hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2015. szeptember 7. hétfő   16:30
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Spock´s Beard, Special Providence az A38 Hajón
2015. szeptember 21. A38



  A jól sikerült tavalyi best of műsor után idén új lemezével tér vissza a budapesti A38 Hajóra a Spock´s Beard. Az amerikai progresszív rockzenekar előtt a londoni Synaesthesia, valamint a Dream Theater előtt is bemutatkozó hazai csapat, a Special Providence is játszik szeptember 21-én.
  
  Az 1992-ben, Los Angelesben alapított Spock´s Beard progresszív rockzenéje számos különböző műfaj hatását hordozza magán: komolyzenei, pop, rock, jazz és fúziós jazz, valamint R&B elemeket egyaránt felfedezhetünk, ahogy a Genesis, a Yes vagy éppen a Beatles munkássága is eszünkbe juthat. Összességében azonban a Beard mégis képes volt friss és egyedi hangzást kialakítani - jól ismertek az énekbetéteknél alkalmazott összetett, több részes harmóniákról, valamint a Gentle Giant zenei munkásságát idéző ellenpontok alkalmazásáról is.
  
  Az eredetileg Neal és Alan Morse által létrehozott zenekarból Neal nem sokkal az ezredforduló után távozott, amit követően Nick D´Virgilio dobos vette át a frontemberi feladatokat is. Ez a felállás négy lemezt adott ki, ahol a lemezeken Nick, a turnékon pedig Jimmy Keegan (Santana, John Waite) dobolt, de sokszor mindkét zenész saját dobfelszereléssel lépett színpadra, amely egyedülálló, élő ütős-duetteket eredményezett.
  
  2011-ben Nick is távozott a zenekarból, és karrierjét a Cirque du Soleil társulat tagjaként folytatta. Jimmy Keegan így állandó dobossá vált, az énekes-gitárosi posztot pedig Ted Leonard (Enchant, Thought Chamber) foglalta el. Ez a felállás rögzítette a Brief Nocturnes and Dreamless Sleep című albumot 2013 tavaszán, melyet a zenekar egyik legjobb eddigi lemezeként tartanak számon.
  
  Ennek folytatásaként készült el 2015 augusztusában a tizenkettedik nagylemez, mely az InsideOut Music gondozásában jelent meg, The Oblivion Particle címmel. Dave Meros basszusgitáros elmondása szerint az új lemezzel kapcsolatban nem az számít, hogy mennyiben idézi meg a korábbi dalokat, hanem hogy miben tér el azoktól. „Úgy gondolom, hogy a Tides of Time című nyitótétel egy jól megszokott Spock´s Beard dal stílusát és szerkezetét tekintve, ezután viszont szinte minden szám különbözik a megszokottól. Összességében azonban az album megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket a hallgatóink velünk szemben támasztanak.”
  
  A számos különböző hangulatú és tempójú dalt hallgatva egyértelművé válik, hogy ezen a lemezen a zenekar remekül kamatoztatta a tagok eltérő képességeit. Ted Leonard sodró vokálja és Dave Meros jellegzetes basszusfutamai mellé Alan Morse az autoharp nevű, citerára emlékeztető hangszer, valamint a bendzsó és az ukulele keresztezéséből létrejött banjolele, továbbá elektromos szitár és mandolin betéteket is komponált. A lemezt tovább színesíti, hogy a Bennett Built a Time Machine című dalban a dobos Keegan veszi át az énekes szerepét is, és Ryo Okumoto is számos új hangmintát vonultat fel a szintetizátoron. Ráadásként a lemezt záró Disappear című dalban a világhírű Kansas-i hegedűs, David Ragsdale is vendégszerepel. Az egyik új dal animációs videója itt látható:
  
  
  
  Az amerikaiakat nem csak a budapesti fellépésen, hanem az európai turnén elkíséri a magyar Special Providence. A 2004-ben alakult zenekar ma már egyike a legismertebb modern instrumentális előadóknak, akiknek emészthető, mégis összetett zenéjében keverednek a modern jazz, a progresszív rock és metal, valamint az elektronikus zenék jellemvonásai. A végeredmény egy jól megjegyezhető keveréket alkot, amely lemezen és élőben is lenyűgözi a hallgatót.
  
  
  
  A zenekar számára számos új élményt és sikert hozott ez az év: márciusban jelent meg Essence Of Change című lemezük a németországi és londoni székhellyel működő független kiadó, a GEP gondozásában, majd júliusban a Dream Theater budapesti koncertjén is felléphettek. Idén ősszel pedig eddigi legnagyobb európai turnéjukra indulnak, amelynek jelentős részén a Spock´s Bearddel közösen vesznek részt.
  
  Az este másik vendégzenekara a londoni Synaesthesia. A jelenleg öttagú zenekar eredetileg Adam Warne billentyűs-énekes szólóprojektjeként indult 2009-ben. Az együttest a PROG magazin olvasói 2014-ben az év ajánlott zenekarává választották, és jelölték a Progressive Music Awards Limelight kategóriájában. Zenéjükben egy jó adag gitárzenéhez adnak bőségesen mért szintetizátorfutamokat és digitális hangokat, melyeket kifinomult dalszerző és szövegíró munkával olvasztanak össze dalokká, megkapva a Synaesthesiára jellemző hangzásvilágot.
  
  A Livesounds bemutatja: The Oblivion Particle Tour
  2015. szeptember 21., hétfő 19:30
  Budapest, A38 Hajó
  Spock´s Beard, Special Providence, Synaesthetisa koncertek
  Belépő: 6500 Ft
  Jegyek kaphatók az ismert rockboltokban, valamint a Ticketportal és a TEX országos hálózatában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gutenberg halott    zöld lámpás    hour of penance    steve lukather    gulliver utazásai 3d    brendan tobin    data animal    pannónia fesztivál    the world alive    loreena mckennitt    sinister    indiana jones    dream theater    méhes marietta    deadly apples    shell beach    what we all come to need    mantra porno    david fincher    nemes márton    haggard    dereng    blaze bayley    cloud 9+          

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!