hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2015. augusztus 25. kedd   18:22
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Európai Hidak Fesztivál: Ismét közösen ünnepli az európai kultúrát a BFZ és a Müpa


  Harmadszor rendezi meg a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivált. A fókuszban 2015-ben Ausztria áll. A fesztivál gazdag programjában nemcsak a BFZ koncertjei, kortárs és barokk estje kapnak helyet, hanem a könnyebb műfaj képviseletében bemutatkozik a Soap & Skin with Ensemble, a Wolfgang Muthspiel Trio, a WüdaraMusi és Madame Baheux. Gloria Benedikt és Gergye Krisztián közös táncprodukcióval várja a közönséget, lesz Thomas Bernhard irodalmi est, kiállítás, filmvetítés, sőt egy kulturális városmarketingről szóló szimpózium is.
  
  Európa egyik vezető kulturális intézménye, a Müpa és a világ tíz legjobbja között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban indította el együttműködését, amelynek célja, hogy a figyelem középpontjába állítsa az európai identitást egy-egy ország kultúráján keresztül. Ahogy Jörg Widmann klarinétművész és kortárs zeneszerző találóan megfogalmazta: „A zenei örökség maga határozza meg egy ország identitását.
  
  Szeptember 11. és 16. között a sokszínű, gazdag kultúrával és komoly zenei hagyományokkal rendelkező Ausztria lesz a fesztivál fókuszában. A Müpa és a BFZ célja, hogy ezeket az értékeket közelebb hozza a magyar közönséghez, hogy jobban megismerhessük egymást.
  ”A Bridging Europe fesztiválnak az a célja, hogy egy-egy európai ország kultúráját bemutassuk Budapesten, és ezzel hidat verjünk az országok közé, megszerettessük a másik ország kultúráját. Az osztrák kultúra rendkívül gazdag, nem csak bőrnadrág, jódlizás, meg Mozart-kugli.
  (Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója)
  
  ”Az Európai Hidak fesztivál arra hívja fel figyelmünket, hogy milyen gazdag családban élünk az európai közösség tagjaiként. Meg kell ismerni egymás kultúráját, ezen keresztül is bepillantva egymás életébe, hogy tudjuk kivel, milyen alapokon építhetünk közös jövőt.”
  (Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója)
  
  Fischer Iván a hozzá különösen közel álló Gustav Mahler VII. szimfóniáját vezényli Hugo Wolf általa válogatott dalai mellett szeptember 11-én, 12-én és 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Emellett szeptember 16-án ismét lesz barokk muzsika egy kecses barokk táncbetéttel fűszerezve, és kortárs est is egy különlegesen innovatív osztrák együttes, az Ensemble PHACE muzsikusaival, akik bátran és szívesen hoznak létre estéről estére valami szokatlant és újat, akár a zene határain túl is. Az est karmestere Ernst Kovacic lesz.
  
  A fesztivál könnyűzenei programjában a Soap & Skin with Ensemble, amelyet a Björkhöz és Patti Smith-hez hasonlítanak, a világ tíz legjobb gitárosa közé választott Wolfgang Muthspiel triója, az alpesi dalokban és osztrák slágerfeldolgozásokban erős WüdaraMusi, a humorban verhetetlen rezesekből álló Federspiel, valamint a friss és vakmerő női együttes, a Madame Baheux szerepelnek. Az évadkezdő programsorozat világzenei koncertjei a Ludwig Múzeum teraszán, szabadtéren lesznek.
  
  Szeptember 13-án Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt közös táncelőadása „Kokoschka babája” címmel Afonso Cruz regényét eleveníti meg a Müpa Fesztivál Színházában. A táncelőadás élethű bábok révén, a kokoschkai gesztust sokszorosítva színpadára invitálja a 20. század három emblematikus alakját: a zeneszerző zseni Mahlert, a festőóriás Kokoschkát és a femme fatale-múzsa Alma Mahlert.
  
  A Bridging Europe – Európai Hidak fesztiválon helyet kap egy Hangulatkoncert is a Müpa Üvegtermében, műsoron Mozarttal és Schuberttel: a darabokat a tehetséges fiatal zongoraművész, Villányi Dániel adja elő.
  
  Külön csemege, hogy szeptember 10-én délután 16 órakor „A kultúra zászlóshajói – a város marketingforrásai” címmel tartanak a szervezők szimpóziumot nagyhírű európai kulturális intézmények vezetőinek részvételével.
  
  A programot filmvetítés is színesíti: Joseph Vilsmaier rendező-operatőr „Österreich Oben und Unten” című dokumentumfilmjében helikopterre szállva megmutatja Ausztriát „felülről”, de „alulról” is megismertet bennünket a végtelenül sokoldalú alpesi köztársasággal.
  
  Szeptember 11 és 22. között, a fesztivál részeként Mosonyi Mihály-kiállítás is látható a Müpában. A tablókon nemcsak a zeneszerzőről készült korabeli ábrázolások, hanem főbb műveinek kottalapjai, a kották borítója, életének helyszíneit mutató korabeli fotók, metszetek is szerepelnek a Mosonyi-kutató Scholz Péter kísérőszövegeivel.
  
  A Bridging Europe – Európai Hidak 2015 fesztivál részletes programja:
  
  Mosonyi Mihály kiállítás
  2015. szeptember 11. 10:00
  
  Kétszáz éve született Mosonyi Mihály, eredeti nevén Michael Brand, a burgenlandi Frauenkirchenben. Ez adja annak apropóját, hogy az Európai Hidak fesztivál keretében koncerttel és az életút eseményeit bemutató kiállítással emlékezzünk meg róla.
  
  Budapesti Fesztiválzenekar
  2015. szeptember 11. 19:45
  
  A dalszerző Hugo Wolf és a romantikus szimfóniák nagymestere, Gustav Mahler egy időben éltek, mégis szöges ellentétei voltak egymásnak. Fischer Iván kezei alatt ez a két világ egészen közel kerül egymáshoz ezen az estén.
  
  Soap & Skin with Ensemble
  2015. szeptember 11. 20:00
  Soap & Skin, azaz az osztrák zeneszerző, zongorista, énekes Anja Plaschg 2011-ben már járt Budapesten, ám akkor szólóban lépett fel, míg most egy teljes zenekarral - fúvósokkal, vonósokkal, valamint vokalistákkal - ad ízelítőt dalszerzői és előadói képességeiből.
  
  Budapesti Fesztiválzenekar
  2015. szeptember 12. 15:30
  Lásd: szeptember 11-ei program.
  
  Hangulatkoncert
  2015. szeptember 12. 17:00
  Wolfgang Amadeus Mozart: a-moll szonáta, K. 310
  Franz Schubert: A-dúr szonáta, D. 959
  Közreműködő: Villányi Dániel, zongora
  
  Österreich Oben und Unten
  2015. szeptember 12. 18:00
  
  Joseph Vilsmaier rendező-operatőr helikopterre szállva megmutatja Ausztriát „felülről”: a természet színpompás csodáival, a teremtés munkájának gyönyörű részleteivel. Nem éri be azonban a légi felvételekkel, hanem „alulról” is megismertet bennünket a végtelenül sokoldalú alpesi köztársasággal.
  
  Federspiel
  2015. szeptember 12. 18:00
  
  Az alsó-ausztriai Kremsben 2004-ben, a bécsi konzervatórium hallgatóiból alakult meg a Federspiel együttes. Kezdetben ausztriai és közép-európai népzenéket dolgoztak fel, de hamarosan megtalálták azt a jellegzetes hangot, amellyel éppúgy kitűnhettek a térség rezesbandái közül, mint úgy általában a világzene fogalmából.
  
  Wolfgang Muthspiel Trio
  2015. szeptember 12. 20:00
  
  A Musicians Magazine által a világ tíz legjobb gitárosa közé sorolt, Hans Koller-díjas Muthspiel egyik legizgalmasabb és világszerte telt házas koncerteket adó projektje a Larry Grenadier bőgőssel és hol Blade-del, hol Jeff Ballarddal kerek triója.
  
  WüdaraMusi
  2015. szeptember 13. 16:00
  
  A zenekar tagjai az osztrák világzenei színtér több zenekarában is szerepelnek, nevük ezért hamar ismertté vált. Tavaly sikerrel léptek fel olyan rangos helyi fesztiválokon, mint a Woodstock der Blasmusik és a Spielberg Musikfestival.
  
  Madame Baheux
  2015. szeptember 13. 18:00
  
  2014-ben ez a bécsi női együttes nyerte el az Ausztriai Világzenei Nagydíjat, de már korábban is felsőfokon áradozott róla a sajtó. A tagok közül hárman a Balkánról keveredtek Ausztriába: a brácsás Jelena Popržan Szerbiából, a gitáros Ljubinka Jokić Boszniából, a dobos Maria Petrova pedig Bulgáriából, csak a bőgős Lina Neuner és állandó vendégük, a csellista DeeLinde „echte” osztrák.
  
  Budapesti Fesztiválzenekar
  2015. szeptember 13. 19:45
  
  Lásd: szeptember 11-ei program.
  
  Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt: Kokoschka babája
  2015. szeptember 13. 20:00
  
  A táncelőadás Alfonso Cruz emblematikus regényétől kölcsönözi címét, de csak annyiban merít ihletet a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített, életnagyságú bábujának extravagáns történetét.
  
  Thomas Bernhard-szövegáriák
  2015. szeptember 14. 19:00
  
  A Literárium e nagy szkeptikus világirodalmi rangú életművének megidézésével, e rendíthetetlenül pesszimista osztrák író emblematikus alakjának és egyedülálló írásművészetének megelevenítésével gazdagítja a fesztivál műsorát. Közreműködnek: Lázár Kati, Pogány Judit, Bezerédi Zoltán, Gazsó György, Haumann Péter és Máté Gábor színművészek.
  
  Budapesti Fesztiválzenekar kortárs est / Ensemble PHACE
  2015. szeptember 16.
  
  A BFZ kortárs estjén a közönség egy különlegesen innovatív osztrák együttes, a PHACE muzsikusaival találkozhatnak, akik bátran és szívesen hoznak létre estéről estére valami szokatlant és újat, akár a zene határain túl is.
  
  A Budapesti Fesztiválzenekar Barokk Együttese
  2015. szeptember 16. 19:45
  
  Ünnepélyes, lenyűgöző, mozgalmas és szabadsággal teli. Ez mind igaz a barokk muzsikára, amelyet a Fesztiválzenekar évadról évadra igyekszik megmutatni a régizene szerelmeseinek. Ezúttal az osztrák barokk finomságaié a színpad.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lord    full of hate    agent steel    death valley screamers    paramore    gorillaz sound system    give it a name    exploited    bad teacher    monuments    lancer    efott 2017    arnÓczky noÉmi    abysmal dawn    yzzo    sanatorium    diamond eyes    napokon    a life divided    paul walker     j.j. abrams    the rev    szemle    refused    the adjustment bureau  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!