hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. január 21. szerda   13:35
nincsen hozzászólás

szerző: Anna
Az Üres Spirál és a többiek Lacuna Coil, Moonspell...
2004 január 2, Petőfi Csarnok

  Poisonblack, Passenger

  Kellemes utószilvesztert ülhettünk (állhattunk) az év második napján a Pecsában, a Concerto jóvoltából. Az évet rögtön négy zenekar indította, leginkább a goth metal képviseletében.
  
  A koncertsorozatot a finn gothic metal banda, azaz a Poisonblack nyitotta, jól összepróbált programmal és kidolgozott koncertképpel. A Sentenced zenekar frontembere (Ville Laihialla) által 2000 végén alapított Poisonblack az Escapexstacy címet viselő debüt albumról válogatott dalait mutatta be, nem túlságosan nagy sikerrel, részben a még javában gyülekező tömeg, részben a mérsékelt érdeklődés miatt. A lézengő metalheadek egy része azért félárbócos metalvillákkal jelezte elismerését. Az Escapexstacy leginkább a fent már említett Sentenced és a Charon zenekarok keresztezésének eredményeként jellemezhető, nem is csoda, hiszen J.P. Leppaluoto énekes utóbbinak oszlopos tagja 1995 óta. A gothic metal dallamok jó alapot adnak a Poisonblack szövegvilágához, melynek fő motívumai az élet, szex, tűz és halál köré fonódnak.
  
  Rövid pihenő után lépett színre a svéd, In Flames frontember (Anders Friden) vezette Passenger. A szintén Passenger nevet viselő debüt albumról válogatott fogós dallamok a mainstream rock és a nu metal között mozognak. Az immár laza félház komolyra vette a figurát és szapora headbangeléssel kísérte a hörgést immár tiszta énekhangra váltó Frident és társait. Bár kényelmes állás és jó kilátás nyílt már a harmadik sor széléről Isten áldja a magassarkú feltalálóját a tömeg egyre sűrűsödött és a nyakamat hátulról erősen csapkodó hajzuhatag is megerősítette bennem, hogy itt komoly tetszésről van szó. Ez a lendület egészen a Passenger műsorának végéig kitartott, annak ellenére, hogy többen elhagyták a termet a fülsüketítő hangosítás miatt.
  
  Fotók az Underground-on:
  Poisonblack
  Passenger

  Moonspell, Lacuna Coil

  A Moonspell dörrenő hangjainak kezdetén már harcra kész volt a Csarnok, és a portugálok megjelenésének első pillanatától egy emberként ugrált a terem, kezek végig a magasban, hatalmas, sötét dinamizmus és feszülő energia zenekar és rajongói között. A dobok és a törzsi ritmusok, a sötét, ambient hangzás által az új album és a koncert is összetéveszthetetlenül a Moonspell kéznyomát hordozza. Az Antidote (2003) dalai, az In and Above Men, From Lowering Skies, a sláger Everything Invaded és az Antidote mellett dobhártyaszaggató lelkesedéssel fogadta a közönség az Irreligious (Ruin and Misery, az örök kedvenc Opium, a mindenki által teli torokkal énekelt Full Moon Madness) és a Wolfheart (Vampiria, Alma Mater) dalait is. Látvány szempontjából a koncert egyik kiemelkedő része volt, mikor az énekes Fernando Ribeiro egy, vagy 2m hosszú faragott fa bottal, tetején halálfejjel - ami egyébként az összes zenész valamely ruhadarabján fellelhető volt -, „adta a ritmust” a zenéhez. Fernando halálfejes pólójának hátát az utolsó dal utolsó akkordjai közben, a dobos elé az emelvényre állva mutatta nekünk, rajta a felirat: „I am one of you”.
  
  A leginkább szenvedélyességéről ismert olasz Lacuna Coil néhány perc átállás után a színpadon termett. A közönség őrjöngött, mikor a csodás női énekes, Cristina Scabbia megjelent, és a zenekar hangzásának teljes pompáját elérte. A színpadon a hosszú sörények ritmusra való hullámzása csak aláhúzta a LC metal gyökereit. Andrea Ferro (énekes) vastag, agresszív de mégsem hörgő hangjával váltakozva Cristina Scabbia (énekesnő) volt fókuszban, erőteljes hangja, magával ragadó személyisége a legérdektelenebb néző szemét is a színpadra vonzotta. A dalok között amerikai - vagy inkább olasz-amerikai akcentussal Cristina teremtett kontaktust a hevesen integető rajongókkal, akik igencsak jól ismerték a dalokat, nem kevesen még a szövegeket is.
  
  A koncert főleg az új Comalies-ből (2002) merített, elhangzott pl. a nyitó Swamped, az Entwined, a Self Deception, a Humane, a ráadásban a Tight Rope, a híres Heaven´s a Lie.. Ezt nagy részt az előző Unleashed Memories (2001) dalaival egészítették ki, többek közt a To Live is to Hide, a Cold Heritage, a Senzafine-nal. A LC koncertjeire nem visz billentyűst, sem vokalistát, így ezek a hangok felvételről segítettek stúdióhoz hasonló minőségben megszólaltatni a produkciót. A melankolikus dark rock néhol atmoszférikus, néhol progresszív utalásokkal tarkított, de felfedezhetünk benne Nefilim-szerű riffeket is - ami a rajongók reakcióiból ítélve hatásos komboként aposztrofálható. A ráadást záró Daylight Dancer után az együttes végleg elhagyta a színpadot, majd a giccsbe hajló rózsaszín diszlet-csillagok is kihúnytak lassan.
  
  Fotók az Underground-on:
  Moonspell
  Lacuna Coil



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Concerto

Lacuna Coil

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gus van sant    paddy & the rats    csiribiri    tom waits    gotthard    hobó-vadászat40    unexpect    gogol bordello    favreau    gerard butler    locust on the saddle    dornenreich    ego-project    kevin bacon    hobó-vadászat40    volt 2011    watain    the silver shine    anna faris    brainstorm    contagion    steven soderbergh    duff mckagan    blind myself    haw  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!