hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2015. június 5. péntek   04:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kovalik Balázs első Wagner-rendezése a Müpában


  A mára nemzetközileg elismert Budapesti Wagner-napokon, 2015. június 11. és 24. között újabb operabemutatót láthat és hallhat a nagyközönség. A nibelung gyűrűje mellett új produkcióként műsorra kerülő A bolygó hollandi Kovalik Balázs első Wagner-rendezése a Müpában.
  
  Lohengrin, Parsifal, Trisztán, Izolda, Tannhäuser ,A nürnbergi mesterdalnokok és persze A nibelung gyűrűje – szinte mindegyik Wagner-opera, megszólalt már Müpában a világhírű dirigens karmester Fischer Ádám vezette Budapesti Wagner-napok keretében. A sort idén az 1843-as bemutatása óta nagy sikerrel játszott A bolygó hollandi zárja.
  
   A remekmű az időtlen idők óta tengert járó hollandiról szól, akit az örök kárhozat alól csak egy asszony sírig tartó szerelme oldhat fel. A kísérteties történet magva egy, a holland gyarmatbirodalom 17. századi kiépülése idején keletkezett tengerészlegendában gyökerezik, ami a késő húszas éveiben járó, hitelezői elől a tengerre menekülő Wagner számára egy kis híján végzetes kimenetelű hajóút közben vált személyes vízióvá. A szerző a történetből Heinrich Heine regénytöredéke alapján írt romantikus nagyoperát.
  A címszerepet az a James Rutherford alakítja, aki 2013-ban Hans Sachsként mutatkozott be a Müpában A nürnbergi mesterdalnokokban, s aki fiatal kora ellenére a német romantikus opera keresett énekese. Kétszer állt színpadra a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, de szerződtette a Bécsi Állami Opera, a Hamburgi és a Kölni Opera, valamint a Glyndebourne-i Fesztivál is. A norvég hajóst, Dalandot is igazi sztárénekes, Peter Rose brit basszus kelti életre, akit idehaza leginkább a Müpa Met-közvetítéseiből ismerhetünk. A legnagyobb dirigensekkel és világ legjobb zenekaraival dolgozott együtt, valamint a legfontosabb operaszínpadok rendszeres vendége. Lányát a Bayreuthi Ünnepi Játékokon két éve debütált Elisabet Strid kelti életre.
  
  A művet különleges olvasatban, Kovalik Balázs rendezésében láthatjuk. A bolygó hollandi című előadás a müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie tanszékvezetőjének első Wagner-rendezése lesz. Kovalik Balázst elmondása szerint különösen Wagner e fiatal kori művének személyessége ihlette meg. Nem historizáló, kosztümös „illúziószínházat” kíván létrehozni, hanem a világ egyik legjobb akusztikájával rendelkező Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem modern adottságait kiaknázó produkciót. Szcenírozásában az előadás sztárénekeseinek számottevő rutinjára is épít.
  
  A 2006 óta minden évben életre hívott fesztivál életében kiemelkedő esemény Wagner Ring-tetralógiájának teljes előadása. A Müpában négy, egymást követő estén előadott monumentális zenedrámafolyam, A nibelung gyűrűje színpadra állítására Hartmut Schörghofer rendezőt kérte fel Fischer Ádám, mert – ahogy fogalmaz – „olyan rendezőre volt szükség, aki a műben rejlő gondolatokat képekben tudja megfogalmazni”. Az osztrák alkotó nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítés, árnyjáték, táncosok, bábok segítségével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától a Valhalla pusztulásáig vezető mitológiai történet fantasztikus jeleneteit.
  
  A nibelung gyűrűje szólistái között idén ismét számos kiválóságot köszönthetünk: Waltraud Meiert, Iréne Theorint, Petra Langot, Christian Franzot, Egils Silinst, Walter Finket, Stefan Vinkét, Kurt Rydlt és Birgit Remmertet.
  
  Az indulása óta Fischer Ádám művészeti vezetésével működő, a tengerentúlon is méltatott Budapesti Wagner-napok egyre szélesebb közönséget vonz a magyar fővárosba. A fesztiválról tavaly a Reuters hírügynökség és a francia Anaclase operamagazin is beszámolt, a New York Times pedig „szívet melengető előadásként” jellemezte a Nürnbergi mesterdalnokok 2013-as premierjét.
  
  Méltán elmondható, a Budapesti Wagner-napok új operajátszási stílust honosított meg, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságaira és kiemelkedő akusztikájára épít. A fesztivál valamennyi előadása szcenírozott operaprodukció.
  
  A 2015-ös Budapesti Wagner-napok programja:
  Wagner: A Rajna kincse
  
  2015. június 11. 18:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  Wagner: A walkür
  
  2015. június 12. 16:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  Wagner: Siegfried
  
  2015. június 13. 16:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  Wagner: Az istenek alkonya
  
  2015. június 14. 16:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  Wagner: A bolygó hollandi
  
  2015. június 20. 18:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  Wagner: A bolygó hollandi
  2015. június 22. 18:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  Wagner: A bolygó hollandi
  2015. június 24. 18:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the koffin kats    headstock    honey rock klub    testcsere    alan wilder    delain    rtlhelmuth orosz    rick rubin    sziámi    rollins band    sonny and his wild cows    jégkorszak    divine ascension    summer nights    raunchy    lokotka gábor    blessthefall    casketgarden    seventh void    moon of soul    wendigo    ghymes    amber schmidt    hellalive    hs7  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!