hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2015. január 14. szerda   04:32
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Évtizedes hiányt pótol a Müpa Régizene Fesztiválja


  2015-ben a historikus zenében is stafétabotot ragad a tizedik születésnapját ünneplő Művészetek Palotája. A január 21. és 25. között első alkalommal megrendezendő Régizene Fesztiválra a műfaj legkiválóbb hazai és nemzetközi képviselőit hívják meg.
  
  A hat koncertes eseménysorozat nyitóelőadásán a műfaj világsztárja, Philippe Herreweghe a negyvenöt éve működő Collegium Vocale Gent élén dirigálja az európai zene egyik alapvetését, Bach h-moll miséjét. A zárónapon a neves specialista a Purcell Kórussal és az Orfeo Zenekarral kiegészült belga társulat élén mutatja be az első historikus „mozgalmár”, Mendelssohn Paulus című oratóriumát, amelynek nyilvános próbáiba a közönség is betekinthet. Természetesen a fesztivál fényét hazai bemutató is emeli: Bach Máté-passiójának 1841-ben előadott változata első alkalommal csendül fel Magyarországon korhű hangszereken, a műfaj egyik legavatottabb hazai népszerűsítője, Vashegyi György és társulatai tolmácsolásában.
  
  Magyarországon a régizene egyedülálló történettel bír, hiszen a műfaj hazai térhódítása a nyolcvanas évektől kezdve voltaképp párhuzamosan zajlott a nyugati színtér megszilárdulásával. Számtalan lemezfelvétel, és a közönség koncertélményei őrzik azokat a remek előadásokat, amelyeket a szárnyait bontogató magyar régizene-mozgalomnak köszönhetett a hazai zenekultúra. Meglepő módon a zenében a vasfüggöny sem tűnt már akadálynak: Nicholas McGegan karmester és az 1981-ben alapított szombathelyi Capella Savaria számtalanszor muzsikáltak együtt; de a két évvel később létrehozott Concerto Armonico, valamint Malcolm Bilson fortepianista lemezfelvételei közül is többet a mai napig kiemelkedőnek tartanak. A magyar historikus zenészek és külföldi kollégáik együttműködése egyfelől zenetörténeti tény, másrészt pedig új fejezetéhez ért, hiszen a hazai pionírok „második generációjából” Vashegyi György és az általa alapított Orfeo Zenekar – amelynek immár gyakran visszatérő koncertmestere Vashegyi egykori tanára, Simon Standage – és a Purcell Kórus a kilencvenes évektől kezdve igazán széles körben is megkedveltették a magyar közönséggel a historikus előadásokat. A koncertjáró közönséget ma már a bélhúros vonósok és natúrhangszerek hangzása is képes ámulatba ejteni – ennek fényében több mint meglepő, hogy Budapest csaknem egy évtizede adott otthont utoljára régizenei tematikájú fesztiválnak. Ezt a hiányt hivatott pótolni a Müpa kezdeményezése.
  
  A januári rendezvénysorozat talán legjobban várt fellépői, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent sikertörténete negyvenöt éve kezdődött. Az eredetileg pszichiátriai pályára készülő karnagy 1970-ben, genti egyetemi diáktársaiból alapította meg a világ egyik legszebb hangzású vegyeskarát, amely magas színvonalon valósította meg a történetileg hű előadásmódot a barokk vokális zenében. Autentikus és szövegközpontú produkcióik, gyönyörködtetően áttetsző hangzásuk miatt hamar a világ élvonalába került az együttes, amelyet Gustav Leonhardt és Nikolaus Harnoncourt is gyakran hívott közös produkciókra. Igaz, kezdetben az együttes a barokk zenére összpontosított, de az utóbbi időben kiszélesítette repertoárját a bécsi klasszika, a romantika, sőt a 20. századi zene felé is – széleskörű látásmódjukról ez alkalommal élőben is meggyőződhetünk, hiszen az általuk előadandó opuszok – Bach h-moll miséje és Mendelssohn Paulus című oratóriuma – egymástól időben és stílusban is merőben eltérő korszakok szülöttei.
  
  A világon bárhol különleges alkalomnak számítana, hogy Philippe Herreweghe, valamint egyedülálló tökéletességet képviselő kórusa és zenekara egymás után két produkcióval is fellépnek ugyanazon a helyen, ráadásul Bach h-moll miséjét éppen azzal a kivételes konstellációjú előadógárdával mutatja be a karmester, amellyel 2011-ben elkészítette harmadik (!) lemezfelvételét a műből. Ráadásul az érdeklődők január 24-én délelőtt és délután a Paulus nyilvános próbáin betekintést nyerhetnek Herreweghe intenzív légkörű műhelymunkájába is. A historikus iskola talán legjelentősebb hazai képviselője, Vashegyi György és az általa vezett Orfeo Zenekar és Purcell Kórus magyarországi bemutatóval készül: Bach Máté-passiójának 1841-es lipcsei változata először hangzik el Magyarországon korhű hangszereken. A fesztivál további közreműködőiként üdvözölhetjük a Carl Philipp Emanuel Bach művészetének egyik legelhivatottabb előadójaként ismert Spányi Miklóst és a Concerto Armonicót, akik a Bach-fiú és édesapja művészetébe kalauzolnak. Kamarakoncerten élvezhetjük továbbá a Savaria Régi Zene Műhely nemzetközi hírű professzorai, Kalló Zsolt és Papp Rita együttjátékát, a Concerto Vocale Gent állandó orgonistájaként is ismert Maude Gratton pedig Bach billentyűs hangszerre írt műveit játssza, ezúttal csembalón.
  
  2015. január 21. // J. S. Bach: h-moll mise
  Collegium Vocale Gent Kórus és Zenekar, Philippe Herreweghe
  
  2015. január 22. // J. S. Bach–Mendelssohn: Máté-passió
  Purcell Kórus, Orfeo Zenekar, Vashegyi György
  
  2015. január 23. // Apa és fia zenéje a Bach-dinasztiából
  Spányi Miklós és a Concerto Armonico
  
  2015. január 23. // Maude Gratton csembalókoncertje
  
  2015. január 24. // Mendelssohn: Paulus – nyilvános próba
  Collegium Vocale Gent Kórus, Purcell Kórus, Orfeo Zenekar, Philippe Herreweghe
  
  2015. január 25. // Mendelssohn: Paulus
  Collegium Vocale Gent Kórus, Purcell Kórus, Orfeo Zenekar, Philippe Herreweghe
  
  2015. január 25. // Kalló Zsolt és Papp Rita kamarakoncertje



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 vio-lence    behemoth    ryan gosling    iggy pop    archer    falka    k.i.z.    jamie chung    fit fat    diamondeyes    summer nights    virrasztók    európai unió    general surgery    stam1na    prophets of rage    octopoly    alain johannes    winniped    zsikla mónika    how to destroy angels    nemes andrás    arkan    the green hornet    warbringer  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!