hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. február 23. hétfő   14:57
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Darkendome (CRO), Born Holm, Frost, Gholgoth, Baskiria
2004 február 7, Vörös Yuk

  Born Holm, Frost

  Február 7-én került megrendezésre a VII. Christraping Festival öt keménykötésű black metal horda részvételével. Az Árpád hídhoz közeli Vörös Lyuk adott helyet a koncertnek. A pincehelységben kialakított klub egészen hangulatosan van kialakítva. Egyetlen hibája talán a kis színpad, amely a fellépő bandákat elég nagyfokú mozdulatlanságra kényszeríti.
  
  Este hét óra körül érkeztem, ekkor már elég nagy tömeg fogadott a zene underground jellegéhez viszonyítva. Ezután egy fél órás ruhatári várakozást követően, ami a nyugdíjas ruhatáros néni „sztahanovista” munkamoráljának volt köszönhető, sikerült végre bejutni a koncertterembe.
  
  Kis várakozást követően, nyolc óra után csapott a húrok közé a Born Holm gárdája. Ekkorra már a közönség is megtöltötte a Vörös Lyuk koncerttermét, nem gondoltam volna, hogy ennyien meg fognak jelenni a mai estén! A Born Holm együttese számomra elég érdekes módon fele-fele arányban élt az arcfestés lehetőségét illetően. Biztos egységesebb lett volna a színpadkép, ha mindannyian ki vannak festve. Egyébként magabiztosan, meggyőző erővel adták elő számaikat, csak hát maguk a szerzeményeik egyhangúnak, ötlettelennek tűntek. Az első pár szám után unalomba fulladtak a kicsit hosszúnak tűnő dalaik. Sajnos a gyenge hangzás sem támogatta a koncert élvezhetőségét. Körülbelül 40 perc zenélés után vonultak le a színpadról.
  
  Rövid várakozás után már be is robbant a színpadra a Frost együttese. Náluk a hangzás is javult, így már jóval élvezhetőbb volt a produkciójuk. Fekete-fehér arcfestékkel mázolva, kellő energiával megtámogatva adták elő az általában szélvészgyors tempójú számaikat. Hogy változatosabbá tegyék szerzeményeiket, sokszor hallhatunk atmoszférikus, hangulatteremtő részeket is náluk. Az egyetlen gondom nekem itt is a néhol klisés riffekkel, és a végére már unalomba fulladó, egymásba folyó dalaikkal volt. Ők is körülbelül háromnegyed órát játszottak.

  Gholgoth, Baskiria

  A következő zenekar előtt kicsit alaposabban is belefüleltem a koncertek közötti szünetekben a várakozó nézőközönségnek bejátszott számokba. Mit ne mondjak, nagyon jó ízléssel válogatták ki a CD-ket, egy-két szám lejátszása közben szinte jobb hangulat alakult ki, mint a koncertteremben. Volt többek között At the Gates, Dying Fetus, Cryptopsy, Amon Amarth, Kataklysm.
  
  Negyed órás szünet után megkezdte a Gholgoth nevű zenekar az új lemezének bemutatóját. A black metalt death metalos riffekkel elegyítő zenekar 30 percben adta elő az új lemez jobbnál jobb számait, az utolsó 10 percben pedig régebbi számokat adtak elő. A felbukkanó death metalos döngölő riffeknek köszönhetően a csapatnak sikerült közelebb kerülnie a szívemhez. Az erős gitárhangzás pedig tovább emelte az előadás hangulati értékét. A gyorsabb és a lassabb számoknak köszönhetően a program is végig változatos maradt. Szerintem ezen az estén ők produkálták a legjobb színvonalat! Csak így tovább!
  
  A Baskiria ízig-vérig black metal hordája következett. A körülbelül háromnegyed órában előadott produkció erőteljesre sikeredett. A nordikus, szélvészgyors témák mellett felbukkantak lassabb, vészjósló riffek is a zenét kellően színesítve. Néhol egész jó, érdekes megoldásokkal is operál a Baskiria, így némiképp kitűnik a black metal bandák sűrű erdejéből. Láthatóan a közönség is lelkesedett a bandáért, az első sorokban ment is a fejrázás nagy elánnal. A hangzással nem nagyon akadtak problémák, elfogadható szinten mozgott. Talán a végére fáradt meg kissé az előadás, de így is egy jó koncertélménnyel gazdagodhattunk.

  Darkendome

  Az est főbandája, a horvát származású Darkendome produkciója következett. Az elég késői kezdés nem kedvezett a zenekarnak, mivel a sok előbanda miatt csak hajnali egy óra körül kezdték meg programjukat. A közönség száma is jelentősen megcsappant. Nem csak a körülmények miatt volt csekélyebb az érdeklődés: a végig szintetizátorral kísért, dallamos, kissé divatos zene nem váltotta ki az igaz black metal hívők érdeklődését. Ugyan a hangzással nem nagyon volt gond, de az előbb említett stílusbeli másság miatt szinte kiürült a koncertterem. Ennek ellenére kellő energiával, és megfelelő hangszeres tudással adták elő számaikat. Ugyan nekem sem fekszik ez a szintis, dallamos black metal, de a stílus rajongói biztosan élvezték a koncertet. Sok egyéniség nem volt a produkcióban, de azalatt a kb. háromnegyed óra alatt hallgatható volt.
  
  Azt hiszem, hajnali kettő körül mindenki elégedetten távozhatott a Vörös Lyukból. Az alacsony, alig ezer forintos belépő árából láthatott öt black metal bandát. A körülmények is megfelelőek voltak, a hangulattal sem volt különösebb probléma. Annyit nyújtott ez a koncert mindenkinek, amennyit előzetesen el lehetett várni tőle: pusztító black metalt. Se többet, se kevesebbet.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Vörös Yuk

Planetnoir

 programajánló: 
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
2024. október 6.
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Overkill, Angelus Apatrida, One Machine
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
Rockmaraton 2024 (1. rész)
Knosis, Fit for a King, Thy Art is Murder vs Barba Negra
Five Finger Death Punch, Ice Nine Kills, Malevolence
Felejthetetlen élmény Sir Rod Stewart MVM Dome koncertjén
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 yelowcake    hs7    halocene    first blood    vexilium    építészet    timo tolkki    motörhead    made of hate    scarify    brains    soulmirror    neochrome    kajgün    rachel mcadams    gothica fesztivál    the young punx    aborted    víg mihály    mob rules    palmetta    jamie winchester    dirty dogs    jennifer aniston    helloween  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!