hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2015. október 11. vasárnap   17:21
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Budapest Transzfer VIII.: Konyha-nyelv Irodalom és gasztronómia
2015.október 15-18. Lengyel Intézet - Budapest

  Október 15. csütörtök
  
  17:00h Konyha-nyelv. Irodalom és gasztronómia/Fesztiválnyitó/PIM
  E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója és Ugron Zsolna író
  
  17.30h „Hasadnak rendületlenül...” gasztroirodalom és „magas irodalom” / PIM
  
  Résztvevők: György Péter, Tarján Tamás, Takács Ferenc. Moderátor: Nagy Gabriella
  A gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya vagy művészete – meg minden más, ami az evéshez tartozik. Az étel és az evéshez tartozó minden más pedig korra, műfajra, földrészre való tekintet nélkül makacsul visszatérő téma a szépirodalomban. Feltesszük az idei Budapest Transzfer nagy kérdését, létezik-e, és ha igen, mi az a gasztroirodalom? Vigyázat, csípős vita várható!
  
  19.30h Végy tíz deka irodalmat! Magyar írók kézzel írott receptjei - árverés/ PIM
  
  Vezeti: Karafiáth Orsolya
  Első irodalmi receptárverés! Kérjük, tegyék meg tétjeiket, licitáljanak! Kalapács alatt kortárs íróink kézzel írott receptjei, konyhatitkok és történetek. Az árverésből befolyt összeggel a Heti betevőt támogatjuk, akik hétről hétre a Klauzál téren osztanak ételt a rászorulóknak.
  Receptíróink: Bodor Ádám, Both Gabi, Darvasi László, Dragomán György, Egressy Zoltán, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Lackfi János, Nádas Péter, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Spiró György, Szabó T. Anna, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Ugron Zsolna, Várady Szabolcs, Varró Dániel, Závada Pál
  
  21:00h Transzfer mozi/ PIM
  
  Gulyáságyú (AT-CZ-SK) dokumentumfilm eredeti nyelven, angol felirattal, (88´), 2009, rendező: Kerekeš Péter
  A számos díjat nyert film rendkívüli érzékenységgel szövi egybe különböző európai hadtesteknél szolgált katonai szakácsok portréját. A megszólalók emlékein keresztül nyerünk érzékletes betekintést a frontvonalak mögé, a történelem olyan dimenziója tárul fel előttünk, amelyről sem a tankönyvek sem az archívumok nem beszélnek. Megrázó film századunkról – finom humorral – egy merőben szokatlan gasztro-nézőpontból.
  
  21.30h Nyitóvacsora /KönyvBár
  
  A KönyvBárban minden héten megfőznek egy könyvet. Érezte valaha egy jó írás olvasása közben a megírt ételek zamatát a szájában? Szerette volna megkóstolni Harry Potter sütőtökös derelyéjét vagy a vajsört? Elképzelte már, hogy mit ehetett Micimackó vagy Malacka, és kíváncsi rá, hogy milyen étel lehetne a Tüskevár, az Állatfarm vagy Örkény István Egypercesei?
  A Budapest Transzfer nyitóvacsorája igazi meglepetés a könyv- és betűfalóknak. Jegyek korlátozott számban.
  7.000 Ft/fő
  
  Október 16. péntek
  
  16:00h Gasztroszájensz, avagy, amit mindig tudni akartunk, de nem volt kitől megkérdezni - Gasztroszemiotika és gasztrofilozófia/ PIM
  
  Részvevők: Benyovszky Krisztián, Forgács Attila. A beszélgetést vezeti: Bedecs László
  Enni és inni kell, de amit elfogyasztunk az társadalmilag, vallásilag és kulturálisan meghatározott jelentések hordozója is. Ezért jelekként tekinthetünk mindarra, amit megeszünk és megiszunk, és ugyanez érvényes az elkészítés, a tálalás és az étkezés műveleteire is. A beszélgetés azt járja körbe, miféle önmagán túlmutató jelentést hordozhat egy étel és a hozzá kapcsolódó rítus-rend, illetve hogy hogyan használják ezeket a jelentéseket az étkezésekről beszélő művek.
  
  16.30h Főző írók – Péterfy Gergely hétnyelvenbeszélő marhapörköltje/ PIM
  
  Nem csak elméletben, gyakorlatban is összekapcsoljuk az irodalmat a gasztronómiával, az írót a bográccsal és várjuk az éhes olvasót. A meleg egytálételek a PIM udvarán készülnek, vegyék és egyék! A bevételt a Heti betevőnek adjuk. (Szabadtéri program, rossz idő esetén a Károlyi Étteremben.)
  
  18:00h Irodalmi szakácskönyvek/ PIM
  
  Résztvevők: Fehér Béla, Segal Viktor, Szederkényi Olga. Moderátor: Szegő János
  Dumas Konyhaszótárát ismerjük, de szeretett-e főzni Jókai, Mikszáth vagy Krúdy? Gyűjtötték-e maguk is a recepteket? A beszélgetés során szó esik klasszikus receptgyűjteményekről: Lénárd Sándor Római konyhájáról, Magyar Elek Ínyesmester receptjeiről vagy Ignotus Emma asszonyként írott jótanácsairól, Polcz Alaine szakácskönyveiről éppúgy, mint mai szerzők – Váncsa István, Fehér Béla, Cserna-Szabó András és Darida Benedek – köteteiről. Mitől irodalmiak ezek a szakácskönyvek? Lehet-e csak olvasni őket, szabad-e csak főzni belőlük? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, miközben beleássuk magunkat a szép-recept-irodalomba.
  
  20:00h KOMAtál kóstoló /PIM
  
  Résztvevők: Robert Maklowicz (PL), Viktor Faktor (CZ). Moderátor: Horváth Csaba
  Miben különböznek a közép-kelet-európai konyhák? Mi a különbség a hasonló alapanyagokból készített, de minden nyelven más néven nevezett hagyományos ételek között és milyen ezeknek a nagy kedvenceknek az irodalmi karrierje, avagy hogyan jelenik meg a közép-kelet-európai irodalmakban a főzés és az étkezés? Hogyan alakultak a nemzeti gasztronómiai identitások sokszor átrajzolt határaink között és mit tanultunk, csentünk egymástól a szomszédokkal? Miért szeretjük ma egymás konyháját és vajon egyforma-e a hamburger Prágában és Krakkóban? Ezeket a kérdéseket olyan szerzőkkel járjuk körül, akik a regionális gasztronómia avatott ismerői.
  
  20:00h Transzfer mozi/ Toldi Mozi
  
  Gemma Bovery (FR) romantikus komédia, francia és angol nyelven, magyar felirattal, (99´), 2015, rendező: Anne Fontaine, főszereplők: Fabrice Luchini, Gemma Arterton
  Az idilli normandiai falu békés életét felkavarja a nagyvilági Gemma Bovery és férjének érkezése. A különös szépségű nő már pusztán megjelenésével is felhívja magára a helyi pékséget vezető Martin figyelmét, a középkorú férfi érdeklődése pedig lassan rajongássá válik, ahogy egyre több hasonlóságot fedez fel az asszony és Flaubert regényalakja, Bovaryné között...
  
  Kísérőfilm: Maradék (FR-HU) animációs rövidfilm, angol nyelven, magyar felirattal, (14´), 2015, rendező: Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta
  1000 Ft
  
  21:00h Kocsmatúra – Ne csak együnk, igyunk is! Koccintson velünk kedves íróink törzshelyén!/ találkozó:
  Batthyány tér, a Szent Anna templom előtt
  
  Kocsmatúránk Budára vezet: megidézzük Petri Györgyöt, Tandori Dezsőt, Bereményi Gézát és másokat, s szövegeik segítségével nézünk a pohár fenekére. Csak 18 éven felülieknek és az irodalom rendszeres fogyasztóinak ajánlott program! A túrát Péterfy Gergely vezeti. A részvételi díj tartalmazza a fogyasztást.
  1.500 Ft.
  
  Október 17. szombat
  
  11:00h és 15:00h Városi séta a Hosszúlépéssel– Ízlések és pofonok/ belváros, találkozó: a PIM előtt/ 120´
  Mindenki szeret a városról a saját szájíze szerint beszélni, és nincs ez másképp az írókkal, költőkkel sem. Sétánkon legendás törzshelyek és kocsmák nyomába eredünk, felidézzük az ott-történteket, és ha csak lehetőségünk adódik rá, igyekszünk konyhatitkokat ellesni az irodalom nagyjaitól. Magyar nyelven.
  1.500 Ft.
  
  11:00h Paradicsomleves betűtésztával, azaz etetős versek a menzáról / Mesemúzeum
  
  A Kompánia Színházi Társulat Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával című verseskötetét zenésítette meg. Ki emlékszik az ovisteára? Hát a tojáslevesre? És a paradicsomos káposztára? Meg a tejbegríz-összekavarásra? És a mackósajt-pucolásra? Meg a kakaóscsiga-szétgöngyölésre? Meg a szilvásgombóc-magköpködésre? A betűtészta-kirakósozásra? Ki ne emlékezne a legjobb ovis mulatságokra! Kis és nagy ovisok, örökovisok, ide, ide! Itt a sok ovisétel, a kedvencek, a fujjfujjok, és most senki sem tömi belétek! Jó étvágyat kívánunk nektek!
  Előadják: Kemény Rozi és Szalay Heni (ének), Mayer Lili (citera), Mayer Zita (klarinét, furulyák), Pelva Gábor (hegedű), Bodacz Péter (mandolin, gitár), Lukács László (ukulele, gitár), Heppes Miklós (basszusgitár), Mózes Zoltán (cahon, kanna, mosódeszka), 3-99 éves korig, 400/600 Ft.
  
  11:00h Hol a Kávéház ma?/ Hadik Kávéház
  
  Résztvevők: Klaudia Blasl (AT), Péter Judit, Saly Noémi. A beszélgetést vezeti: Wilhelm Droste
  A konyhában sikerülni szokott, ami a mai társadalmakban nehéz, keverednek különféle kultúrák, ízlésesen, finoman, békésen. Kubai cukor kínai teába. Akár lehetne ez egy emberibb jövő receptje.
  A régi kávéházakban úgy keringtek a vendégek, mint különböző fűszerek a jó ételben. Elfért a sok ellentét is, sőt, ettől csak izgalmasabb lett ez a világ. Egy vidám köztársaság, amely helyet és táptalajt adott vitának, barátságnak, szerelemnek, üzletnek, játéknak és nem utolsó sorban a művészetnek, az irodalomnak. Milyenek voltak ezek a kávéházak és hol találjuk, ha megtalálhatjuk, ezt a pezsgő intellektuális világot ma? Erről beszélgetnek a résztvevők, akik közelről ismerik a régi és mai kávéházi világot.
  
  16:00h Evés, ivás, főzés a kortárs irodalomban - felolvasás főzéssel és fényfestéssel/ PIM
  
  Konyhafőnök: Szegő János Felolvasnak: Bajtai András, Bíró Zsófia, Klaudia Blasl (AT), Mark Crick (GB), Csobánka Zsuzsa, Darvasi László, Yan Ge (CN), Horváth Viktor, Karafiáth Orsolya, Kőrösi Zoltán, Silvester Lavrík (SK), Parti Nagy Lajos, Erik Šimšík (SK), Tallér Edina, Vécsei Rita Andrea és a PIM Visegrádi Írói Rezidens Programjának résztvevői: Marie Iljašenko (CZ), Kuba Wojtaszczyk (PL), Norbert György (SK), Varró Dániel.
  Főző írók – Amíg a felolvasásokat hallgatjuk, a bográcsban elkészül a Hévíz gasztrorovat hármasfogatának – Cserna-Szabó András, Darida Benedek és Szálinger Balázs – ízletes meglepetése. Kifejezetten ajánljuk kortárs irodalom mellé. A bevételt a Heti betevőnek juttatjuk el.
  Vetítés: Fényszórók visual
  
  18:00h Kétszersült–étel és irodalom/ PIM
  
  Résztvevők: Mark Crick (GB), Bogusław Deptuła (PL). A beszélgetést vezeti: Horváth Csaba
  Az evés-ivás nem pusztán mindennapjaink része, de az egyik legalapvetőbb irodalmi toposz is. Az ételek nemcsak azt a világot határozzák meg, amiben élünk, de azt is, amit olvasunk. A lengyel történész, művészetkritikus, újságíró, Bogusław Deptuła az Irodalom és konyha című esszékötetében a világirodalom főszereplőinek asztalához és konyhájába kalauzol, míg az irodalmi hasbeszélőnek titulált angol Mark Crick, a világszerte nagy sikert aratott Kafka levesének szerzője, Homérosztól Irvine Welsh-ig a világirodalom legnagyobbjainak elképzelt konyhatitkaiba vezeti be az olvasót szellemes stílusparódiáival. Két elkötelezett étel- és irodalomrajongó izgalmas találkozásának lehetünk szem- és fültanúi.
  
  20:00h Terítéken a család – történetek az ebédlőasztal és a gyúródeszka mellől/ PIM
  
  Résztvevők: Yan Ge (CN), Rubin Eszter. A beszélgetést vezeti: Bödő Anita
  Minden ízben megbújik egy emlék: a családi ebédek, a nagymama főztje, a gőzölgő étel illata mind édes és fájdalmas perceket idéznek. Rubin Eszter családtörténete úgy fonódik, ágazik el és ér össze, ahogy a barhesz fonatai. A fiatal, Szecsuanban született kínai írónő, Yan Ge pedig csilipaprikával ízesített lóbabpürét kínál és hozzá pikáns családi titkokat. Hogyan ágyazódnak az emlékek egy finom fogásba és egy jól megkomponált regénybe? Emlékek, ízek és irodalom lesz terítéken.
  
  20:00h Transzfer mozi/ Toldi Mozi
  
  Sushiálmok (NL) portréfilm/dokumentumfilm, japán nyelven, magyar felirattal, (81´), 2012, rendező: David Gelb
  
  A Sushiálmok egy olyan ember portréja, aki szakmájában nem fogad el semmilyen kompromisszumot. Egész életét a munkájának és a maximalizmusának rendelte alá és ezzel világhírű éttermet épített fel, amely a legszőrösszívűbb éttermi kritikusok elismerését is kivívta. David Gelb számtalan fesztivált megjárt, gyönyörű képekkel és Philip Glass remek zenéivel aláfestett műve nem csak egy rendkívüli ember portréját vázolja fel, de sokat elmond a japán társadalomról és kultúráról is.
  
  Kísérőfilm: Tiltott gyümölcs (EE) rövid dokumentumfilm, észt nyelven, angol felirattal, (25´), 2011, rendező: Anu Aun
  Hogy bírja a szőlő a fagyos észt klímát? Egy szenvedélyes borász meglepő kísérlete.
  1000 Ft
  
  21:00h Piafilozófia – Alexandr Guha (CZ), Pavel Maurer (CZ)/ Cech-in (Lónyay utca)
  
  A vasfüggöny mögötti Csehszlovákiában elképesztő leleményességgel másolták, illetve alkották újra beszerezhető alapanyagokból a csillogó nyugati bárok koktéljait. Így született a „varázsszem”, a „lehányt postás” vagy a „köpet”. Alexandr Guha antropológusként kezdett az alkoholfogyasztási szokásokkal foglalkozni, majd a téma szerelmese lett. Előadásában minden titokra fény derül és kóstolhatunk is.
  Pavel Maurer gasztronauta, a Prágai Gasztrofesztivál alapítója, aki a gasztronómia iránti szenvedélyét az űrhajósok csillagok iránti vágyakozásához hasonlítja, a cseh gasztronómiáról és annak szent tehenéről, a csodás cseh sörről tart előadást, amelyben egy Menzel klasszikus is terítékre kerül. Angol nyelven.
  
  22.30h Barhesz – felolvasószínház Csákányi Eszterrel/ PIM
  
  Rubin Eszter Barhesz című regénye alapján előadja: Csákányi Eszter
  Rubin Eszter monodrámája történet a családról, zsidó életről, hazatalálásról, gasztronómiáról, szerelemről. A főszereplő, Kohav Virág szinte szerelembe esik a kelt tésztával, szívét belefőzi a húslevesbe, miközben a konyha és a családi asztal eseményein keresztül bepillantást nyerünk két család életének krónikájába a XX. század elejétől napjainkig. Az előadás előtt kóstoló a szerző által sütött barheszből. 1.500 Ft
  
  
  Október 18. vasárnap
  
  10:00-18:00h Kincskereső a Hosszúlépéssel/ belváros, PIM
  Szeretnél belekóstolni a budapesti irodalmi életbe úgy, ahogy eddig még sosem? Szedd ízekre a várost a Hosszúlépés kétfordulós, Budapest édes és keserű élményeit megragadó kincskereső játékán! Kövesd írók és költők ízlését, majd folytasd a gasztronómiai és irodalmi kalandozást a Petőfi Irodalmi Múzeum falain belül.
  Ingyenes program magyar nyelven vállalkozó kedvű kalandoroknak és csapatoknak.
  A játékhoz az öt külső állomások bármelyikén szabadon lehet csatlakozni, a cél ezek teljesítése, majd ezt követően a PIM-en belüli talányok megfejtése. Nem távozik üres kézzel senki, aki a külső állomások közül mindet meglátogatja, de a belső helyszíneket is teljesítők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Részletek a Budapest Transzfer blogon és a facebookon.
  
  11:00h Faljuk a könyveket! – Irodalmi gyerekkonyha foglalkozás a Cellux Csoporttal / Mesemúzeum
  
  A Cellux Gyerekkonyha ezúttal a mesék világába kalauzolja a kis kuktákat. A foglalkozáson csupa egészséges finomságot készítünk, a Mesemúzeum aktuális kiállításából ihletet nyerve. A gyerekek kedvenc meséikhez kapcsolódva a főzés örömével ismerkedhetnek meg, s az elkészülő finomságokhoz kapcsolódó receptfüzet elkészítésére is marad idő. 6-12 éves korig, 400/600 Ft.
  
  11:00h Irodalmi brunch - Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával/ Hadik Kávéház
  
  Ráérünknapi reggeliebéd irodalommal az invenciózus szakács hírében álló Dragomán Györggyel és a főzésen túl a kóstolásban is jeleskedő Szabó T. Annával, akikkel Nagy Gabriella beszélget. A belépő tartalmazza a fogyasztást.
  
  13:00h Heti betevő–ételosztás felolvasással–Grecsó, Háy, Kollár-Klemencz/ Klauzál tér
  
  Egyszer volt, hol nem volt… a VII. kerületi Kisüzem szakácsai elhatározták, hogy rászorulóknak főznek, így indult a Heti betevő. A PIM örömmel csatlakozik a Heti betevő csapatához: a perselyekbe összegyűlő adományokkal, a recept-kézirat árverés bevételével és a fesztiválon főző íróink egytálételeiből befolyt összeggel járulunk hozzá működésükhöz.
  A fesztivál zárónapján, vasárnap rendezett ételosztáson a PIM csapata is kiveszi a részét az önkéntes munkából, az ételre várakozóknak pedig 13 és 14 óra között Grecsó Krisztián, Háy János és Kollár-Klemencz László olvasnak fel. Süteményt, gyümölcsöt hozni ér 12 és 13 óra között a Kisüzembe! (szabadtéri program)
  
  16:00h Transzfer mozi /Toldi Mozi
  
  Világevők (SE) dokumentumfilm, eredeti nyelven, magyar felirattal, (95´), 2015, rendező: Charlotte Landelius, Henrik Stockare, Thomas Jackson
  A fine dining szubkultúra előtt hódoló Világevők félig világjáró film, félig egyfajta étel- és életigenlés. A kulináris élvezetekre fókuszáló dokumentumfilmben öt megszállott kóstolót követünk: a londoni ételkritikust, aki a világ összes három Michelin-csillagos éttermében evett már, a hongkongi bloggert, a litván modellt, a fiatal thai írót és a kemény, szókimondó stílusáról ismert amerikai ételkritikust.
  A film magyar címét Jókuti Andrásnak köszönheti, aki maga is olyan életmódot él, mint a mozi hősei, járja a világ legjobb éttermeit és élményeit a Világevő című blogján teszi közzé.
  Egy letűnt kor finom darabkája találkozik két sokat látott emberrel, akik szavak nélkül is megértik egymást.
  1000 Ft
  
  18:00h Utazás gasztronómiába– a Világevők filmhez kapcsolódó beszélgetés / Toldi Mozi
  
  Résztvevők: Klaudia Blasl (AT), Pavel Maurer (CZ). Moderátor: Jókuti András (Világevő blog)
  Jókuti András kisgyerekkorától a gasztronómiai felfedezéseknek él, és bár volt a Radiocafé szerkesztője és műsorvezetője, legtöbben a Goldenblog-díjas Világevő kapcsán ismerik. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy végigkóstolta a fél világot. A Világevők (Nincsenek véletlenek.) című dokumentumfilm kapcsán egy sokéves gasztronómiai újságírói tapasztalattal rendelkező kulináris utazóval, az osztrák Klaudia Blasllal és a Prágai Gasztrofesztivál elindítójával, az egyetlen független cseh étteremkalauz ötletgazdájával, Pavel Maurer gasztronautával beszélget.
  
  21:00h Némafilmzene, zenés filmklub, avagy filmkoncert Darvas Kristóffal/ Kisüzem
  
  Néma-, és elnémított filmek élő zenei kísérettel. A kép adott, a hang helyben születik. A négy éve indult sorozat igazi csemege mind a film-, mind a zenerajongóknak. Középpontban a zongora és az étel/evés/gasztronómia.
  A sorozat házigazdája és szervezője: Pap Dávid Tamás



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 horibillies    motörhand    the melvins    silver church    szekeres andrás    5 yards    balázs elemér    black blitz    john sykes    sárkányvadászok    a nyugtalanság kor    s dance    jude law    katona tamás    audun kleive    civet    denzel washington    duende    bognár szilvi    quimby    the melvins    mantra porno    devilfire    decease    my gift to you  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!