hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
kultúra [könyv]  2015. február 5. csütörtök   08:27
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Michele Primi: Rocktragédiák


  Immár magyarul is olvasható Michele Primi - Rocktragédiák című könyve, mely a napokban jelent meg a Cser Kiadó gondozásában. Különleges életek és titokzatos halálok eredeti dokumentumokkal, fotókkal és újságcikkekkel.
  
  Buddy Holly, Elvis, Jim Morrison, Keith Moon, Jimi Hendrix, Bon Scott, Sid Vicous, Layne Staley, Kurt Cobain, Ian Curtis, Janis Joplin, Euronymus és Dead, Freddie Mercury, Michael Jackson, Cliff Burton, Dimebag Darrell, Whitney Houston, Amy Winehouse és sokan mások, összesen 63-an. Kit zenekarának technikusa, kit a Los Angeles-i maffia, kit saját apja, vagy éppen egy őrült rajongója gyilkolt meg. Mások balesetet szenvedtek, túladagoltak, vagy egyszerűen eltűntek. Ahogy életük, úgy haláluk sem volt hétköznapi.
  A kötetben hatvanhárom, a rock ´n´ roll világában elhíresült halálesetről van szó. Olyan életekről olvashatunk, amelyeket kreativitásuk zenitjén vágott ketté a sors, és olyan halálesetekről, amelyeknek szenvedő alanyai éveken át küzdöttek démonaikkal. A démonokkal, amelyek egyre követelőzőbbek lettek, és amelyek elől idővel már nem volt menekvés. Buddy Hollytól Whitney Houstonig olyan zenészlegendákról van szó, akik – bár más és más korban alkottak, másképp éltek, és másképpen fejezték ki tehetségüket – abban nagyon hasonlítottak egymásra, hogy koruk ikonikus alakjai voltak.
  
  Sokan közülük a 27-esek klubjába tartoznak: a társaságba, amelynek tagjait az köti össze, hogy 27 éves korukban haltak meg. Az első Robert Johnson volt, aki 1938. augusztus 16-án vesztette életét, az eddigi utolsó pedig Amy Winehouse, aki 2011. július 23-án távozott közülünk. A 27-esek klubja a hetvenes évek elején „alakult meg”, amikor a kor zenéjének kulcsfontosságú figurái: Brian Jones, Janis Joplin, Jimi Hendrix és Jim Morrison pár éven belül, mindannyian 27 éves korukban haltak meg. A névsor azután egyre hosszabbá vált: Peter de Freitas az Echo & The Bunnymenből, Dave Alexander a The Stoogesből, Ian Curtis a Joy Divisionből, Mia Zapata a The Gitsből, Kristen Pfaff a Hole-ból, Jean Michel Basquiat a Grayből és Freaky Tah a The Lost Boyzból is a klub „tagja” lett. 1995. február 1-jén a Manic Street Preachers gitárosa, Richard Edwards 27 éves korában tűnt el, és azóta sem találják. 2008-ban hivatalosan is halottá nyilvánították.
  
  Mindez csupán a véletlen műve lenne? Lehet. A média azonban legendát gyártott hozzá. Titokzatos FBI-tervekről, gátlástalan menedzserekről és producerekről (mint például Mike Jeffreyről, akit egyszerre gyanúsítottak maffiakapcsolatokkal és hoztak hírbe a brit titkosszolgálattal, és akit azzal vádoltak, hogy az életbiztosításáért végzett Jimi Hendrixszel) cikkeztek. A nagyközönség pedig előbb-utóbb kíváncsi lett.
  Még a tudományos közösség is megpróbált valamiféle racionális magyarázatot adni a dologra: a liverpooli John Moores Universityn ezer esetet vizsgáltak meg, és nem túl meglepő módon arra jutottak, hogy a rocksztároknak kétszer nagyobb esélyük van arra, hogy fiatalon haljanak meg, mint a föld többi lakójának.
  
  Ha a rock ´n´ roll is egy kulcs az elmúlt hatvan év megértéséhez, akkor ezek a tragikus halálesetek azt is megmutatják, hogyan változott meg a világunk hat évtized alatt. A rock ötvenes évekbeli úttörői olyan körülmények között vesztették életüket, amelyek ma már elkerülhetők lennének. A hatvanas években elhunytakat a kábítószer és életstílusuk vitte el, a 20. század utolsó és a 21. század első évtizedének áldozatait a kétségbeesés és a magány mindent elnyelő sötétsége ölelte magához.
  Otis Redding sötétben lezuhant repülőgépe, John Bonham és Bon Scott üvegei, Hillel Slovak és Andrew Wood fecskendői, vagy Kurt Cobain puskája mind ugyanannak a szabad, lázadó életstílusnak, az élet és halál határán való egyensúlyozásnak a jelképei, amelyért a legnagyobb árat kellett fizetniük.
  
  A zenészek életének feldolgozása azt is jelenti, hogy megpróbáljuk felfedezni az embert a színpadi figura mögött – azt, akinek kétségei vannak, aki tagadhatatlan kreativitása ellenére is tökéletlen. Teljesen normális reakció, ha az olvasó dühös, értetlen vagy szomorú lesz a történetek olvasása közben, hiszen olyan emberekről van szó, akiket látszólag ellenállhatatlan vágy sarkallt az önpusztításra, mint Sid Vicioust és Layne Staleyt, vagy akiknek felfoghatatlan sors jutott, mint Jaco Pastoriusnak, Cliff Burtonnek vagy Jeff Buckleynak, az angyalhangú zenésznek, aki mindössze egy albumot tudott felvenni, mielőtt belefulladt volna a Mississippi folyóba. Úgy tudjuk legjobban legyűrni ezeket az érzéseket, hogy megpróbáljuk felfedezni, mennyi kiváló zenedarab született a végzetes nap előtt, hány lépés kellett ahhoz, hogy ezek a zsenik a mennyországba vezető lépcső legfelső fokára érjenek.
  
  Ezért foglalkozik a kötet a rockzenészek életével is, nem csak halálukkal, még akkor is, ha végzetüket a titokzatosság homálya övezi a mai napig, vagy véres körülmények között vesztették életüket. Ilyen például Dimebag Darrell, Peter Tosh vagy John Lennon meggyilkolása. Együtt nézve ezek az esetek – amelyek közül sokat még mindig nem tártak fel teljesen, másokat jó előre meg lehetett jósolni és elkerülhetők lehettek volna, megint mások pedig egészen váratlanok és meglepőek voltak – sajátos képet festenek a rock ´n´ roll-életformáról. A világról, amelyben minden addig ég, míg ki nem alszik, és amelyben nem szokás elhalványulni – ahogy azt Kurt Cobain írta búcsúlevelében, Neil Youngot idézve. És – amint a The Who megénekelte a My Generation című számukban – a világról, ahol ahhoz, hogy hős lehess, meg kell halnod, mielőtt megöregednél.
  
  ROBERT JOHNSON [1938], BUDDY HOLLY [1959], EDDIE COCHRAN [1960], STU SUTCLIFFE [1962], SAM COOKE [1964], BOBBY FULLER [1966], OTIS REDDING [1967], BRIAN JONES [1969], JIMI HENDRIX [1970], JANIS JOPLIN [1970], JIM MORRISON [1971], KING CURTIS [1971], DUANE ALLMAN [1971], RON MCKERNAN [1973], GRAM PARSONS [1973], MAMA CASS [1974], NICK DRAKE [1974], TIM BUCKLEY [1975], ELVIS PRESLEY [1977], MARC BOLAN [1977], RONNIE VAN ZANT [1977], STEVE GAINES [1977], KEITH MOON [1978], SID VICIOUS [1979], BON SCOTT [1980], IAN CURTIS [1980], JOHN BONHAM [1980], DARBY CRASH [1980], JOHN LENNON [1980], BOB MARLEY [1981], JOHN BELUSHI [1982], JAMES HONEYMAN-SCOTT [1982], PETE FARNDON [1983], DENNIS WILSON [1983], MARVIN GAYE [1984], CLIFF BURTON [1986], PETER TOSH [1987], JACO PASTORIUS [1987], CHET BAKER [1988], HILLEL SLOVAK [1988], PETE DE FREITAS [1989], ANDREW WOOD [1990], STEVIE RAY VAUGHAN [1990], STEVE CLARK [1991], DEAD [1991], EURONYMOUS [1993], JOHNNY THUNDERS [1991], FREDDIE MERCURY [1991], KURT COBAIN [1994], SHANNON HOON [1995], JEFF BUCKLEY [1997], MICHAEL HUTCHENCE [1997], COZY POWELL [1998], LAYNE STALEY [2002], DEE DEE RAMONE [2002], ELLIOT SMITH [2003], DIMEBAG DARRELL [2004], MICHAEL JACKSON [2009], MARK LINKOUS [2010], PAUL GRAY [2010], SCOTT COLUMBUS [2011], AMY WINEHOUSE [2011], WHITNEY HOUSTON [2012]



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 no return    mystery gang    hate eternal    w.a.s.p.    raven    james mcavoy    everwood    rupert grint    five finger death punch    blessthefall    diane krüger    salma hayek    incubus    amoral    nevermore    parway drive (aus)    de-phazz    angra    good charlotte    sylosis    mad sin    schmiedl tamás    pete doherty    brains    drone  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!