hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2015. április 21. kedd   08:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A tavaszi fesztivál április 23. és 25. közötti programjai


  A 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál minden nap a város számos intézményében és helyszínén várja a különböző programok iránt érdeklődőket. Az előttünk lévő napokban a következő eseményekre lesz érdemes odafigyelni.
  
  Április 23-i programok:
  
  • Napjaink egyik legsikeresebb francia karmestere, Bertrand de Billy veszi át a dirigensi pálcát Nemzeti Filharmonikusok élén. A Müpában Liszt Ferenc megkapóan légies szimfonikus költeménye, az Orpheusz után Berlioz egy ritkán hallott kantátáját, és egy hangversenytermekben szintén kuriózumnak számító Schubert átiratot és misét hallhat a közönség.
  • Az ECHO Klassik-díjas Hagen Kvartett a családi kamarazenélés hagyományát eleveníti fel a Zeneakadémia Nagytermében. Mozart művei mellett megidézik Haydnt, és elhangzik Jörg Widmann egyetlen, nagyszabású lassú tételből álló kompozíciója is.
  • A csodálatos hangú brit énekesnő, Norma Winstone lírai hangvételű saját dalaival és különleges atmoszférájú feldolgozásaival (Nick Drake, Tom Waits) csak rá jellemző, álomszerű zenei univerzumot teremt a Budapest Music Centerben.
  • Az arab lant egyik elismert virtuóza, a tunéziai származású Dhafer Youssef legutóbbi, Birds Requiem című albumának anyagával érkezik Bálnába.
  • Ignaz Pleyel zeneszerző, kottakiadó és zongorakészítő szellemiségét idézi meg estjével Szilasi Alex a Pesti Vigadóban, ahol megszólaltatja és bemutatja a futurisztikus Peugeot–Pleyel zongorát is.
  • A brit elektropop-előadó, Little Boots eddigi legexperimentálisabb, egyelőre cím nélküli albumát először a fesztivál közönsége hallhatja az A38 Hajón.
  • A Városháza Parkban a Zeneakadémia tehetséges növendékei lépnek fel. Ezúttal Kiss Vilmos (hegedű), Ruisz Alexandra (hegedű), Vargek Zsófia (brácsa) és Balázs István (cselló) lesz az Üvegház vendége.
  • Az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér színpadán az idén 60. születésnapját ünneplő M. Kecskés András pantomimművész, eleveníti fel legsikeresebb előadásait, Utolsó előtti pillanat címmel.
  • A Klebersberg Kultúrkúriában Purcell, Bellini, Rossini, Mendelssohn, Verdi és Gounod műveiből hallhat operaválogatást a közönség.
  
  Április 24-i programok:
  
  • Paolo Miccichè DanteXperience című előadása a 750 éve született Dante Alighieri Isteni színjátékának és Liszt monumentális Dante-szimfóniájának különleges összeházasítása egy egyedülálló crossover produkcióban. A Müpa színpadán Chiara Muti a narrátorként részleteket olvas majd fel az európai kultúra alapkövének számító, közel hétszáz éves költeményből.
  • A több mint hetven lemezzel és közel ötven, kifejezetten a számukra komponált művel büszkélkedő, Grammy-díjas New York-i Orpheus Chamber Orchestra Wagner, Bartók és Haydn művei mellett egy kifejezetten számukra komponált Fazil Say-darabbal érkezik a Zeneakadémiára.
  • Csontváry festményei inspirálták az öt magyar zeneszerzőt, akiknek műveit először a Pesti Vigadóban hallhatja a közönség, az MMA Zenei Tagozatának előadásában.
  • Novák Ferenc Magyar Menyegző című koreográfiáját 25 év elteltével, Ezüstlakodalom alcímmel mutatják be a Papp László Sportarénában. A játékmester szerepében Novák Péter lesz látható, míg a rendezői székben húga, Novák Eszter ül.
  • A 110 éve született Farkas Ferenc operettjét, a Csínom Palkót Kerényi Miklós Gábor KERO® gondolta újra. Az Operaház bemutatójának egyik különlegessége, hogy a három operettdíva – Oszvald Marika, Lehoczky Zsuzsa és Kállay Bori – pályafutásuk során először állnak egy színpadon.
  • Wayne McGregor egyedi mozgásvilágú koreográfus, különlegesen hajlékony alkatú táncművész, akinek Atomos című, lírai hangvételű produkciója a mozgás és az emberi test szépségét állítja előtérbe a Trafóban.
  • Sors és jelkép címmel a Magyar Nemzeti Galéria az erdélyi magyar képzőművészet 1920 és 1990 közötti korszakát mutatja be korábban eddig sosem látott gazdagságban, friss szempontok szerint rendezve.
  • A Belvárosi Szent Mihály Templomban a sokoldalú és kísérletező művész, Frieder Bernius a világ egyik legjobb kórusának tekintett Kammerchor Stuttgart és az Óbudai Danubia Zenekar élén két különleges lelkületű oratóriumot vezényel.
  • A város szívében felállított Üvegházban Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal növendékei közül ezúttal György Boglárka (hegedű), Nagy Teodóra (brácsa) és Hasimoto Acusi (cselló) vonóstriója várja az érdeklődőket.
  • A Bartók Béla Emlékházban Perényi Miklós (cselló) és Király Csaba (zongora) kamarakoncertjén egy népszerű Bartók-darab és Liszt borús elégiái mellett Brahms grandiózus szonátája is elhangzik majd.
  
  Április 25-i programok:
  
  • A norvég jazztrombitás, Arve Henriksen és az oslói vokáltrió, a Trio Mediæval közös koncertjén egyedülálló módon keveredik majd a norvég folk a középkori muzsikával és a kortárs klasszikus zenével a Budapest Music Center színpadán.
  • Fekete Gyula kifejezetten a Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett kínai zongoraművésznő, Claudia Yang felkérésére komponálta új, négytételes zongoraversenyét, A Vörös szoba álmát először a Bálnában hallhatja a nagyközönség.
  • A nápolyi opera, a Teatro di San Carlo zenekarának művészeiből álló vonósnégyes Puccini, Mozart és Verdi műveivel várja a nézőket az Olasz Intézetben.
  • Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjét öt év elteltével felújított formájában tekintheti meg a fesztivál közönsége a Magyar Állami Operaházban.
  • Wayne McGregor egyedi mozgásvilágú koreográfus, különlegesen hajlékony alkatú táncművész, akinek Atomos című, lírai hangvételű produkciója a mozgás és az emberi test szépségét állítja előtérbe a Trafóban.
  • A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a fiatal muzsikusok támogatására létrehozott Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjprogram díjazottjai közül Nyári László (hegedű), Szokolay Ádám Zsolt és Varga Gergő Zoltán (zongora) koncertjét hallhatja a közönség
  • Az Üvegházban egy, a klezmer zenében nem tipikus hangszerpárosítást hallhatunk: az Ádám Patrik és Balázs Egon alkotta Klezmer Chaverim gitár és cselló párosítása egyedi estét ígér.
  • A Deák Ferenc téren egy jel-táncosokkal, profi ütős zenészekkel és a capella énekkel kiegészült 40 fős „bögre”zenekar ad koncertet, amibe a járókelők is becsatlakozhatnak kedvenc kávésbögréjükkel együtt.
  • A Deák téren a BTF kockákban mindenki kipróbálhatja, milyen érzés a karmesteri pálcával a kézben nagyzenekart vezényelni.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jude law    a nyugtalanság kor    uneven structure    sebkha-chott    simon pegg    superhero    kaltenecker    candlemass    tankcsapda    malacka és a tahó    deák bill    vágtató csodaszarvas    zoohacker remake orchestra    holy man’s glory    casey affleck    distillator    unisonic    bloodlet    neckbreaker’s ball    made of hate    teurgia    asking alexandria    nucleanus    santa cruz    jude law  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!