hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
lemezajánló [kislemez]  2014. december 11. csütörtök   00:03
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Maeotis: Avarok Gyűrűje


  A Maeotis névről nekem egy réges-régi black metal banda ugrik eszembe (bár ők másképp írták, Meothis), az a-val megtoldott és h-t kihagyó formátum egy teljesen más bandát jelöl a színtéren, akik izgalmas témát, a hunok és az ősmagyarok korszakát szeretnék megzenésíteni. A Maeotis tulajdonképpen nem egy vadiúj zenekar, hiszen eredetileg 2005-ben alakultak meg, de számos tagcsere és inaktív időszak után mostanra vált biztossá és remélhetőleg tartóssá a felállás. Az idén megjelent Avarok Gyűrűje EP négy számot tartalmaz bemutatkozásképpen, amiből három teljesen új, a negyedik Tetemre Hívás pedig egy pár évvel korábbi szerzemény újra felidézése.
  A csapat a pagan/folk metal színtérbe kíván betagozódni, ahol az Ensiferum, Equilibrium, Moonsorrow, Finntroll, Suidakra és hasonló bandák tanyáznak. Tehát valamennyire a black metal-ból eredeztethető, de olykor folk-osabb, dallamosabb vonásokkal felvértezett, kemény és zúzós zenéről beszélünk. Talán az Ensiferum direktségét és emlékezetes fordulatait lehet a leginkább párhuzamba állítani a Maeotis zenei világával.
  A vikingek hőstetteit, öldöklő csatáit, Thor, Odin és a többiek legendáját már unalomig ismerjük, ilyen tekintetben felüdülés a Maeotis témaválasztása. A hun/magyar mondák és regék, az ősi rítusok, a sámánok világa legalább ugyanennyi izgalmat és fordulatot rejtenek, bőven szolgáltatnak alapanyagot egy pagan folk metal bandának. Ráadásul ezek valóban hazai ízek, magyar jellegzetességek, ezeket a témákat nem is tudná hitelesen megzenésíteni egy külföldi banda. A Maeotis munkáját tehát hiánypótlónak tartom, még akkor is, ha mozognak más ismert és kevésbé ismert formációk is ezen a vonalon a hazai színtéren.
  
  A négy dal azoknak a rajongóknak fog leginkább bejönni, akik az Ensiferum sodró riffjeire izgulnak rá, amelyet néhol dallamosabb, akár akusztikus témák is felváltanak. Ilyen műfajban érdekességnek számít a magyar nyelvű szöveg, ami viszont nagyon kétesélyes, mennyire illeszkedik bele a zenébe, illetve mennyire fogadja be a közönség. Bár néhol kissé sűrűnek tűnik a szövegvilág és emiatt ritmizálási szempontból is megnehezítik a saját maguk dolgát, szerintem sikerült összességében pozitív irányba billenteni a mérleg nyelvét. Magát az énekteljesítményt érzem gyengébb pontnak a csapatnál, mind a károgós black metal-os, mind a dallamos éneket kissé kezdetlegesnek érzem itt-ott, ami rászorulna még némi fejlesztésre. De amúgy egyáltalán nem vállalhatatlan a dolog.
  Bár hallatszik, hogy nem profi körülmények között rögzítette a lemezt a debreceni csapat, a hangzás jónak mondható. A gitárok élesen szólnak, a kissé pőre megszólalást pedig én nem rónám fel hibának, mert a műfajhoz tulajdonképpen ez passzol. Viszont a dobhangzással nem vagyok kibékülve. Alapból is meglehetősen a háttérben pufog a dob, sokszor viszont teljesen elnyomják a riffek a dobmunkát.
  
  Több tempóváltás jellemzi a dalokat, a Vágta inkább black metalos sodráson és a károgós éneken alapul, a gitárszóló pedig Molnár Bence nevéhez fűződik. De akusztikus témák és dallamos ének is felbukkannak. Az Avarok Gyűrűje egy dallamosabb tétel, talán itt a legnyilvánvalóbbak az Ensiferum hatások, a lajj-lajj-lajj-nál meg aztán pláne... Akárcsak a hármas Maeotis akusztikus nyitányánál. A Tetemre Hívás nem véletlenül kapott bónusz megnevezést, mint szó volt róla, ez egy korábbi nóta, más tagság rögzítette. Az irányvonaltól nem áll távol, de a zongorás intro és a szintetizátor érezhető használata kicsit más hangulatot hoznak.
  Bemutatkozásnak tökéletes a Maeotis anyaga, természetesen továbblépni mindig van hova. Ha sikerülne szélesebb körben megismertetni a nevüket és a hazai klubéletben is hangsúlyosan jelen tudnának lenni, akkor várhatóan még többször is hallani fogunk róluk. És kifejezetten várom, hogy ha már a hun-magyar mondakört és zenei világot tűzték a zászlóra, a hagyományos népzenei hangszerek is megjelenjenek a csapat zenei világában, ahogy egyébként ígérik is a távlati tervek között. Ezzel tehát nyitott kapukat döngetek és biztos vagyok benne, hogy sokat hozzáadnának majd ahhoz, hogy valódi magyaros folk metal szülessen végeredményképpen.
  
  
  Felállás:
  Somoskői Viktor: ének, gitár, basszusgitár
  Forró Szabolcs: gitár, vokál
  Tóth Csaba: gitár
  Mohácsi Zsolt: dob
  
  Maeotis: Avarok Gyűrűje
  1. Vágta
  2. Avarok Gyűrűje
  3. Maeotis
  4. Tetemre Hívás (bónusz)
  



Kulcsszavak:
  maeotis 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Előzetes dal a Maeotis új albumáról

Új Maeotis dal és klip: Zúgó nyilak

Új dal és szöveges videó a jövőre érkező Maeotis lemezről

Maeotis: itt az első videoklip a hazai pagan metal projekttől

Maeotis: ingyenesen letölthetővé vált az Avarok Gyűrűje EP

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
Borbély Mihály: Polygon - Theodosii Spassov, Lukács Miklós, Dés András
Begotten Silence: Faces Of Suffering
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 deviant    simon roman - ének    tündérgyár    yzzo    pozvakowski    ugly kid joe    lost dreams    converge    malevolent creation    buried in verona    d.r.i    harloch    hupikék törpike    utódok    dote    isten háta mögött    the offspring    ignea    sebkha-chott    eredet    szerelmek    lo fi stereo    wolfheart    józsef attila    nagy jános trio  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!