hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2015. október 7. szerda   07:32
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Goth kórussal előadott akusztikus Orphaned Land koncert az A38-on
2015. október 21, A38



  Bár az izraeli folk-metál zenekar, az Orphaned Land nem először jár Budapesten, ezúttal egészen különleges produkcióval érkezik. Az orient-metál stílusteremtő együttese teljes egészében akusztikus koncertet ad, kiegészülve a híres berlini goth-kórussal, a tizenöt tagú Stimmgewalttal. Egészen különleges élmény, ahogyan Magyarországon még sosem hallhattuk az Orphaned Landet. Előzenekarként pedig az operát, a komolyzenét és a metált egyedi módon ötvöző német Molllust lép fel.
  
  Metálzenészeket nem sűrűn szoktak Nobel-békedíjra jelölni, de azért, hogy ez megtörténjen Kobi Farhival, az Orphaned Land énekesével, komoly mozgalom indult. A kilencvenes évek elején alakult izraeli folk-metál együttes ugyanis nem kisebb célt tűzött ki magának, mint azt, hogy minden lehetséges módon hirdesse a közel-keleti békét. A „minden lehetséges módba” elsősorban persze a zene és a dalok tartoznak bele: az Orphaned Land rengeteget merít a keleti stílusokból, az arab és török népzenéből, a klezmerből, és ezeket vegyíti a metál elemeivel.
  
  A végeredmény egy nagyon hatásos hibrid, amit csak erősít az együttes elkötelezettsége: a három nagy monoteista vallás (zsidó, keresztény, iszlám) alapvető egységét hirdetve teljes életműve a béke és az emberi testvériség szép, bár utópikus eszméjére épül. Ugyanakkor a kifejező nevű együttes (”Elárvult Föld”) jó pár politikusnál többet tett azért, hogy zsidók és arabok, törökök és európaiak kölcsönösen elfogadják egymást. Az üzenetet jól példázza az Orphaned Land legutóbbi lemezének borítója, amelyen egymásra montírozva szerepel a Dávid-csillag, a kereszt és a félhold.
  
  Az Orphaned Land muzsikája a death/doom műfajból indult, de ma már egy olyan sokoldalú, rétegzett zenét játszanak, amiben rendkívül sok műfaj hatása és jelenléte fellelhető. Jellemzőek rájuk az epikus, komplex felépítésű szerzemények, valamint a keleties dallamvilág. Ennél a bandánál is fontos a zene magával ragadó hangulata. Az ének terén is változatosságra törekednek: Kobi Farhi énekes durva hörgéseket és gyönyörű dallamokat is használ.
  Az 1991-ben alakult zenekar korai lemezei, az 1994-es Sahara és az 1996-os El Norra Alila még a szigorú, death/doom stílusban fogantak, 2004-es Mabool azonban már egy olyan rendkívül színes, sokoldalú konceptalbum, amely minden ízében tökéletes, és ami a zenekart csúcsra járatta. Csak 2010-ben született meg a folytatás, a The Never Ending Way Of ORwarriOR, amely elődjénél kevésbé direkt, talán egyetlen nagy sláger található rajta, a Sapari. Utána azonban egy olyan komplex, színes, de mégis befogadható és élvezetes zenei utazásra invitál, amelyet nem felejt el egykönnyen a hallgató. Legutolsó lemezük, az All In One még tovább viszi a csodálatos hangulatot, a könnyed, rögtön befogadható dallamokkal összehangolva. Noha az alapító gitáros, a mindig jókedvű Yossi Sassi már nem tagja a csapatnak, az Orphaned Land ma is kiváló kombinációja a közel-keleti zenei világnak és a súlyos metal zenének.
  
  Az Orphaned Land ezúttal különleges európai turnéra indul. Az akusztikus-unplugged koncerteken a tizenöt tagú berlini kórus, a Stimmgewalt kíséri a zenészeket. A Stimmgewalt repertoárja alapvetően goth-, rock- és metál-szerzeményekből áll, így igazán autentikus választás. Egészen különleges klubkoncertre számíthatunk, és az Orphaned Land is egészen különleges oldalát mutatja meg.
  
  
  
  
  
  


Kulcsszavak:
  orphaned land     stimmgewalt     molllust 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Orphaned Land, Lunarsea, Subterranean Masquerade

Orphaned Land: egy órás dokumentumfilm a Rockpalast műsorán

Orphaned Land a Durer Kertben

Orphaned Land: beharangozó videó az új albumhoz

Concerto Music 2018.: Nightwish, Within Temptation, Accept, Angra, Rhapsody, Therion, Satyricon, Orphaned Land, Anneke, Insomnium
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Válogatott zenei emlékek a Pink Floyd életművéből
Republic 35
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 killed with hate    pulzus tehetségkutató    darkest hour    fegyelmező részleg    satelles    cadaveres    gro fraas    short sharp stock    hollenthon    blues    végső állomás    monuments    dark fortress    valerian swing    mindenki szereti a bálnákat    born from pain    another way    blues b.r. others    dragon hunters    guardista    margaret island    bibliotheque pascal    yellow spots    past perfect    squash bowels  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!