hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2015. november 18. szerda   15:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
13. Anilogue Nemzetközi Animációs filmfesztivál 2015. november 25-29. között Budapesten


  Új helyszínekkel bővül az immár tizenharmadik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melyet november 25-29. között rendeznek meg Budapesten. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban az Art+ Cinemában és a Szlovák Intézetben futnak majd a világ legfrissebb és legizgalmasabb rajzfilmjei. Idén hat egész estés animáció és harminc rövidfilm versenyez. Az Anilogue 2015 fókuszában Szlovákia. A fesztivált A PRÓFÉTA című epizódfilm nyitja - melynek különböző fejezeteit a világ legnevesebb animációs rendezői készítették –, és Charlie Kaufman első animációja, a velencei fesztivál nagydíját elnyert ANOMALISA zárja. Az Anilogue egyik színfoltja Gryllus Vilmos koncertje lesz.
  
  A világ animációs termésének legjavát felsorakoztató 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon idén tizenhat egész estés animáció látható majd, melyek közül hat verseng a fesztivál fődíjáért. A francia Simon Rouby rajzfilmjében a 12 éves Adama bátyja hirtelen eltűnik az eldugott nyugat-afrikai faluból, ahol élnek és Adama úgy dönt, megkeresi őt. Christian Desmares és Franck Ekinci April és az ál-világ című alkotásában egy párhuzamos világtörténet szerint 1941-ben V. Napóleon uralkodik Franciaországban, ahonnan misztikus körülmények között sorra kezdenek eltűnni a tudósok. Egy April nevű fiatal lány igyekszik kideríteni, mi ennek az oka. A román Anca Damian Varázshegy című doku-dráma animációja egy Párizsban letelepedett lengyel menekült, Adam Jacek Winker életrajzát követve halad át közel fél évszázadnyi történelmen. A japán Keiichi Hara alkotása, a Hokusai kisasszony egy lendületes portréfilm Hokusai mester lányáról, O-Eiről, egy szabadszellemű, szókimondó és nagyon tehetséges nőről. A francia Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli Fantomfiú című filmjében egy titokzatos gengszter megsebesít egy nyomozót, Alexet. A kórházban, ágyhoz kötve, Alex összebarátkozik a kis Leóval, akinek különleges képessége, hogy ki tud lépni a testéből. Végül Hyung-yun Chang dél-koreai rendező A szatellitlány és a tehén című animációjában Il-ho-t, a ´KITSAT-1´ szatellitet fellövik az űrbe, hogy megfigyelje a Földet. A műhold érdeklődni kezd az emberi szív után.
  
  A fesztivált november 25-én, szerdán 19 órakor az Urániában A próféta című alkotás nyitja, melyben egy kitalált szigeten Almitra, a csintalan nyolcéves kislány találkozik egy politikai fogollyal, Mustafával. Ebből a véletlen találkozásból valószínűtlen barátság alakul ki. Kahlil Gibran számtalan nyelven megjelent klasszikusából az animáció legnevesebb alkotói – többek között Tomm Moore, Roger Allers és Bill Plympton - közösen készítettek rajzjátékfilmet. A 13. Anilogue-ot november 28-án szombaton 19 órakor (ismétlés: vasárnap 15 óra) Charlie Kaufman és Duke Johnson a velencei fesztivál nagydíját elnyert Anomalisa című animációja zárja az Uránia moziban.
  
  A rövidfilmek versenyében 30, közelmúltban készült animáció vesz részt, 16 országból – köztük Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borcsa Limbo Limbo Travel című alkotása –, melyeket 1000 nevezett kisfilm közül választottak ki. A versenyfilmeket idén is nemzetközi zsűri bírálja el: A rövidfilmes zsűri tagjai M. Tóth Géza, Bjoern Bartholdy és Stephan Roelants – utóbbi rendezte az Anilogue-on futó Rendkívüli mesék című egészestés animációt -, az egészestés filmek versenyénél pedig Peter Budinský, Or Fleishera és Temple Réka.
  
  A 2015-ös program minden eddiginél gazdagabb. Lesz japán, litván és világpanoráma szelekció, Visegrad Rallye és egy vizsgafilm válogatás Franciaorszából. A Cartoon D´or válogatásban bemutatkoznak az idei európai animációs nagydíjra jelölt filmek, láthatjuk a svájci Fantoche fesztivál díjnyertes alkotásait, a lengyel O!PLA közönség-kedvenceit, a PAF Other Visions szekció pedig egy különleges válogatást ad olyan audiovizuális munkákból, amelyek az animációt vegyítik egyéb művészeti ágakkal. Az Anilogue 2015 fókuszában Szlovákia áll, így a Szlovák Intézetben is lesznek – ingyenes – vetítések. A fesztivál egyik színfoltja november 28-án 21 órakor az Urániban az Animált Éj, melyben 300 percnyi lenyűgöző és egyben rettenetesen félelmetes alkotás lesz látható. A gyerekeket szombaton reggel 9.30-kor ingyenes animációs workshop várja az Urániában, 10.30 pedig Gryllus Vilmos ad koncertet.
  
  Jegyek elővételben már vásárolhatóak teljes áron az Urániában és a Puskinban 1400 Ft-ért, az Art+ Cinemában 1100 Ft-ért, kedvezményesen az Urániában és a Puskinban 1100 Ft, az Art+Cinemában pedig 900 Ft-ért. A fesztivál teljes programja a honlapon található: www.anilogue.com.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zz top    újságíró    balaton sound    peta    vályi péter    dereng    angertea    tőzsdecápák    larry hangman    jason staham    silent screams    jason rouse    edith piaf    felemelkedés    nadir    chronicle    skillet    sigur rós    óperentzia    rowan atkinson    poison of marvel    metsatöll    billy talent    death by stereo    rock show  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!