hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
kultúra [kiállítás]  2015. augusztus 27. csütörtök   17:43
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Ördögöt a falra! drMáriás kettős kiállítása


  A kiállításon drMáriás legújabb festményei és kisméretű papírmunkái lesznek láthatók. A kiállítás anyagából katalógus készül, amely a helyszínen korlátozott számban ingyenesen kapható lesz.
  
  Ne fesd az ördögöt a falra, mert megjelenik, szól a közmondás. De úgy tűnik, az emberek nem hisznek benne, mert szeretik az ördögöt a falra festeni. Háborút, nemzethalált, gazdasági összeomlást, betegséget, terrorizmust, elszegényedést és még ezer bajt vizionálni, nem ritkán azzal a céllal, hogy mások véleményét a saját kedvük szerint befolyásolják. S festik politikusok, újságírók, gazdasági elemzők, igehirdetők, pszichiáterek, írók, dramaturgok, rendfenntartók, jogászok, tanárok és a többiek, mert szeretik, s mert megfizetik ezért őket.
  
  Az a baj, hogy az ördög végül megjelenik. Amikor a legkevésbé remélnénk, várnánk, hinnénk, hogy egyáltalán létezik. S amikor ez megtörténik, s rémülten segítséget kérve beszélni akarunk róla valakinek, már el se hiszi senki, mert addigra annyi ördög lett a falra festve, olyan szörnyűek, színesek, változatosak és félelmetesek, hogy a testet öltőt fel se ismerjük, főleg azért, mert sokszor épp olyan, amilyennek sose hinnénk: egyszerű, szép, intelligens, kedves, jól nevelt.
  
  drMáriás ezúttal a gonosz témakörét járja körül. Hogy vajon fel tudjuk-e ismerni a gonosz arcát, vagy sem. Egyáltalán, van-e arca. Mert van, akinek papírja van róla, mert a társadalom akként bélyegezte meg, s van olyan, akit minden szörnyű bűne ellenére is hatalmas hősként ünnepel. Vannak, akiket megbüntet, s leszolgált büntetésük után is megvet, s vannak győztesek, akik a büntetés elől elmenekülnek, s boldogságban, kényelemben és mesés jólétben dúskáló eszményképekké válnak.
  
  drMáriás a szimplán meggyanúsítottaktól a tolvajokon, sikkasztókon és a hőssé nemesedett betyárokon át a legsúlyosabb sorozatgyilkosokig, terroristáig és emberevőkig választotta ki új alkotásainak portréalanyait, akiket a tőle megszokott módon valamelyik neves művész műtermébe helyezett, hogy a művészet szépségét a valóság szörnyűségével ütköztesse. Az, hogy a szereplők melyik művész alkotói nyelvezetére, vagy élethelyzetére utalva jelennek meg, egy ellenpontozó és párhuzamba helyező játék keretében dől el, ami azért is izgalmas, mert a művészet és a bűnözés világa nincs mindig távol egymástól. Hiszen a művészet is sokszor az ártatlan szépségén túllépve az őrület, az agresszió, a félrevezetés, a manipuláció és a lelki roncsolás vizeire is kievez, miközben a legszörnyűbb bűnözőknek is olykor jó ízlése, a művészetről alkotott izgalmas és értő véleménye, sőt, értékes és színvonalas műgyűjteménye van.
  
  Lépjen be drMáriás műtermébe és induljon egy utazásra, amelyen a művészet játékos módon igazságot oszt úgy, hogy miközben szembesülünk a világ szörnyűségeivel, felülkerekedünk rajtuk. Hisz azért lettek itt ezek az ördögök a falra festve, hogy az elszörnyülködés élményén túllépve képessé váljunk feldolgozni magunkban a gonoszt, legyőzzük, sőt, jó esetben akár még hangosan ki is nevessük. Mert a gonosznak nem egy arca van, hanem sok, és egyik sem egyértelműen csak az, és egyik sem végérvényesen az. Bennünk is ott van, s csak a megfelelő helyzetre vár, hogy színre lépjen.
  
  Ezek a képek egy időre letörik a szarvát.
  
  Ericsson Galéria
  Megnyitó: szeptember 3-án 16 órakor
  Megnyitja: Tóth Gábor összművész
  Megtekinthető: október 15-ig hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között
  Cím: 1097 Bp., Könyves Kálmán krt. 11/b
  
  Godot Galéria
  Megnyitó: szeptember 3-án 20 órakor
  Megnyitja: Fábry Sándor humorista, műgyűjtő
  Megtekinthető: október 7-ig keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 és 13 óra között
  Cím: 1114 Bp., Bartók Béla út 11-13.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gyémánt bálint    holy moses    vektor    opera-rock show    dark of the moon    őz zsolt    witherspoon    max von sydow    aeon    így neveld a sárkányodat    tonmi lillman    suicidal angels    the koffin kats    21 jump street     haggard    living dead army    odett és a go girlz    lord    abstinenz    eyes    narnia    péterfy bori és a love band    wilhelm scream    orden ogan    the black dahlia murder  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!