hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [program]  2014. szeptember 25. csütörtök   17:27
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kutatók éjszakája Aquincumi múzeum
2014. szeptember 26., 16-21h, Aquincumi Múzeum

  A 2012-ben megnyílt „Műtárgymesék – Budapesti régészeti emlékeink másképp” című időszaki kiállítás zárásának apropóján egy finiszázzsal összekapcsolt programot szervez a múzeum, ahol a látogatók megismerkedhetnek a régészek és restaurátorok munkájával. A kiállítás formabontó módon a régész-restaurátor személyes tárgyhoz kapcsolódó érzésein keresztül mutatja be a leleteket. A látogatók a program alatt betekintést kapnak ezek megtalálásának körülményeibe, a régészek munkájába, a restaurálás folyamataiba. Mindehhez kapcsolódik egy kis kézműves foglalkozás és bemutató, ahol a gyerekek is készíthetnek római ihletettségű tárgyakat.
  A program zárásaként a Zene Lelke Aquincumban címmel koncerten vehetnek részt az érdeklődők. Közreműködők: az Anima Musicae Kamarazenekar művészei, művészeti vezető: G.Horváth László
  
  
  16.00-16.50 Dr. Láng Orsolya: Programnyitó tárlatvezetés a Műtárgymesék c. időszaki kiállításban
  A szeptember végén záródó kiállításban a kurátor, Dr. Láng Orsolya vezeti az érdeklődőket és mesél az ott kiállított tárgyakról és a régészek-restaurátorok munkájáról.
  
  17.00-17.45 Vámos Péter: „Amikor a szükség diktál - Egy római kori éjjeliedény”
  Az Aquincumi Múzeum „Műtárgymesék” című kiállításán egy római kori éjjeliedény is látható. Jóllehet az ókorban is ismerték és alkalmazták a nyilvános és privát illemhelyeket, ezek mennyisége azonban jóval gyérebb volt a mai viszonyokhoz képest. A különböző éjjeliedényekre tehát, komoly szerep hárult. Ezek maradványai esetenként fel is bukkannak a feltárások leletei között, aminek ékes bizonyítéka a kiállításon látható példány. Az előadáson a bili bemutatásának apropóján, érdekes információkat kaphatunk a római kori hygiéniai szokásokról is.
  
  18.00-18.45 Alice M. Choyke: A csonteszközök titkos élete
  A modern emberek az állatok kemény csontjából már készítettek és alkalmaztak használati tárgyakat és dísztárgyakat az elmúlt 100 000 évben. A vadász és gyűjtögetők emberektől a bronz-, vaskor korai földművelőéig és kifinomult városlakójáig a csonteszközök főképpen a bőrmegmunkálás, a textilkészítés és a kerámiagyártás során kerültek használatra, de a rituáléknál és díszítéseknél is alkalmazták őket. A tárgyaknak egyszerre gyakorlati és szimbolikus használata is volt.
  A csontból, agancsból, fogból és agyarból készült tárgyak néhány esetben rávilágítanak az embereknek és azoknak az állatoknak a kapcsolatára, amelyeknek a testrészeit hasznosították. Ez változott némiképp a római és a középkorban, amikor megindult a tömeggyártás és a piacgazdaság. Az emberek általában távolabb kerültek az állatoktól és a tárgyak új jelleget öltöttek.
  Az előadásban megpróbálom bemutatni, hogy ezek a csonteszközök mit mesélnek nekünk az emberek életéről, gondolatairól ebből az időszakból.
  
  19.00-19.45 Dr. Lassányi Gábor: Sötét varázslat Aquincumban
   Kevés lelet töltött el olyan izgalommal az elmúlt években, mint egy korrodált, szürkésfehér, meglehetősen meggyűrődött és alig 20 cm hosszú ólomtábla megtalálása. Ez tartalmazta az eddig ismert leghosszabb latin nyelvű, pannoniai átokszöveget.
  A lemezt az Aquincum polgárvárosának keleti temetőjében találtuk 2007-ben, egy hamvasztásos sírt körülvevő árokban, gondosan dokumentált, ásatási körülmények között.
  A szöveg megfejtését Barta Andrea régész, filológus végezte el több éves aprólékos munkával, de a szöveg teljes, pontos értelmezést végül csak egy apró bronztárgy segítségével lehetett elvégezni, amely végig ott volt a szemünk előtt.
  Az előadás keretében átfogó képet adunk az aquincumi átoktábla koráról, bemutatjuk annak elkészült, immár teljes olvasatát és kísérletet teszünk az átokszertartás minél pontosabb rekonstruálására.
  
  
  16.00-20.00 Gábler Szilvia és Erőss Dóra: A restaurálás folyamatai (bemutató és kézműves foglalkozás)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ralph fienenes    catherine hardwicke    black dahlia murder    whocares    crescend    this gift is a curse    venom prison    werk akadémia    william hurt    blues b.r. others    zonaria    anna faris    boros lajos    x-men    red hot chilli peppers    josh brolin    trivium    volt 2012    amon amarth    balaton     amorphis    artus társulat    volbeat    bullet for my valentine    aeverium  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!