hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2014. november 11. kedd   14:05
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Xandria, Sorronia, Dawn Of Destiny
2014. november 7, Club 202

  A Németországból származó Xandria zenekar már többször tette tiszteletét nálunk, igaz mindig előzenekarként. Jómagam is láttam már őket például a Van Canto és az Epica előtt, de még egy csehországi fesztiválon is Zlin-ben. Furcsaság azonban, hogy ezen alkalmakkor mindig más énekesnőt láthattunk a csapat élén. A Xandria egy viszonylag stabil ponttá vált a gothic, szimfonikus metal palettáján, de (talán az előzőek miatt?) mégis a „másodvonal” környékén tudtak megragadni, a műfaj igazi hivatkozási alapjai még ma is a náluk ismertebb és népszerűbb nevek. Az előzenekaros koncertjeiken mondjuk sikerült zajos sikert elérniük, arra viszont kíváncsi voltam, hogy egy saját nevük alatt futó turné is meg tud-e mozgatni annyi embert, akik ezt a bulit választják ma este, a számtalan egyéb esemény között, amelyek mind-mind az érdeklődők pénztárcájára pályáznak.
  De az is igaz, hogy eléggé megritkultak nálunk a hasonszőrű szimfonikus metal csapatok fellépései, így mindenképpen létjogosultsága volt egy ilyen bulinak. Sőt, a Xandria mellett az ugyancsak Németországban honos Dawn Of Destiny és a műfaj hazai képviselője, a Sorronia produkcióját is hallhattuk. Szokatlan módon a külföldi csapat, a Dawn Of Destiny kezdte az estét, a Sorronia közvetlenül a főzenekar elé került. Mint később kiderült, jó is volt így ez a felállás. A Dawn Of Destiny korrekt koncertet adott, de nem okoztak túl sok emlékezetes pillanatot. Az énekes hölgy is lehetett volna kicsit határozottabb a színpadon, de összességében azért nem lehetett panasz a produkciójukra. Felvezetésnek mindenképpen jók voltak.
  
  Következett a Sorronia, akik szintén egy kicsit megilletődötten kezdtek, de igen hamar elkapták a fonalat, sőt nem csak ők, hanem a közönség is. Ahogy sejteni lehetett, nem robbant fel a telt háztól a fehérvári úti klub, de azért összejött annyi érdeklődő, hogy ne legyenek kínosan üres sorok a színpad előtt. Nem rejtőznek világrengető ötletek a Sorronia zenéjében, de mégis sikerült olyan dalokat, témákat írniuk, amelyek hallgattatják magukat.
  A jó hangzás is hozzájárult ahhoz, hogy a koncert hangulata egyre magával ragadóbb lett. A nézőtéren szemmel láthatóan többen is ismerték a tagcseréken átesett zenekar életművét, hiszen néhány dalt komoly üdvrivalgás fogadott, és sokan a szövegeket is tudták. Talán egy még dinamikusabb, elsöprőbb előadási forma még nagyobb figyelmet irányítana a csapatra, de azt kell mondani, hogy jogos volt a helycsere, hiszen a hazai Sorronia lemosta a színpadról az előtte szereplő német bandát.
  
  A Xandria esetében ismét új hölgyénekest avathattunk, aki a legutóbbi Sacrificium albummal került a zenekarba. Ezúttal egy holland származású hölgy, Dianne Van Giersbergen kapta meg a mikrofont (a névrokonságon kívül nincs más kapcsolat egy bizonyos másik holland hölggyel, akit a The Gathering-ből ismerhettünk meg...), neki kellett utódai nyomdokába lépni és persze a vele készült új album több dalát elénekelni. Rajta kívül a basszusgitáros poszton történt még változás, de egyébként a csapat régi bútordarabjait és jól ismert fazonjait köszönthettük: a mindig fejkendőben nyomuló Philip Restemeier gitárost, az egyedüli alapítótagként megmaradt és ugyancsak lelkesen zenélő Marco Heubaum gitárost és a nagy átéléssel püfölő kopasz dobost, Gerit Lamm-ot.
  Bár a csapat életműve már összesen 6 nagylemezre és néhány EP-re rúg, a koncerten leginkább csak a két utolsó albumról, a Sacrificium-ról és a Neverworld´s End-ről játszottak. Ez talán a rajongók számára kicsit csalódást jelentett, de az előadás élvezhetősége és a koncert lendülete egyáltalán nem látta ennek kárát. Sőt, sokak talán pont ezekkel a lemezekkel ismerték és kedvelték meg a Xandria-t. A szövegeket ugyanis nagyon sokan énekelték a közönségben, a fiatalabb lányoknak olykor csukott szemmel adták át magukat a hangulatnak.
  
  Dianne Van Giersbergen egy meglehetősen merész, a teljes combjait láttatni engedő ruhában állt színpadra, ami a férfirajongók szívét minden bizonnyal megdobogtatta, de a végig jókedvű és mosolygós hölgy egész biztosan megnyerte magának a régebbi Xandria rajongókat is. Énekteljesítményébe és színpadi munkájába se lehet belekötni, jó választásnak bizonyult. A csapat többi tagja is nagy lelkesedéssel zenélt, látszott rajtuk, hogy élvezték, hogy ezúttal róluk szól az este, most ők produkálhatták kicsit magukat a közönség előtt. És a játékidővel sem kellett fukarkodniuk.
  A lemezbemutatót komolyan gondolta a banda, hiszen a Nightfall, Blood On My Hands, Dreamkeeper, Until The End, Sacrificium, Come With Me dalokkal mindvégig a Sacrificium albumot ismertették, és csak néha esett be egy-egy Forevermore, Euphoria és Cursed az előző korongról. A buli második felére pedig inkább a Neverworld´s End album vette át a főszerepet. Érdekes módon nem a ráadásra, hanem még korábbra esett be az egyetlen régebbi szám, a 2004-es Ravenheart, a The Undiscovered Land, Soulcrusher és a Stardust nóták közé beékelődve. A ráadás szintén nem a korai időkről szólt, hanem a The Nomad´s Crown és a Valentine dalokkal búcsúzott a banda.
  
  Bár elmondható, hogy a ma fellépő bandák a szimfonikus/gothic metal műfaj másodligáját jelentik, mégis élvezetes és hangulatos bulit prezentált a három csapat. A Dawn Of Destiny inkább a bemelegítést jelentette, a Sorronia már képes volt felcsigázni a hangulatot, a Xandria pedig egyenletes színvonalú produkcióval örvendeztette meg a műfaj kedvelőit. A tagok nem mellesleg rövidesen megjelentek a nézőtéren is a koncert után, és vidáman vállalták a dedikálást és fotózkodást a rajongókkal. Közvetlenségből is ötös! A jelenlévők szemmel láthatóan jól szórakoztak, élvezték az előadott nótákat, szóval összességében jól járt az, aki ma este a Xandria buliját választotta.


Kulcsszavak:
  xandria     sorronia     dawn of destiny 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Az Asking Alexandria új EP-vel indítja az új évet

Itt a Psycho, az Asking Alexandria újabb sikerdala

Megjelent az Asking Alexandria legújabb albuma, a „Where Do We Go From Here?

Hamarosan megjelenik az Asking Alexandria legújabb albuma, a Where Do We Go From Here?

Az Asking Alexandria hivatalos rádiós kislemezt jelentetett meg, ez a Psycho
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
 kapcsolódó fotók: 

XANDRIA - 2014.november 7. Club 202 - Sacrificium Tour 2014

SORRONIA - 2014.november 7. Club 202 - Sacrificium Tour 2014

DAWN OF DESTINY - 2014.november 7. Club 202 - Sacrificium Tour 2014
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sunrise avenue    saoirse ronan    invader    petter carlsen    zenés-táncos    the rev    the arusha accord    nyers    talking heads    emarosa    twin temple    bruce springsteen    guilhem desq    alex kapranos    jane’s addiction    cryptopsy    holy moses    noel gallagher    amber heard    dumaszínház    resistance    futurspektiv2    sonata arctica    liam gallagher    the hated tomorrow  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!