hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2014. november 12. szerda   04:23
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
”Mint selyem szövi át a hangok közötti távolságot” Balázs János három arca
A Junior Príma Díjas világszerte koncertező zongoraművészt

  A fiatal zongoristageneráció egyik legjelentősebb képviselője „Balázs János három arca” címmel tart zongoraesteket az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat keretében a Zeneakadémia Nagytermében és a Művészetek Palotájában. A művész a koncerteken több oldaláról is bemutatkozik.
  
  A sorozat nyitóhangversenye 2015. január 20-án a Zeneakadémián lesz hallható, ahol Bach és Chopin versenyműveket játszik és vezényel az Anima Musicae kamarazenekarral. Májusban improvizatív koncertet ad Lajkó Félixszel, ahol elhangzik a 2015 elején megjelenő közös lemezük zenei anyaga is. A sorozat záró estjén, 2015 októberében többek között Liszt Ferenc 12 transzcendens etűdjét hallhatjuk, amire csak nagyon ritkán vállalkoznak a legnagyobb művészek is. Balázs Jánostól persze ez megszokott, hiszen 2014-es zeneakadémiai szólóestjén egy koncerten adta elő Schumann: Toccata, Liszt: Lidércfény és Ravel: Gaspard de la nuit c. műveit, melyet a világ legnehezebb darabjaiként tartanak számon. A kritikák kiemelték virtuozitásának elegáns csillogását és elmélyült lírai gondolatait, amely „mint selyem szövi át a hangok közötti távolságot”. 2015-ben minden valószínűséggel hasonló élmények várnak ránk.
  Balázs János mindent elkövet annak érdekében is, hogy évtizedek múlva is legyen koncertlátogató közönség, ezért a jövőben is havonta ad gyerekkoncerteket. Amint elkelnek a belépők, meghirdetik a következő hangversenyt a www.jakobikoncert.hu honlapon. A koncerteken a gyerekek megismerkedhetnek a zeneirodalom legjelentősebb műveivel Balázs János személyes és magával ragadó kommentárjával és művészi előadásában. A hangversenyek ingyenesek (a kísérőknek is!), de regisztrálni kell a hangszerekvilaga@gmail.com email címen!
  
  Balázs János az egyik legaktívabb és sokoldalúbb fiatal zongoraművész Magyarországon. Az elmúlt évben Európa legnagyobb koncerttermeiben vendégszerepelt, mint pl. a bécsi Konzerthaus, a brüsszeli Bozar, a londoni Barbican, vagy az amszterdami Concertgebouw. Számos hazai és külföldi díja és meghívása mellett tehát rendszeresen hallható lesz Budapesten is, de tervbe vett a fiatal művész egy vidéki hangversenykörutat is, ahol nagy valószínűséggel szintén lesznek ingyenes gyerekkoncertek is.
  
  „Balázs János 3 arca” bérletinformációk:
  Bérletárak (december 15-ig) az első két koncertre: 3.000 – 4.000 – 5.000 – 6.000 – 8.000 Ft
  Akinek még nincs jegye Balázs János szólóestjére (2015. október 28.), bérletvásárlás esetén
  arra is kedvezményesen vásárolhatja meg jegyeit (1.500 – 2.000 – 2.500 – 3.000 – 4.000 Ft)
  Minden bérletvásárló december 15-ig ajándék CD-t kap
  (A zongora 3 arca, koncertfelvétel – 2014. február 24.).
  Az ajándék CD is a Zeneakadémia jegypénztárában vehető át
  
  Életrajz:
  Balázs János fiatalos lendülete kiemelkedő technikai kvalitással és mély zenei megértéssel párosul. Művészi ösztönei biztonsággal vezetik a profizmus legmagasabb fokára. Egyéni zenei látásmód jellemzi előadásait, mely során hangot mer és tud adni saját elképzeléseinek. Hitvallása, hogy a zene csakis a lélek legmélyebb és legőszintébb érzelmeiből születhet meg. A zene iránti igényessége és alázata garantálja a hallgatóság számára a legmagasabb művészi értéket. Koncertjeit hangos siker övezi. A hallgató nem csupán pillanatnyi élmény részese lesz, maradandó értéket vihet magával.
  
  Balázs János fiatal kora ellenére már debütált Európa legnagyobb koncerttermeiben, mint pl: Konzerthaus Wien, Barbican Centre London, Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Town Hall & Symphony Hall Birmingham, Megaron, The Athens Concert Hall, Kölner Philharmonie, Palau de la Música Catalana, Stockholms Konserthus, Konzerthaus Dortmund, Philharmonie Luxembourg, Bozar Brussels, Zeneakadémia Nagyterem Budapest. Több ízben szerepelt Japánban, Kínában, Koreában és az Egyesült Államokban. A Junior Príma Díjas zongoraművész 2014-es februári zeneakadémiai szólóestje (A zongora 3 arca), ahol a világ legnehezebb darabjai szólaltak meg (Ravel Gaspard de la nuit, Balakirev Islamey, Schumann toccata), egyaránt kivívta a közönség és a kritikusok egyhangú elismerését, akik kiemelték virtuozitásának elegáns csillogását és elmélyült lírai gondolatait, amely „mint selyem szövi át a hangok közötti távolságot”. A számos nemzetközi versenyen díjat nyert művész különleges improvizációs képességét a 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett koncerten bizonyította a Zeneakadémián, ahol Lajkó Félixszel egy katartikus koncerttel debütáltak. Az ott helyben születő melódiák, ritmusok és gondolatok egy különleges aurát és intim közelséget fontak a közönség és a művészek között. A 2015-ben induló Balázs János 3 arca bérlet igazán különleges és érdekfeszítő koncerteket ígér. Az első hangversenyen Bach 2 zongoraversenye és Chopin f-moll zongoraversenye szerepel az Anima Musicae kamarazenekarral, melyeket a művész még sosem tűzött műsorra. Elmondása szerint most jött el az ideje főleg a Bach zongoraversenyek előadásának. A második koncerten Lajkó Félix a vendégművész, a sorozat befejező része a Művészetek Palotájában kerül megrendezésre, ahol egy szólóest lesz hallható. Utóbbi hangverseny már az „MVM Koncertek – A Zongora” 2015-ös sorozatában korábban meghirdetésre került.
  
  ”Úgy zongorázik, még annál is jobban, mint Cziffra György, olyan fenomén, aki egyedülálló a világon, emellett van benne lírikusság, az ember valósággal megijed tőle, hogy milyen adottságai vannak.” (Vásáry Tamás – 2007)
  ”Hihetetlen, amit Balázs János művelt, meghazudtolta a fizika törvényeit, a zongorabillentyűk maguk sem hitték el, hogy ilyen gyorsan tudnak mozogni, ha muszáj nekik. Nincs pancsolás, nincs észrevehető melléütött hang, minden le van játszva, és az érthetőség és élvezhetőség határain belül marad. ….. minden, amit játszik, muzikális, sokszínű, él és szerethető. Tud költői is lenni. …… Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok! – búcsúzott a népdal feldolgozásával a zongorista. Balázs Jánosé egészen vakító.” (Devich Márton – Heti Válasz, 2014)
   „Magas művészi színvonalú, briliáns technikájú zongorázása egy olyannyira őszinte és spontán valami volt, hogy nem egyszer könnyeket csalt a közönség és egy két zsűritag szemébe is. Muzsikálása egy rendkívüli tehetség mindenkit magával ragadó megnyilatkozása, megnyilvánulása.” (Bánky József zongoraművész)
  Balázs János 3 arca
  
  2015. január 20. (kedd), 19.30 – Zeneakadémia
  MVM Koncertek – A Zongora
  Balázs János három arca 1. – „Versenyművek”
  Balázs János zenekari zongoraestje
  Közreműködik: Anima Musicae Kamarazenekar
  J. S. Bach: f-moll zongoraverseny, BWV 1056,
  d-moll zongoraverseny, BWV 1052 ***
  Chopin: f-moll zongoraverseny, op.21 (vonószenekari változat)
  
  2015. május 3. (vasárnap), 19.30 – Zeneakadémia
  MVM Koncertek – A Zongora
  Balázs János három arca 2. – „Az improvizáció”
  Lajkó Félix és Balázs János hangversenye
  
  2015. október 28. (szerda), 19.30
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  MVM Koncertek – A Zongora
  Balázs János három arca 3. – „A transzcendens”
  Balázs János zongoraestje
  Schubert–Liszt: Winterreise (Téli utazás) dalciklus,
  Liszt: Transzcendens etűdök, no. 1-6 ***
  Chopin–Liszt: 6 lengyel dal,
  Liszt: Transzcendens etűdök, no. 7-12



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dragon hunters    sandler    török ferenc    heaven street seven    kortársak    mc verse    venom inc    angerseed    wien    watain    port noir    drünken bastards    21 jump street     album    master boot record    ensign    vale of tears    heboidophrenie    srecna mladina    imperial never say die    g.m.t.    as you drown    deicide    colin o donoghue    born to lose  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!