hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2014. szeptember 10. szerda   18:22
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Berlin legismertebb slágerei, német és magyar írólegendák a Müpában


  Berlin aranykorának meghatározó dallamai, a legszebb német kuplék és slágerek csendülnek fel szeptember 12-én a Művészetek Palotájában. Az idén Németországot fókuszba állító Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál Berling Songs című estjén többek között Malek Andrea, Fullajtár Andrea és Falusi Mariann idézi fel a weimari varieték és lokálok világát, Marlene Dietrichtől Nina Hagenig. Szeptember 15-én pedig Terézia Mora, Ingo Schulze, Esterházy Péter, Bán Zsófia és Dragomán György osztják meg gondolataikat egy különleges német–magyar irodalmi esten.
  
  Minden városnak vannak saját dalai, a kultikus berlini slágerek azonban azért is különlegesek, mert számos stílusban többféle kort idéznek fel, és meghatározó történelmi és társadalmi folyamatokra reflektálnak. A Berlin Songs huszonegy zeneszámon keresztül vezet végig minket a huszadik századon. A műsor nagyobbik része a húszas éveket idézi meg, amikor a várost áthatotta a tabukat döntögető erotika és művészet. A korszak nemzetközi csillaga Marlene Dietrich színésznő volt, aki az 1929-es Kék angyal címszerepével – amit a filmtörténelem egyik legtökéletesebb vamp figurájának megformálásaként tartanak számon – nemzetközi csillaggá lépett elő. A film legendás betétdala, az Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt egyik sora – „tetőtől talpig áthat a szerelem, mert ez az én világom, és semmi más„ – akár a színésznő életének mottója is lehetne, hiszen hódításai között volt Jean Gabin, Ernest Hemingway, John F. Kennedy, Erich Maria Remarque és George Bernard Shaw is. A műsor másik emblematikus szerzeménye a második világháború alatt örökzölddé vált Lili Marleen. Érdekessége, hogy amikor a Harmadik Birodalom 1941-ben elfoglalta Jugoszláviát, a belgrádi rádióban ez a dal is felcsendült, ám az otthonuktól távol lévő katonákra olyan érzelmi hatást gyakorolt, hogy levették a műsorról, előadója, Lale Andersen pedig egy ideig színpadra sem léphetett. A katonák tiltakozásának eredményeként azonban visszakerült a lejátszási listába, sőt, minden este ezzel zárták a belgrádi adást.
  
  A világháború körüli időszak másik csillaga Zarah Leander volt. A svéd származású ikon – bár a háború kitörésekor visszatért hazájába – Hitler egyik kedvenc színésznőjeként ismert, de bejárása volt a náci propagandaminiszterhez, Goebbelshez is. A mai napig sok kérdés vetődik fel személye kapcsán, vannak, akik kémnőnek tartják, mások náci szirénnek titulálják. Egy biztos, ő lett a germán nőideál, erőteljes fizikumát jól mutatja, hogy Berlinben egyik filmjének forgatásán statisztaként Hitler testőrségének tagjait öltöztették női ruhába. A műsorban elhangzó 1942-es Ich weiss es wird einmal ein Wunder gescheh´n (Tudom, egyszer majd csoda történik) című dala egy náci propagandafilm betétdala volt.
  
  Természetesen a nyolcvanas évek sem maradhat ki a Berlin Songs válogatásából. A német zenei világ egyik legismertebb slágere a hidegháború-korabeli, tiltakozó hangvételű 99 Luftballons, amely 1983-ban első lett a nyugatnémet listán, majd egy évvel később a Billboard Top 100-as listáján a második helyig jutott. A Nena zenekar slágere „kilencvenkilenc szálló léggömbről” szól, amely az apokaliptikus katonai megtorlás indítását jelzik. A legendás német ikonokat és dalokat Czigány Judit, Egyed Brigitta, Falusi Mariann, Fullajtár Andrea, Malek Andrea, Nagy Dániel Viktor, Pavletits Béla és Uhrik Dóra keltik életre.
  
  Szeptember 15-én a Fesztivál Színházban élőben is megtapasztalhatjuk, hogyan hat egymásra a német és a magyar irodalom, és azt is, milyen eleven kapcsolat lehetséges zene és költészet között. A Magyarországon is jól ismert Terézia Mora és Ingo Schulze Németországban is népszerű magyar írókkal, Esterházy Péterrel, Bán Zsófiával és Dragomán Györggyel beszélget majd. A magyar származású német írónő, Terézia Mora elbeszélései, regényei, drámái, hangjátékai a kegyetlenségről és az irgalomról, vagyis az emberi létezés kiszolgáltatottságáról szólnak. A Drezdában született Ingo Schulze novellái, regényei pedig a német rendszerváltás nagy krónikájaként olvashatók, míg újabb esszéi tükröt tartanak a késő kapitalizmus és a globalizáció társadalma elé. A német dalkincs emblematikus darabjai pedig – Schumanntól a Rammstein együttesig - a HANEM zenekar előadásában születnek újjá, kortárs költőink által írt szövegekkel . A Pelsőczy Réka rendezte estet Czakó Zsolt és Balogh Balázs háttérvetítése teszi teljessé.
  
  Bridging Europe – Európai Hidak 2014: Németország
  Berlin Songs
  2014. szeptember 12., péntek, 20:00 Fesztivál Színház
  Közreműködők: Czigány Judit, Egyed Brigitta, Falusi Mariann, Fullajtár Andrea, Malek Andrea, Nagy Dániel Viktor, Pavletits Béla, Uhrik Dóra
  
  Literárium Extra, Bridging Europe – Európai Hidak: 2014 Németország
  Volt egy álmunk – Német–magyar irodalmi sanzonest
  2014. szeptember 15., hétfő, 19:00, Fesztivál Színház
  Közreműködők: Terézia Mora, Ingo Schulze, Esterházy Péter, Bán Zsófia, Dragomán György, Dalos György, HANEM zenekar



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hungaroconnections    lion twin    date night    mighty boosh    cliteater    ralph fiennes    palaye royale    demoshow    saoirse ronan    toportyán férgek    moby dick    blythe    ryan tedder    gyalázat    erik sumo    robert downey jr.    john mayall    archetype    social free face    blink-182    la dispute    xandria    social free face    abysmal dawn    bootsie  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!