hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
film [film]  2015. szeptember 29. kedd   16:58
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Roger Waters A Fal című filmje kedden a mozikban


  Világszerte egy időben, Magyarországon is kedden este mutatják be a mozik Roger Waters A Fal című filmjét. A világhírű zenész azonos című turnéjának 2010 és 2013 között négymillió nézője volt, a film a koncertfelvételek mellett Waters személyes története egyben.
  
  ”A hetvenes évek végén, amikor a The Wallt írtam, még ijesztően fiatal voltam. Az azóta eltelt években rájöttem arra, hogy akkori félelmeim és veszteségeim a szükségszerűen velük járó gúnnyal, szégyennel és büntetéssel együtt olyan szélesebb körű aggályok allegóriájaként szolgálhatnak, mint a nacionalizmus, a rasszizmus, a szexizmus vagy a vallás. Ezeket is ugyanazok a félelmek irányítják, mint amelyek akkori fiatal énemet befolyásolták„ – mondta korábban Roger Waters.
  A The Wall egyike a rockzenetörténet legnagyobb hatású albumainak, amely zenerajongók generációinak adott maradandó élményt. A Pink Floyd korszakos lemezét Waters gyakorlatilag egyedül írta, a dupla albumon olyan klasszikusok szerepelnek, mint a Comfortably Numb, az Another Brick In The Wall, a Mother, a Run Like Hell vagy a Young Lust. A korong már 1979-es megjelenésekor óriási siker volt, és több mint 30 millió eladott példányával ma is ott van minden idők húsz legkelendőbb lemeze között.
  A lemez 1980-as, eredeti előadása mindössze 29 alkalommal volt látható a Pink Floyd amerikai turnéján, valamint egyszer Berlinben, 1990-ben, a berlini fal lebontásának ünnepén. Roger Waters 2010-ben vette elő újra a The Wallt, amikor előbb egy világkörüli sportcsarnok-, majd stadionturnéra tervezte meg az anyagot a modern technika lehetőségeit felhasználva, mintegy 3000 négyzetméternyi díszlettel, hatalmas, a közönség feje felett lebegő felfújható tárgyakkal, egy óriási hosszúsági fallal. Mindkét koncertsorozat érintette Magyarországot: Waters és a rendkívül látványos show 2011 júniusában a Sportarénában, illetve 2013 augusztusában a Puskás Ferenc Stadionban volt látható és hallható.
  A Fal című mozi világpremierje a tavalyi Torontói Filmfesztiválon volt, de a mozik világszerte csak most fogják bemutatni. A rendező Waters mellett Sean Evans volt, a 135 perces játékidő gerincét a világturné kimagasló minőségű, 4K/Dolby Atmos technikával rögzített koncertfelvételei adják. Az alkotást – akárcsak az alapjául szolgáló zenét, valamint az arra épülő, és Alan Parker rendezésében 1982-ben bemutatott The Wall című filmet, amelynek jelenetei a koncertfelvételeken is visszaköszönnek – áthatják Waters emlékei és háborúellenessége.
  A ma 72 éves zenész két felmenője is a fronton harcolva veszítette életét: nagyapja az első, apja 1944-ben a második világháborúban, amikor Roger alig hathónapos volt. A filmnek egy része egy személyes történet, egyfajta számvetés. A zenész átutazik Franciaországon és Olaszországon, ellátogat abba az első világháborús temetőbe, ahol a nagyapja nyugszik, illetve ahhoz az emlékműhöz az anziói tengerpart közelében, amelyre az apja neve is fel van vésve.
  ”Remélem, a mostani vetítések világszerte jó lehetőséget teremtenek arra, hogy emlékezzünk. Nem csak az elvesztett szeretteinkre, de az összes többi elesett srácra is. Hamu vagy gyémánt, ellenség vagy barát, mindannyian egyenlőek leszünk a végén„ – fogalmazott a film kapcsán a zenész. Érdekesség, hogy a filmnek némi magyar vonatkozása is van: egy férfi elmeséli, miként menekült meg egy magyar zsidó család Budapesten a vészkorszakban.
  
  Roger Waters 1965-ben alapító tagja volt a Pink Floydnak, amely a pszichedelikus rock legfontosabb együttese lett az évek során. A basszusgitáros-énekes 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért; a Pink Floydot végül David Gilmour gitáros, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten. Az induláskor meghatározó tag, Syd Barrett 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el.
  Bár a The Wall zenéje és szövege szinte teljes egészében Waters műve, azt mindenki az azt feljátszó zenekarhoz köti. Ennek ellenére A Fal című film több mint két órája során a zenekar neve egyszer sem hangzik el, mindössze egy rajongó pólóján virít a név az egyik koncertfelvételen…
  A Pink Floyd már nem létezik, de két meghatározó tagja idén is rendkívül aktív: Waters a film mellett nemrég kiadta 1992-es szólólemeze, az Amused to Death újramaszterelt, felújított változatát, Gilmour pedig friss stúdióalbummal jelentkezett Rattle That Lock címmel.
  A Falat szeptember 29-én kedden Magyarországon 29 moziban vetítik magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
  
  A koncertfilm Budapesten látható lesz az Urániában, a Corvin, a Művész és Toldi legnagyobb termében, valamint a Cinema City hálózatában. Vidéken többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Győrben, Szolnokon, Szombathelyen és Székesfehérváron lesznek vetítések. A filmet október 1-től több mozi műsoron tartja.
  - MTI -



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 aether realm    isten háta mögött    juliette lewis    mission: impossible 4    apocalyptischen reiter    in this moment    behemoth    uzipov    story of the year    brandon flowers    s dance    halycon way    sajnos batár    guardista    jazzékiel    how to train your dragon    eva longoria    motörhead    biohazard    katzenjammer    eva mendes    babák    funeral for a friend    fury uk    destroy the carrot  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!