hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
magazin [program]  2014. szeptember 17. szerda   04:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
DACS - Hollandia, királyság!


  „Az a célunk, hogy sokszínű kulturális események tükrében, új nézőpontból mutassuk be Hollandiát Magyarországnak” – mondta Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete, a „DACS – Hollandia, királyság!” programsorozat nyitó sajtótájékoztatóján. A majd´ három hónapon át tartó eseményfolyamban az egymáshoz lazán kapcsolódó programok a műfajok széles tárházát mutatják be a klasszikus képzőművészettől kezdve, a kortárs komolyzenén keresztül, a legfrissebb holland design szcénáig.
  
  Izgalmas programokkal, változatos helyszíneken, megannyi műfajt felsorakoztatva várja az érdeklődőket a DACS – Hollandia, királyság! programsorozat szeptember közepétől november végéig. A majd´ három hónapos eseményfolyam Budapest több helyszínén, így mások mellett a Trafóban, az A38 Hajón vagy a BMC-ben jelentkezik programokkal, de többek között Pécs és Debrecen is kapcsolódik az eseményekhez. A programokra pedig a legjellemzőbb a változatosság, de mint Gajus Scheltema, Hollandia nagykövete elmondta: „A lazán kapcsolódó események olyan alapvető holland értékek mentén szerveződnek egy egésszé, mint például a nyitottság, fenntarthatóság, együttműködés és megújulás.”
  
  A DACS – Hollandia, Királyság első programjaként, szeptember 16-án a BMC-ben lép fel Michiel Borstlap, Hollandia világszerte egyik legismertebb jazz-zongoristája és zeneszerzője. A művész a jazz és rock olyan legendás nemzetközi nagyságaival működött együtt, mint például Bill Bruford, Gino Vannelli vagy Pat Metheny. Pályafutása során Borstlap eddig több mint húsz saját lemezt adott ki, ugyanakkor számtalan darabot írt más művészeknek és zenekaroknak is.
  
  Bemutatkozik Vincent de Rooij színész, tárgy-és videóművész, aki multimédiás játékaiban hétköznapi használati tárgyak átalakításával teremt sajátosan abszurd színpadi világot. Alkotótársaival, Lakatos Csilla táncossal és Daan Mathot zenésszel közös előadásaikban az élő kamerahasználat, az emberi jelenlét, a vizuális és térmanipuláció eszközeivel különös utazásokra hívják a közönséget a Trafóban.
  
  A holland elektronikus szcéna is helyet kap a sorozatban. Fellép majd Steve Rachmad holland techno producer, DJ és remix-készítő, aki sokak szerint a detroiti techno irányzat holland atyja. Zenéjét mindenekelőtt mély, súlyos, groove-os hangzás jellemzi, mely elképesztő dallamokban és hangszerelésben, tömény funk és soul darabokban ölt testet.
  
  A DACS programsorozat keretein belül a holland színházi alkotó, Lotte van den Berg és Daan´t Sas vizuális művész projektje, a Building Conversation is látható lesz. A művészek közismert beszélgetéstechnikák segítségével igyekeznek újfajta beszédmódokat alkotni, felderíteni tér és beszéd egymásra gyakorolt hatását. A beszélgetések színházi kontextusban zajlanak, ám a cselekvő és a megfigyelő ember közötti különbség eltűnik, így mindenki a párbeszéd résztvevőjévé válik.
  
  A historikus előadói gyakorlat Mekkája már hosszú évek óta Hollandia, az az ország, ahol a régizene immár több évtizede nem szubkultúraként működik, hanem a zeneoktatástól a koncertéleten át mindenhol a fősodor része. A 2005-ben négy muzsikus által alapított, évente mintegy hatvan koncertet adó Holland Baroque Society napjaink leginnovatívabb historikus együtteseinek egyike. A Zeneakadémiára tiszta barokk műsorral érkeznek s a zenei irányítást ezúttal a harmincéves olasz billentyűs fenoménre, Mark Minkowski és Jordi Savall rendszeres közreműködőjére, Francesco Cortira bízzák.
  
  A DACS programsorozathoz csatlakozik a hatodik Akárki/Elckerlijc est, melynek témája Erwin Mortier flamand író Gera Judit fordításában megjelent Dadogó dalok könyve – Anyaévszakok (Ab Ovo, 2014) című műve, illetve A. F. Th. Van der Heijden holland író Fenyves Miklós fordításában (Gondolat, 2014) megjelent Tonio című műve.
  
  Szintén a programsorozat részeként jelentkezik a World Press Photo kiállítás. Díjnyertes fotókon át láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. A kiállítás olyan bepillantást tesz lehetővé, ami sehol máshol nem található. Sokban hozzá járul ahhoz, hogy a kiállítást látogató milliók lokálisan „képben legyenek” a világ sorsával, hogy tisztábban lássuk a világ eseményeit, hogy megértsük, mi zajlik
  körülöttünk. A World Press Photo kiállítás jelentősége több mint egy kiemelkedő vizuális élmény. Azon túl, hogy képileg lenyűgöző, a pártatlan tájékoztatás révén toleranciára, empátiára, emberségre nevel.
  
  Baranya megyében több ezer holland család talált magának második otthont. A DACS – Hollandia, Királyság! Compartments című program keretében megláthatjuk az eredményét annak a munkának, amit az AiR Pécsbagota – egy holland házaspár vezette artist-in-residency program – vendégeként a holland vizuális művészek végeztek Pécsbagotán, magyar kollégáikkal karöltve.
  
  A 2014. évi Design Hét Budapest az Átvitt értelem címet viseli, a technológiai innováció és az emberi környezet közötti átformálódó viszonyra koncentrál. Az idei eseménysorozat díszvendége Hollandia, ami alkalmat ad a világ élvonalába tartozó holland design szcéna bemutatkozására, illetve a két ország kreatív iparági szereplői közötti kapcsolatok megerősítésére. A kortárs holland design élvonalát bemutató programok áttekintést adnak a designerek szerepéről az új technológiák és a mindennapi élet közötti kapcsolatok kialakításában, illetve arról a gyártási, üzleti és kereskedelmi háttérről is, ami a holland designt az ország kulturális életének középpontjába és a világ élvonalába emelte.
  
  Erwin Olaf, a holland sztárfotográfus és kísérleti filmes első átfogó magyarországi kiállítására készül a debreceni MODEM. A teátrális és meghökkentő dizájnelemekkel tarkított, tökéletesen felépített kompozícióiról ismert Olaf legtöbb képe grandiózus amszterdami műtermében készül egy díszlettervezők, sminkesek, fodrászok alkotta csapat közreműködésével. Erwin Olaf kifinomult és provokatív stílusa meghódította a reklámvilágot is, a kilencvenes évek óta a legnépszerűbb reklámfotósok között tartják számon. Nevével fémjelezve indított kampányokat többek között a Diesel Jeans, a Heineken, a Louis Vuitton és a Bottega Veneta. A kelet-európai régióban a debreceni modern és kortárs művészeti központ széles válogatást mutat be Erwin Olaf életművéből.
  
  A Diespace 3.0 a holland PIPS:lab interaktív digitális színházi performansza, melynek aktív résztvevői lehetnek a nézők is. Facebook, Twitter, MySpace, Friendster, LinkedIn - közösségi oldalak, amelyekhez mindenki szeretne csatlakozni. A PIPS:lab tech-színházi csapata egy újabb csoportba invitál - a Diespace hálózatába. A tagságnak csak egy feltétele van: a regisztráció előtt meg kell halni és feltölteni a lelket, hogy az továbbra is kommunikálhasson a túlvilágról. A közönség soraiban ülők így egy estére a Diespace 3.0 kampány szereplői lehetnek egy sajátos technológiai innovációkat, zenei, színházi és filmes elemeket ötvöző komikus, abszurd színházi médiainstalláció valós és virtuális terében.
  
  Szintén a programsorozat része a CODART konferencia. A CODART egy széleskörű és egyedülálló nemzetközi hálózata a holland és flamand művészeti kurátoroknak, akik a 15. és 19. század közötti németalföldi művészettel foglalkoznak. A CODART célja, hogy elősegítse a nemzetközi együttműködést a kiállítások, kutatások és publikációk területén. A konferencia Budapesten kerül megrendezésre abból az alkalomból, hogy a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Rembrandt és a holland „arany évszázad” festészete című kiállításnak, mely szintén a Hollandia, királyság! sorozat részeként október 30-tól lesz látható. A tárlat a kor legnagyobb mestere, Rembrandt köré épül, akitől 20 remekművet láthat a közönség. A csaknem 100 festő több mint 170 alkotását felvonultató kiállításon a Szépművészetei Múzeum gazdag holland gyűjteményének 40 alkotása mellé több mint 130 festmény érkezik magán- és közgyűjteményekből. A kiállítás további szenzációja, hogy a jelentős számú Rembrandt-mű - köztük a legkorábbinak ismert festménye és az utolsó önarcképe - mellett három Vermeer alkotást is láthat majd a tárlaton a nagyközönség.
  
  A „Your body – My landscape” Berger Gyula és Roos van Berkel első közös koreográfiai
  együttműködése, amely egyben a két kultúra találkozása is. „Egy nyilvánvaló érzelmet vizsgálunk és viselkedésünket, amely ebből az érzelemből ered” – mesélik az alkotók. „Zaklatottság. Egy érzés, amely izgalomba hoz, összezavar és elbűvöl. Darabunk készítése során ebből az erőteljes és sokszínű fogalomból/érzésből indultunk ki, hogy felfedezzük, mit kavart fel ennyire bennünk a másik.”
  
  Egy izgalmas beszélgetés és egy fantasztikus koncert is várja majd a holland művészet szerelmeseit. Michel van der Aa világhírű kortárs zeneszerző, színpadi és filmrendező is vendége lesz a kulturális programfolyamnak. A közönség egy beszélgetés, és természetesen egy koncert keretében találkozhat a neves művésszel.
  
  ”Villogó elektrosokk-tánc, lüktető techno, sokkoló fény és hanghatások – nem egy szentimentális darab, inkább mintha az agyamat reszelnék.” Amiről szó van, az Jefta van Dinther Grind című, Minna Tiikkainen fény- és Davis Kiers hangtervezővel közös előadása. Egy elsöprő fizikai élmény és valós kihívás az érzékeknek, ahol a test, a fény és a hang közötti határok elmosódnak. Kísérlet a különböző nézői reakciók megfigyelésére, habár, mint hagyományosan, a közönség szemben ül a színpaddal. A darab mégis sokszor inkább egy installáció érzetét kelti, mivel a hang és a fény teljesen átveszi az irányítást a térben. A nézőt kirázza a hideg, átrázza a basszus, és mire kijön, garantáltan olyan érzése lesz, mintha egy nagyon messzi helyről térne haza.
  
  November 7-én nyit az Art9 Galériában a Nyomok című kiállítás, ahol a Fotóhónap 2014 keretein belül holland és magyar kortárs képzőművészek műveit láthatjuk. A tárlat különlegessége, hogy az alkotók más médiumok mellett fotográfiát is használnak. A kiállítás vendégei többek között holland részről Pier Pennings, Johan Nieuwenhuize, Gerco de Ruijter.
  
  Riki Mijling holland és Andrew Leslie ausztrál képzőművészek egy hónapot töltenek Budapesten a Parallel Alapítvány meghívására. A rezidens program célja a kortárs absztrakt, geometrikus és konkrét művészeti irányzatok neves külföldi képviselőinek bemutatása és az alkotói folyamat támogatása. A Budapesten készült munkákból a FLUX Galéria rendez kiállítást.
  
  DACS – Hollandia, királyság! programsorozat ezeken a kiemelt programokon kívül rengeteg élményt és érdekességet kínál, az elektronikus zenei partiktól kezdve, a performanszokon át az egyetemi előadásokig. Ezek részleteit folyamatosan nyomon követhetik az érdeklődők a dacs.hu oldalon vagy a rendezvény Facebook-oldalán.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2019. augusztus 28.
Woodstock 50 - Hungary Festival
2019. augusztus 30.
A hot jazz virtuózai - The Rollini Project
Először rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Időbevándorlók
Árulkodó csontmaradványok
THE TALENT
Augusztus 15-ig lehet jelentkezni a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál Mesterkurzusaira
Pár hónapja még busszal járt...
Ingyenes Fővárosi Rapcirkusz koncert a KFC StreetFesten
The Talent Kortárs Képzőművészeti Pályázat és Kiállítás Bakelit Multi Art Center
Nagy magyar versek… - Három színész és egy zenész…
 kiemelt 
Evanescence szeptemberben Budapesten
  
A legújabb európai turnéja keretében, Budapestre is ellátogat az amerikai Evanescence zenekar, 2019

Human Target EU/UK Tour 2020- Thy Art Is Murder, Carnifex a Barba Negra Music Clubban
Maxxwell; CoreLeoni (Leo Leoni-Gotthard) a Durerben
Mustasch, Motorjesus, Dynamite a Durer kertben
Hammerfall Budapesten - World Dominion Tour 2020
 friss hozzászólások 

A rock ötven árnyalta - The Dead Daisies (2)
Satyricon, Suicidal Angels (3)
Könyvtárban forgatott klipet az Emma Undressed (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cillian murphy    arctic monkeys    nemes márton    tasters    tirpunk    darkthrone    dvd film    battle: los angeles    a strom of light    jim croft    cseh tamás    stonedirt    absu    through the never    inhalator    pribojszki band    puszi    mangani 888    redheart    as you drown    gabriela cedillo    puszi    special providence    shining    cannabis corpse  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2019 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!