hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2015. január 24. szombat   18:30
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Obituary, M:Pire Of Evil, Dust Bolt, Posthum
2015. január 21., Budapest, Dürer Kert

  A 2015-ös évet részemről egy nagyszabású rendezvény nyitotta, melynek keretében a legendás death metal zenekar, a floridai Obituary lépett fel a Dürer Kert nagytermében. Az előzenekarok között is lehetett találni ínyencségeket: a norvég Posthum, a német Dust Bolt és a brit M:Pire Of Evil színesítette az este zenei felhozatalát.
  
  A 2004-ben alakult Posthum alapvetően black metalt játszik, de zenéjükben vannak ambient és progresszív elemek is. Az eddig három albumot kiadó banda egy szűk fél órát játszott, amelyben egy hallgatható, bár nem különösebben érdekes zenei élményt adtak a közönségnek. A hangzás korrekt volt, ahogyan az előadásban sem lehetett kifogást találni, csak maga a muzsika nem volt igazán emlékezetes. Az ekkor még lassan gyülekező közönség is meglehetősen egykedvűen hallgatta a zenéjüket, de bemelegítésnek megfelelő volt a produkciójuk.
  
  Az energikusan játszó német Dust Bolt-ot már egy jóval lelkesebb közönség követte figyelemmel. A 2006-ban alakult kvartett retro thrash metalt játszik a már jól ismert zenei paneleket és külsőségeket felvonultatva. A tavaly második lemezét kiadó banda nagy erőbedobással reszelte el a nótáit, amelyek élvezetét a megfelelő hangzáskép sem hátráltatta. Alapvetően jól szórakozhatott, aki szereti a stílust, de az mindenképpen felróható a germán fiataloknak, hogy egy csöppnyi egyéniség sincs az általuk játszott zenében. Már ezerszer hallott riffek sorjáztak egymás után, amelynek köszönhetően számomra a hosszúra nyújtott fellépésük végére már fárasztónak hatottak az eléggé klisés számaik. Valószínűleg rosszul mérték fel a rendelkezésükre álló időt, mivel kétszer is visszatértek ráadásra, de szerintem ezek nélkül kompaktabb lett volna a műsoruk.
  
  A 2010-ben alakult brit M:Pire Of Evil primitív black/thrash-t játszik, a leglényegesebb dolog azonban a bandával kapcsolatban az, hogy ős-Venom zenészek alkotják a tagság magját. A gitáros Jeff „Mantas” Dunn már a kezdetekkor ott volt a műfaj alapjainak letételénél Cronos-al és a basszer/énekes Tony „Demolition Man” Dolan-t is a korai Venom-os időkből ismerhetjük. A két legendás alak által alkotott zenekart Marc Jackson dobos teszi teljessé és ez a trió a Dürer Kert színpadán természetesen a tőlük várható ódon muzsikát játszotta. Mivel azonban én a Venom-nak nem vagyok nagy rajongója, csak tisztes távolból néztem bele az öregurak koncertjébe. A maguk módján egy élvezetes fellépéssel szolgáltak az efféle zenére vevő rajongóknak, de engem továbbra sem tud magával ragadni ez a régimódi, meglehetősen primitív zenei megoldásokat felvonultató black/thrash zene. A hangzás itt is korrekt volt és számomra mókás volt az öregesen, szemüvegben játszó Mantas-t és a kopasz, szájából szivárgó művért is bevető Demolition Man-t a színpadon látni. Természetesen Venom nótákat is bőven bevetettek a brit úriemberek, így párás szemekkel lehetett nosztalgiázni az olyan ősi számokra, mint a Welcome To Hell, a Black Metal és a Countess Bathory.
  
  Az Obituary jelentette a legtöbb résztvevő számára a fő vonzerőt az estén, a legendás death metal zenekarra rendesen megtelt a Dürer Kert nagyterme. A tavaly új albummal jelentkező veteránok elég régen fordultak már meg hazánkban, legutóbb 2008. januárjában koncerteztek az A38 hajón a Holy Moses társaságában. Hét év alatt eléggé kiéhezett a hazai rajongótábor, és az Obituary nem is okozott csalódást a feltüzelt nézőközönségnek. Iszonyatos hangerővel robbantak az arcunkba a súlyos riffekkel felvértezett szerzeményeik, egyszerűen lehengerlő erővel dörrentek meg az elkínzott, lassan döngölő témáik. A sokat látott zenészek hiba nélkül adták elő az izmos nótákat, miközben nem szántották fel a színpadot. Ehhez a zenéhez nem is illik a rohangálás, futkározás, sokkal szuggesztívebb a hajukba és a hangszerükbe temetkező muzsikusok látványa. A banda alapját képező Tardy tesók és Trevor Peres gitáros mellett a nem olyan rég csatlakozott, szintén legendás Terry Butler basszer és Kenny Andrews gitáros is tökéletes összhangban és teljes beleéléssel adta elő az örökbecsű számokat. John Tardy hangja ugyan egy árnyalatnyit kopott a korai időkhöz képest, de még most is eszméletlenül brutális és egyedi hörgésekkel teszi teljessé az Obituary zenei esszenciáját. A közönség már az első percektől kezdve megőrült, és a majd 75 perces fellépés végéig kitartott a kiváló hangulat. Az összeválogatott számok terén ügyelt a banda a változatosságra, a nemrég kiadott Inked In Blood új szerzeményei (Centuries Of Lies, Visions In My Head, Violence, Inked In Blood, Back On Top) mellett bőven sor került a régi klasszikus nótákra is. A World Demise-ról a Don´t Care, a The End Complete-ről a Dead Silence, a Back To One, és az I´m In Pain, a Cause Of Death-ről viszont sajnos csak az Infected hangzott el. A legnagyobb arányban a legelső albumukról válogattak, innen előkerült az Intoxicated, a Bloodsoaked, az Immortal Visions, a ´Til Death, a Stinkpuss és a szokásosan koncertet záró címadó Slowly We Rot. A fellépés lendületét nem törték meg számok közötti szövegeléssel, csak egymás után zúzták le a hallójáratainkat a brutális riffek tömkelegével. Egy kiváló hangulatú, erőteljes hangzással megtámogatott koncertnek lehettünk tanúi, amely még úgy is tökéletes volt, hogy nekem azért még hiányzott pár Cause Of Death-es nóta (Chopped In Half, I´m Dying, Turned Inside Out).
  
  Az Obituary egy remek élménnyel ajándékozta meg a death metal híveket, a lehető legjobb évkezdést adták meg koncertfronton. Az előzenekarok is kitettek magukért, elég változatos zenei repertoárt kaptunk az este folyamán. Remélhetőleg nem kell majd újabb 7 évet várni a következő hazai Obituary koncertre, mert mindig megbízhatóan kiváló élő teljesítményre képesek.
  


Kulcsszavak:
  obituary     m:pire of evil     dust bolt     posthum 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Az Obituary weboldala

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

Heaven Shall Burn, Trivium, Obituary, Malevolence

Heaven Shall Burn + Trivium + Obituary + Malevolence

Obituary: jön a tizedik lemez

Obituary, Exodus, Prong

Hangolódj a koncertre egy élő Obituary felvétellel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

OBITUARY - 2015. január 21. Dürer Kert

DUST BOLT - 2015. január 21. Dürer Kert

POSTHUM - 2015. január 21. Dürer Kert
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 deák bill blues band    faster    steve zahn    violator    no turning back    thomas balmes    guillermo del toro    kyle eastwood    funeral for a friend    blues juniors    keith caputo    destroy the carrot    the somersault boy    ub40    halloween     daniel craig    jambalaya    tóth árpád    social free face    bleubird    geoff tate    aceldama    nervecell    death night feast    owl city  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!