hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [könyv]  2015. október 9. péntek   04:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Margó-díj 2015: Babiczky, Mán-Várhegyi és Totth Benedek lehet a befutó


  A Margó Irodalmi Fesztivál zsűrije háromra szűkítette a Margó-díj esélyeseinek névsorát, így október 10-én Babiczky Tibornak, Mán-Várhegyi Rékának és Totth Benedeknek van esélye elnyerni a legjobb első prózakötetesnek járó díjat. A Főváros első alkalommal adja át a Budapest a fiatal tehetségekért különdíját.
  
  VIDEÓ: Hogyan zsűrizett az Aegon-díjas Péterfy Gergely vízilabdás fürdőköpenyben? Milyen szerepe van egy megbarnult banánnak? Babiczky Tibor megölné Lacit, Mán-Várhegyi Réka örül, hogy vidámak a novellái, Totth Benedek bevallja, hogy még egy ideig nem adja a gyerekei kezébe a regényét.
  
  
  
  Az első alkalommal kiírt Margó-díjra negyvenheten jelentkeztek, a Könyvesblog előzsűrizésével állt össze a legjobb tíz listája. A Margó-díj célja, hogy a pályakezdő írókra is nagyobb figyelem essen, így a kiírók olyan könyveket vártak, amelyek szerzője korábban soha nem jelentetett meg saját prózakötetet.
  A zsűrit négyen alkotják: Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Péterfy Gergely, az Aegon-díj aktuális győztese, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál szervezője. A zsűri háromra szűkítette az esélyesek körét, így október 10-én a Toldiban Babiczky Tibor Magas tenger, Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen, Totth Benedek Holtverseny című regényének is esélye van elnyerni az első alkalommal kiosztandó díjat. A nyertes szerző 500 ezer forintos összdíjjal lesz gazdagabb, az Aegon-díj győztese, vagyis 2015-ben Péterfy Gergely mentorként segíti. A nyertes kötet kereskedelmi és médiatámogatást kap a Bookline online és offline felületein, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készít belőle. A Toldi Moziban első alkalommal adja át a Főváros a 150 ezer forint összdíjjal és a Budapest-élménycsomaggal járó Budapest a fiatal tehetségekért különdíját.
  
  A három jelölt:
  Babiczky Tibor: Magas tenger – Egy nyomozó küzdelme a bűnnel és a bűntudattal (Magvető Könyvkiadó, 2014, 180 oldal)
  
  A tavalyi év örömteli meglepetése volt Babiczky Tibor prózabemutatkozása, még akkor is, ha rendhagyóan provokatív debütálással rögtön kivette a krimijéből a nyomozást és a tettest. A Magas tenger minden mondatán érezni, hogy egy több verseskötetet publikáló szerző jegyzi, remek mondatok és jelenbeli történetek, többek között az árvízzel harcoló miniszterelnökkel és egy Esterházy-színdarab premierjével a háttérben.
  
  Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen (JAK-PRAE.HU Kft., 2014, 220 oldal)
  
  Mán-Várhegyi Réka 2013-ban elnyerte a JAKkendő-díjat, idén pedig ő képviselte Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. Mindez persze nem jött magától: kellett hozzá egy sajátos hang és szemlélet, meg persze egy nagy adag hétköznapi boldogtalanság, a mesebelit is felülmúló groteszk helyzetek, melyben például a férj kénytelen beletörődni, hogy minden reggel egy aranylábú mellett ébred. A Boldogtalanság az Auróra-telepen önálló életét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kezdőnovellából kisfilm készült, melyet a Friss Hús fődíjjal ismert el.
  
  Totth Benedek: Holtverseny (Magvető Könyvkiadó, 2014, 248 oldal)
  
  Az addig jobbára műfordítóként ismert Totth Benedek Holtverseny című regénye a tavalyi év egyik legnagyobb könyves meglepetése volt. Hősei légüres térben, társadalmi vákuumban lebegő tizenévesek, akik csak néhány órára találnak fogódzót egymásban, és ahhoz, hogy tovább sodródjanak, időről időre nagyot kell rúgniuk a másikba. A könyvből várhatóan film is készül, a forgatókönyvet Totth Benedek és Bodzsár Márk közösen jegyzi.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 helmet    hófehérke    lovreck    micah sloat    recoil    nadir    tracedawn    foamo    wasted struggle    amd    karinthy frigyes    tankcsapda    a diktátor    gorillaz sound system    hawthorne heights    michael douglas    mission: impossible    paolo fresu    mr. big    hófehér    despised icon    bridge to solace    stolen beat    gulliver utazásai 3d    howl  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!