szerző: PjotrRakott krumpli kagylóval és fürjtojással?
Rakott krumplileves, bárány lollipop, csigaragu, gasztrobotanika és három Michelin-csillag - sok más mellett ezt is kínálja az idei Gourmet Fesztivál, május 30. és június 1. között, a Millenárison.
Hétvégén újra az ország gasztromakettjével találkozhatnak az érdeklődők a Millenárison: Magyarország legjobb éttermei, cukrászdái, borászatai, gourmet üzletei és más finomságok készítői várják a gasztronómia szerelmeseit a Gourmet Fesztiválon. Az idei évben - a saját ételeik bemutatása mellett - a rakott krumplit gondolják újra a hazai és külföldi séfek, így kóstolhatunk rakott krumplilevest, rakott krumplit Szent Jakab kagylóval… esetleg algával. Akinek ez kevés, az kalandozhat az ázsiai ételek és az utcai kaják világában, ízlelhet igazi vietnámi street-foodot vagy a zsombói asszonyok hagyományos leveles rétesét.
Az idei év témájához kapcsolódva megtudhatják az érdeklődők, miben más a kézműves, hazai nemesítésű burgonya, mint az ipari krumpli, bemutatkozik a Basa is, amely név nem a keleti konyhához kapcsolódik, hanem egy sütésre-főzésre egyaránt alkalmas burgonyát takar.
A rendezvény mindhárom napján egy-egy hazai Michelin-csillagos étterem séfje várja a vendégeket, akik a főzés mellett még néhány kulisszatitkot is elárulnak majd a Michelin-csillagok világából. A gasztrokalandok nem csak az ételek, hanem a növények világában is folytatódnak majd: az izgalmas ételkreációk mellett különböző, ismeretlen fűszernövények dísz- és nemesített változatait is megismerhetik az érdeklődők, és a kíváncsiak a megszokottól eltérő ízvilágú salátákat is kóstolhatnak egy „vagány nagyvárosi gasztrobotanikus” jóvoltából.
Sok rossz gyerekkori menza-élményt segítenek majd feldolgozni a híres főzelékblogger, Szatmári Feri újragondolt főzelékei, jelesül a finomfőzelék és a paradicsomos káposzta.
Lesz idén is séfbárbaj, a magyarokat a Bock bisztró főnöke, Biró Lajos és Segal Viktor mesterszakács képviselik, akik az idén a rizst választották a párbaj témájának.
A francia sztárséfparádé résztvevői ezúttal Alain Caron, a világjáró szakács és tanácsadó, a holland MasterChef zsűritagja és sok más titulus birtokosa, valamint Jaques Pourcel, a Montpellier-i Michelin-csillagos Jardin des Sens tulajdonos séfje, ők kápráztatják el majd a Gourmet vendégeit két remek autentikus étellel.
Bemutatkoznak majd biogazdaságok, manufaktúrális úton előállított magolajok, natúrkrémek, ecetkülönlegességek és lesznek majd kézzel készített bon-bonok, prémium desszertek, torták, piték és egyéb finomságok.
A belépőjegy idén is számos ajándékot tartalmaz: a jegy mellé jár egy Spiegelau borospohár, egy autentikus borkóstoló a Terra Hungarica jóvoltából, egy csésze Nespresso kávé, egy BBC Good Food Világkonyha magazin és naponta az első 1000 látogatónak kóstoló a Hungária Rosé Extra Dry pezsgőből. Napijegy 3.300 Ft, a bérlet 6.500 Ft, és Budapest Essentials karszalaggal féláron lehet bejutni a Gourmet-ra.