981 Computer Welt [German]
  1981 Computer World [7 Track]
  1981 Computer World
  1983 Techno Pop [Not Released]
  1986 Electric Cafe [German]
  1986 Electric Cafe
  2003 Radio-Activity [Australian Tour Edition]
  2003 Trans-Europe Express [Australian Tour Edition]
  2003 Computer World [Australian Tour Edition]
  2003 The Men-Machine [Australian Tour Edition]
  2003 Tour de France Soundracks
  
  
  EP-k, maxik:
  
  1983 Tour de France [EP]
  1986 Musique Non-Stop
  1990 Trans-Europe Express [12 single]
  
  
  Videók, interjúk:
  
  1990 Kraftwerk in Concert [live]
  1991 Computertour
  1991 Enregistree Live a LOlmpia, Paris, 6.7.1981



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

MultiMedia Concerts

Kraftwerk

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sunday fury    kutyák És macskák    transformers: dark of the moon    charlie    red partizan    howard jones    dream evil    Ízek    skip the use    farrelly    kontrollzé    kézi chopin    isomnium    flamedrop    bonobo    danny elfman    szabad európa rádió    oneheadedman    barack obama    khold    matt bellamy    szerelmek    casey affleck    korn    civil war  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!