hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
hírek   2015. június 5. péntek   04:08
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Zsidró női vitorlásversenyt szervez
Kékszalag után itt a Kékharisnya

  Hagyományteremtő szándékkal egy „hiánypótló” vízisport versenyt indít útjára Zsidró Tamás. A sztárfodrász a hazai hobby-vitorlázó hölgyeket hívja versenyre. Az I. Kékharisnya Regatta versenyzői július 11-én szállnak vízre Balatonföldváron, s az ugyanide befutó versenyzőket és az érdeklődő látogatókat rengeteg „parti program” is várja majd.
  
  ”Tavaly nyáron a Balatonon vitorlázva figyeltem meg, hogy tízből nyolc hajón a hölgyek aktívabbak„ – meséli Zsidró Tamás, a vitorlásverseny eredettörténetét. „Egy vitorláson, ha két fő a legénység, az rendszerint egy pár. És a szerepmegosztás úgy működött, hogy a férfi hátul állt a kormánynál és dirigált, a nő pedig rángatta-vonta a köteleket, húzta a vitorlát, csörlőzött„ – ad képet a tapasztalatairól a sztárfodrász. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy ha ezek a hölgyek ilyen jól megállják a helyüket, mint mancsaft, akkor biztosan képesek ellátni a kapitányi feladatokat is. „Kell tehát szervezni egy olyan amatőr vitorlásversenyt, ahol kizárólag nők indulhatnak. Rögtön a nevét is kitaláltam: ha a férfiaké – na jó, zömmel a férfiaké – a „kékszalag” vitorlásverseny, akkor a hölgyeké lesz a „Kékharisnya Regatta” – mondja a hajszobrász.
  
  ”Azoknak a hölgyeknek szerettem volna egy versenyt szervezni, akiket hobby-szabadidő sportként érdekel a vitorlázás, de még nem tudták kipróbálni magukat egy igazi megmérettetésen” – tette hozzá a mesterfodrász. Persze a férfiakat sem zárják ki teljesen. Minden hajón lehet egy hímnemű is, de azért hibapont jár. Viszont ezt kompenzálhatják a hölgyek különböző plusz pontok megszerzésével. „Ha például egyforma a lányok ruhája egy hajón, ha menet közben átöltöznek, azért mind további pont jár„ – mondja Zsidró. Földváron egy Beauty-szigettel várják majd a befutó hajók személyzetét. „A hölgyeknek, akiknek a szél belekapott a frizurájukba, megcsináljuk a haját ott helyben, akinek csörlőzés közben letört a körme, annak körmös szakemberek nyújtanak azonnali segítséget. Minden a nőkről szól. Ez a missziója ennek a rendezvénynek„ – tudtuk meg a főszervezőtől.
  
  A napsütötte Beauty-szigeten azonban nemcsak a versenyzőkre, hanem a pihenni vagy felfrissülni vágyó vendégekre is gondolnak a szervezők. A Balaton-parti Somersby Lounge-ban hűsítő ciderek várják a lazítani vágyó látogatókat. A nap folyamán Koroknai Klári, Magyarország egyik legelismertebb bartendere tart szédületes koktélshow-t, elkészíti a Kékharisnya Regatta saját koktélját, és bemutatja az idei év nagy dobását, így megismerkedhetünk az általa teremtett Somersby ciderkoktélok legkülönlegesebb remekműveivel.
  
  ”Zsidró Tamás kiváló ötletét, a Kékharisnya Regatta női vitorlásversenyt, mely teljesen egybeesik Szövetségünk törekvéseivel, a szabadidősport fejlesztésével, maximálisan támogatjunk, és szívesen segítünk a megvalósításban„ – ezt már Brencsán Ábel, a Magyar Vitorlás Szövetség versenysport menedzsere közölte. Mint elmondta, általános igazság, hogy a férfiak többen űzik ezt a sportágat, mint a nők. Ennek oka lehet a történelmi hagyomány, miszerint a hajózást, amelyből a vitorlás sport kifejlődött, évszázadokon, évezredeken át szinte kizárólag férfiak művelték. A Nemzetközi és Magyar Vitorlás Szövetségnek egyre fontosabbak a női vitorlázók. Ma az olimpián szerepelő 10 hajóosztály közül 4 kizárólag női kategória valamint az egyik vegyes páros. Megtudtuk azt is, hogy nagy hangsúlyt fektet a Szövetség a magyar vitorlás utánpótlás színvonalas és versenyképes képzésére is, a Vitorlás Suli programon keresztül, ahol már egyre több lányt is oktatnak magas szinten. „Június 9-én az egész országban egyszerre szervezzük a GO BOATING programot, melynek keretében 16 vitorlás klub tart nyílt napot a helyi általános iskolákkal együttműködve, ahova minél több fiatal lányt is várunk„ – mondta a menedzser. Női hajóosztályban olimpián, eddig nyolc magyar hölgy vett részt, és ma is hárman küzdenek a Riói olimpiára kijutást jelentő kvótáért, köztük Érdi Mária, aki 17 évesen több világ, és Európa-bajnoki címmel is dicsekedhet. Brencsán Ábel végül elmondta: „Kedvezményes szolgáltatások bevezetésével, hasznos és érdekes programok támogatásával igyekszik a Szövetség növelni tömegbázisát, és erre kiváló alkalom a Kékharisnya Regatta„.
  
  ”Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy felkérést kaptunk egy ilyen egyedülálló rendezvény támogatására. Zsidró Tamás ötlete úttörőnek számít, egy nagyon férfias sportágban, hölgyeknek szervezni versenyt, előremutató és a női nem tiszteletének magas szintű megnyilvánulása. Rögtön igent mondtunk a felkérésre, ugyanis a Kékharisnya Regatta és a Fiat csoport filozófiája több ponton is hasonlóságot mutat„ – mondta el Edoardo Gamberini, az FCA Group Marketing Igazgatója.
  
  Koós Réka is részt vesz a versenyen, ez nem is csoda, hisz gyakorlatilag vitorlás hajón nőtt föl, és rengeteg munkája mellett igyekszik minden alkalmat kihasználni, amikor végre hajóra szállhat. „Gyerekkoromban majd´ minden időnket a vitorláson töltöttük, szinte ott nőttem föl, s talán ott is készültem” – meséli Réka, aki manapság ritkábban tud vízre szállni „A folyamatos fellépések miatt kevés időm jut hajózni, de nagyon vágyom rá, ezért szívesen csatlakoztam a Kékharisnya Regattához, nem beszélve arról, hogy vitorlázó nőként „kötelességem” is részt venni az első hazai női versenyen„ – mondta az énekesnő.
  
  A verseny a bevételéből jótékony célra is adakozik. A sztárfodrász szintén a vitorlázás során ismerte meg azokat a hölgyeket, akik egy mellrákalapítványnak dolgoznak. Így ezt a szervezetet, a Mellrákinfó Egyesületet támogatja majd a Kékharisnya Regatta. Halom Bori, az egyesület alapítója több mint 30 éve a vitorlás társadalom tagja és a Balaton szerelmese. Nem is kérdés tehát, hogy össze szeretné kapcsolni ezt a hobbiját társadalmi felelősség vállalásával. „Már két éve, hogy jelen vagyunk a Kékszalag versenyen, azt pedig álmodni is alig mertem, hogy egyszer egy kizárólag nőknek szóló vitorlás versenyen is ott lehetünk„ - mondja az Mellrákinfó Egyesület alapítója, aki blogjával (www.mellrakom.blog.hu) az elmúlt másfél évben több száz nőnek nyújtott vigaszt és segítséget. Mostanra 15 önkéntessel járják az országot és ahol csak lehet, felvilágosítják a nőket és felhívják a figyelmet az önvizsgálat és a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságára.
  
  A verseny értékelése a yardstick előnyszámokkal korrigált idővel történik. (Magyarországon a yardstick előnyszám teszi lehetővé, hogy az egymással versenyző különböző típusú hajókat korrektül értékelni lehessen.) Díjazott lesz Az abszolút befutási sorrend 1-3. helyezettje valamint A YS szerint számított eredmény 1-3. helyezettje. További díjakat is kiosztanak majd: elismerik majd azokat a hajókat, amelyeken csak nők versenyeznek, díjat kapnak a legcsinosabb egyenruhában versenyző csapatok, a legjobb „csapatselfie” készítői, a legtöbb „like-ot” szerző kép tulajdonosai valamint legtöbb megosztást elérő fotó.
  
  Egy héttel tehát a Kékszalag verseny után elindul a Kékharisnya Regatta. Július 11-én futnak ki a hajók a balatonföldvári kikötőből, s Tihany és Füred érintésével térnek majd vissza. A vízi megmérettetésen túl tucatnyi program is várja majd a versenyzőket és a nagyközönség is csatlakozhat a programfolyamba. Az egész napos programot pedig egy össznépi Parti Disco zárja, DJ Zsidró prezentálásában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
KONYHA akusztik a KKMH Rockházban
I am: Új dal az április 5-én érkező új Magma Rise albumról
Summer Hell: Exodus, Abbath Doom Occulta, Deicide turné érkezik
Brutális erővel érkezik a The Plot In You legújabb dala, a Don´t Look Away
Hamarosan érkezik a The Early November új albuma
A rock lázadói, a BlackBeer csapata új kislemezzel jelentkezett
A Destroy Boys vadiúj slágere, a Plucked már meghallgatható
Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pi élete    heathen    dance or die!!!    így neveld a sárkányodat    brendan tobin    feles máté    vale of tears    cherokee    steven wilson    brooklyn decker    kassák lajos    metalforce    gentleman    bilocate    hupikék törpikék    pintér gábor    crown the lost    iphone    skore    distrust    paul walker    cold snap    contraband    javier bardem    kill whit hate  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!