hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [program]  2015. január 23. péntek   04:26
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Orgonapárbaj - Ronny Krippner és Dirk Elsemann a MÜPÁban


  A Müpa január 27-i Orgonapárbaján témajavaslatra is lehetősége nyílik a hallgatóságnak: a szünetben bárki bedobhatja a kosárba kedvenc zenei témáját. A két „ellenfél”, Ronny Krippner és Dirk Elsemann ezzel is szeretnék hangsúlyozni, hogy a nagy múltra visszatekintő műfaj kifejezetten hangsúlyos eleme az improvizáció. A világon egyedülálló Orgonapárbaj sorozat következő koncertjén olyan mestereknek állítanak emléket, mint Purcell, Bach, Liszt és Reger, valamint debütál a sorozat új műsorvezetője, Tompos Kátya színművésznő.
  
  A művészek közti versengés hagyománya a régmúltban gyökerezik, ám a zenetörténet egyik leghíresebb párbajára végül nem került sor: 1717-ben a híres francia virtuóz, Louis Marchand Drezdában vendégeskedett, de az anekdota szerint inába szállt a bátorsága, hallván leendő ellenfelét, Bachot hangszerén gyakorolni. Domenico Scarlatti és Händel között azonban a meghiúsult eset előtt tíz évvel megvalósult a megmérettetés: csembalón döntetlenre sikerült a viadal, orgonán pedig a német komponista bizonyult jobbnak. A sort hosszasan folytathatnánk, sőt, a Müpában is lassan hagyománya van a nemes versengésnek: eddig Thierry Escaich és Wolfgang Seifen, Fassang László és Thierry Escaich, valamint Karosi Bálint és Sietze de Vries mérte össze az erejét.
  
  A január 27-i orgonapárbaj, Ronny Krippner és Dirk Elsemann koncertje olyan nagy mestereknek állít emléket, mint Purcell, Bach, Liszt és Reger. Krippner Regensburgban és Exeterben folytatott tanulmányokat, Londonban templomi orgonista, továbbá tanít is a brit fővárosban, valamint Birminghamben – az improvizáció műfajáról DVD-t is készített. Elsemann pedig az első budapesti párbajozó, Wolfgang Seifen növendéke volt, nála sajátította el az improvizáció mesterségét. Jelenleg a Berlini Művészeti Egyetem improvizáció tanára, és a sorozatot szerkesztő Fassang László szerint „lélegzetelállítóan természetes fölénnyel” kezeli hangszerét.
  
  A párbaj felépítése szétfeszíti a koncertek hagyományos kereteit, hiszen a pódium közepén, egy emelvényen található az orgona, a lépcsőfokok megmászásának szimbolikus jelentősége is van: a két párbajozó két külön páholyban foglal helyet a színpad jobb és bal oldalán, a szünet után pedig helyet cserélnek. A párbajsegédek a szinkrontolmácsoláson kívül egyéb feladatokban is közreműködnek. Az estet további show-elemek is tarkítják: a sorrendet és a témákat dobókockával sorsolják, a művészeknek stopperórával is kell improvizálniuk, továbbá ugyancsak kihívást jelentő feladat hangfelvételről bejátszott témák azonnali folytatása. Izgalomban tehát nem lesz hiány!
  
  A mostani párbaj jelentős újítása továbbá, hogy a műsorvezető szerepét nem zenetörténész, de még csak nem is klasszikus zenész alakítja majd, hanem a Jászai Mari-díjas ifjú színművésznő, Tompos Kátya. Fassang László szerint „jelenléte hidat képez a laikus közönség és az orgonista szereplők között. Egyben üzenetet is hordoz: az orgona bárki számára megközelíthető, megismerhető, megszerethető.”
  
  2015. január 27. // Orgonapárbaj – új generáció
  Ronny Krippner (GB) és Dirk Elsemann (D)
  MÜPA
  
  Jegyár:
  2200 Ft
  2700 Ft
  3200 Ft
  3900 Ft
  4900 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 testcsere    reason    masterica    checkmate    the moog    kelet underground tehetségkutató    kellan lutz    nohanded painter    jake e. lee    borlai gergő    amorphis    total world domination    summer nights    black procession    rohanás    intronaut    witchburner    deviant    cruel hand    virus    dream theater    glen berger    fates warning    john cale    trouble  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!