hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
kultúra [program]  2014. július 9. szerda   04:22
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Így készül Skócia kedvenc whiskyje


  Miben rejlik a The Famous Grouse egyedisége? A három egyszerű összetevőt a háziasításban szerzett tapasztalat és az egyedi szakértelem teszi világ negyedik skót kedvencévé. A rendhagyó aroma az egyedi keverés és érlelés eredményeként évtizedek óta hamisítatlan minőséget garantál.
  
  Az 1896-os év különösen fontos volt a whisky történetében, hiszen ebben az évben készítette a borkereskedő Matthew Gloag első keverékét. A mára már világhírűvé vált The Famous Grouse különlegessége egyedi elkészítési módjában rejlik.
  
  Az alapanyagok gondos megválogatása és a házasításban szerzett tapasztalat, egyedi szakértelem teszi a The Famous Grouse-t Skócia egyik legkeresettebb italává. A mai napig hagyományos módszerekkel készítik a méltán híres single malt párlatot, majd összekeverik más gabona és maláta-whisky fajtákkal, hogy létrejöjjön az egyedülálló blended whisky, a The Famous Grouse. A márka készítői különleges szakértelemmel és türelemmel érik el a nem hétköznapi ízt. A Sherry hordókban való tárolás és a keverési, érleltetési eljárások miatt a Famous whisky-je valamivel édesebb, mint a piacon fellelhető többi nagy márka párlata.
  
  Minden a malátázással kezdődik, az árpa 2-3 napig vízben ázik, gyökeret és hajtást növeszt. Ezek után szétterítik, és 6-7 napon keresztül csíráztatják. A csírázás alatt az árpában lévő keményítőből malátacukor lesz. A folyamatban a következő lépés a kemencében való szárítás, aszalás. A malátázott árpa ezután a malomba kerül, ahol darává őrlik. Ehhez forró vizet adnak, ezt többször is átszűrik a magas hőfokú vízzel, ami kimossa a cukrot az őrleményből. Eredményül egy forró, édes folyadékot nyernek. A cefre három méter mély tárolókba érkezik, ahol lehűl és az élesztő hozzáadásával elindul az erjedés. 48 óra elteltével a folyadék gyenge, alkoholos itallá alakul, amely hasonlít a sörhöz. Skócia legrégebbi lepárlójában hagyományos kézzel készített réz lepárló üstben forrósítják fel a folyadékot újra, aminek hatására az alkoholgőz felszáll, lecsapódik egy sűrítőbe (kondenzátorba), ahol ismét folyékonnyá válik. A második lepárlás után az alkohol csekély részéből lesz csak igazi whisky. A szesz alkoholtartalmát gyengíteni kell, ezért tiszta vizet adnak hozzá mielőtt tölgy hordókba töltik, amelyekben korábban amerikai bourbon vagy spanyol sherryt tároltak. Így ez is különös aromát ad a The Famous Grouse-nak.
  
  A hordók érintetlenül pihennek, amíg a szakértők úgy nem látják, a whisky a tökéletességig érett. A hordók tartalmából minden évben nagyjából 2% elpárolog, ezt a helyiek csak az „Angyalok jussának” hívják. A párolgás folyamatában a whisky fejlődik és tovább érik, simábbá és lágyábbá válik, gazdagabb íze lesz. A whiskyt a fa természetesen színezi meg. A házasítás szintén kiemelkedő szakértelmet kívánó, fontos lépés. A whisky-nek és a víznek elég időt kell szánni a házasítás során, hogy a lehető legjobb ízt, szerkezetet érje el.
  
  Az ital egyediségét neve is tükrözi, hiszen a bevett szokásokkal szakítva a párlatot nem készítőjéről, hanem a skót vidék egyik ikonikus állatáról, a fajdkakasról nevezték el, miután megszületett a Grouse Brand felülmúlhatatlan ízvilága. Összetéveszthetetlen aromája és zamata a Grouse-t rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb whiskyvé tette, így a készítői úgy döntöttek, az ital megérdemli a Famous (híres) nevet.
  
  A whisky készítés fortélyainak és a legapróbb fogásoknak pontos ismerete szükséges ahhoz, hogy évről évre ugyanazt a minőséget és ízt élvezhessék a fogyasztók. Aki kíváncsi, hogy pontosan miben rejlik a Grouse titka, bátran ellátogathat Skócia legrégebbi lepárló üzemébe, a skót felföldön fekvő, turisztikai látványossággá vált Gleturret szeszfőzdébe, amit a fajdkakasos whisky spirituális otthonaként tartanak számon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. november 21.
Et Citera - Dömény Krisztián önálló estje
2024. november 22.
Swing à la Django & Kozma Orsi koncert
2024. november 23.
Hollywood Undead, Sleeping Theory
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Cseh Tamás és Bereményi Géza munkásságát felölelő zenés esttel készül a Thália Színház – Érkezik a Fehér Babák!
A Mellékhatás című kortárs angol dráma decembertől a Centrál Színházban
A szép rettenete: Jovián György kiállítása
Kinetikus szobrokkal elmesélt XXI. századi problémák
A zene éjszakája!
Magyar és nemzetközi sztárok közösen lépnek színpadra az ötödik Bartók Tavaszon
Kecskeméten mutatkoznak be az Európai Zenekari Akadémia növendékei
A kor falán
 kiemelt 
Dying Fetus, Chelsea Grin, Despised Icon
  
Tengerentúli extrém metal csomaggal kínál túlnyomás elleni szelepet a karácsonyi készülődés / őrület közepén Concerto Music

Terror, Nasty, Combust a Durer Kertben
Descendents (US), Circle Jerks (US), Negative Approach (US)
Electric Callboy: 2025-ben már az MVM Dome-ba térnek vissza!
Wheel, Múr: izgalmas és feltörekvő zenekarokat hoz idén a progmetal Mikulás
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 craig taborn    steve-o    wasted struggle    erik sumo band    kőváry zoltán    purulent rites    locust on the saddle    distrust    annisokay    twilight force    the koffin kats    leprous    jürgen von knoblauch    blythe    delfines kaland    god dethroned    manu chao    hernádi judit    nofx    the melvins    faith no more    arkhorrl    biorobot    woven hand    veridia  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!