hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [buli]  2015. augusztus 3. hétfő   22:36
nincsen hozzászólás

szerző: Prof. Fusi Mi-Shi
40. Jubileumi EFOTT
2015. július 14-19. Velence

  Nagy szám ez a negyven. főleg ha azt nézem, hogy egy fesztivál nevét foglalja magába. Negyven éve rendezik meg, mondja a fáma. Igaz, az ókori tekercsekben még nem szerepelt a neve, csak a hazai fesztivál történelemben. Néhány fesztivált túlnőtt, és néhányat eltemetett, de mégis elvitatatlan a töretlen sikere. Volt szerencsém néhány EFOTT-on részt venni. Mindegyiknek volt valami megmagyarázhatatlan bája, függetlenül attól, hogy kívül vagy belül áztunk el.
  
  Az EFOTT szlogen „Csak szabadon”, műfajoktól függetlenül most is bejött a fesztiválozók igen nagy hányadának; keddtől vasárnap hajnalig/délig… kinek, hogy tetszett. A környék lakossága valószínűleg másként vélekedik erről a néhány napról. Na és! Hiszen az idei eseményen cirka 100.000 fő vett részt!
  Elismerem én is meglepődtem az Index, fesztiválról készített videóján. 40 év távlatából sem sikerült beleverni a felsőoktatási hallgatók nagy részének a fejébe az EFOTT szó jelentését. Furcsa. A fesztivál főbejárata a várakozástól eltérően idén nem a fatornyos strandnál volt, hanem néhány km-rel arrébb, a traktorász telephely után – jó kiindulópont. A parkoló tágas volt, a fesztivál legelején még füves, de a végére porággyal feltöltötté vált. A rajzos kedvű rajzművészek az ott parkoló kocsi szabad felületein alaposan kiélhették rejtett Picasso-i vágyaikat, ill. díjtalanul üzenhettek a szabad felületen egymásnak… .
  
  A valódi problémákon, azért nem tudtam/tunk ennyire gálánsan túllépni, hiszen végig kísérték a fesztivált. A kártyás rendszer, mint olyan nem volt sima ügy. A gondtalan befizetés, nem járt gondtalan visszafizetéssel. A rendszer ennek ellenére zökkenőmentes volt, könnyedén és gyorsan fizethettünk vele. A gasztronómia minimalizálása (pizzaszelet; hyros; zsíroskenyér; hot-dog; korhelyleves; kukorica…) csak az ételekre volt igaz. Az italokra nem, hisz annyiféle cucc közül választhattunk, hogy nem győztem kapkodni a fejem. Elvégre nem enni jöttünk, de nem ártott volna.
  Az értelmezhetetlen végtelenített kerítés rendszer is sokunknak okozott gondot, főleg éjszaka. Ülőalkalmatosság hiányában, csak néhány pad és szalmabála, no meg az anyaföld közül választhattunk. A legkirívóbb probléma talán a tisztálkodási és ivóvíz vételezési lehetőség volt. Két ellenpéldát azért felhoznék. Évekkel ezelőtt volt egy emlékezetes fesztiválunk - talán minden fesztivál őse -, a Csörge Tavi Rockmaraton, ahol a jó hangulaton és italon kívül a pusztában egy-két zuhanyrózsa fogadott bennünket, ill. ha a Fishinget nézem, akkor minden kb. 100m-en akadt egy konténerzuhanyzó/wc!
  
  A hétvége programtervezetére véleményem szerint, nem lehetett panaszunk. Hiszen teljes egészében kielégítette a fesztiválozók igényeit és programéhségét. Szakítottak azzal a rossz szokással, hogy a fesztivál legelejére tömörítik a sikeres bandáinkat, mint például a Fishing-en, vagy a FEZEN-en. Mondván, hogy a hét közepét is meg kell tölteni emberekkel. Azért néhány fehér holló is bekerült a programba - gondolok itt a Quimby-re és a Brains-re. Szisztematikus programszerkezet kb. 85% volt, ha csak a Rauch Aréna napi lebontását nézzük: szerda: Maszkura, Firkin, Gypo, Kerekes BAND, PASO; csütörtök. Jurij, ZUP, Esti Kornél vagy PUF; péntek: Soerii &Poolek; Belga; The Carbonfools mind-mind remek ízlésre mutat.
  A Kalinka inkább a keményebb zenék kedvelőinek hozott felüdülést: Csütörtök- Cadaveres; Subscribe; Watch my Dying; FISH; Péntek - Magor; Road; Junkies; Supernem; Szombat - Apey & the Peay; Blind Myself; Leander és HS7. Talán a nagyszínpad lógott ki a sorból szerda - Kowalsky; Quimby; Brains; Csütörtök - Kiscsillag; Tankcsapda; Vad Fruttik. De talán a péntek volt leginkább vállalható: Halott Pénz; Dub FX és Punnany Massif fellépésével.
  
  A nagy búcsúzások az EFOTT-ot sem kímélték. Marketing szempontból is igen fontos volt a Subscribe és a HS7 meghívása a fesztiválra. Hatalmas brahinak számított a zárónapi „ünnepi” program: Magashegyi Underground- Bornai Tibor; Kaukázus- Vince Lilla; Wellhello- Náksi Attila; Punnany Massif – Ganxsta, és a bónusz Intim Torna és Kozsó valamint Brains - Kállay-Saunders András közös bulija is. Természetesen illetlenség lenne kihagyni a Fütyülős HÖK Aréna programjait. Csütörtökön - Aranyosi Péter; Wellhello; Hősők; Kelemen Kabátban. Pénteken - Jankovics Péter; Ocho Macho; Szabó Balázs Bandája...
  
  A véleményem szerint, az Óbudai Egyetem ezzel a programszerkezettel maximálisan kielégítette a fesztiválozók várakozását és méltóképpen továbbvitte a negyvenéves EFOTT-os hagyományt.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kiske    the hellfreaks    niburta    nova rock    ingmar bergman    nullus sum    carcass    walking with strangers    zöld darázs 3d    emmure    satöbbi    black tusk    jonny greenwood    toy dolls    túl jó nő a csajom    szeg    faith no more    stimmgewalt    superbutt    rooney mara    the last days of jesus    3 inches of blood    daedelus (usa) live    alan wilder    david byrne  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!