hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2003. december 23. kedd   10:55
nincsen hozzászólás

szerző: Anna
Legendary Pink Dots, Trottel Stereodream Experience
2003 november 27, Kupola Zeneház

  Trottel Stereodream Experience

  Fél nyolc körül még csak úgy hatodmagammal méregetem a helyet, ahol - bár most még hihetetlen - néhány óra múlva idén is fellép a legendás Legendary Pink Dots. A zenészek sürögnek-forognak, hangolnak, később időnként kisétálnak az öltözőből, szétnéznek a sörözőben, kíváncsian kémlelik a lassan, de biztosan sűrűsödő közönséget. Egyikőjüket, a szaxofonos Hoornt még egy autogramra is elkapja egy szemfüles rajongó.. A holland székhelyű banda előzenekara idén is a Trottel Stereodream Experience, akik kilenc körül kezdenek ráhangolni bennünket az estére. Folkos, világzenei betétekkel gazdagított pszichedelikus, elektronikus, kísérleti dallamaik rituális, termékenységi, élet- és halál-, illetve harci táncokat festenek elénk. A boszorkányok, rablóvezérek és nem utolsó sorban James Bond társaságában tekintsünk kicsit vissza az időben, s nézzük, mi fán is terem a Pink Dots.
  
  Nehezen kategorizálható egy zenekar. Az eredetileg angol banda a zene határait csaknem negyed évszázada feszegeti pszichedelikus, industrial, és goth stílusok keverékével. Ezt a hangzásvilágot Edward Ka-Spel szuggesztív, a suttogástól ordításig terjedő előadásmódja hangsúlyozza. Inkább epikus formába öntött költészet ez. A Dots nem állít, nem is nagyon kérdez, inkább reagál, gondolatokat ébreszt. Amennyiben a hosszú percekig tartó instrumentális betétet egy még hosszabb percekig tartó, ugyanazon akkord ismétlése vált fel, szintén jó eséllyel tippelhetünk arra, hogy LPD-t hallunk.
  
  Az együttes fennállása óta számos tagcserén ment keresztül. A néhai és jelenlegi tagok száma összesen 30 körül mozog - nem számítva a vendégzenészeket és barátokat. A jelenlegi tagok közt az alapító, már említett énekes-szövegíró Edward Ka-Spel mellett szerepel a társalapító Phil Knight billentyűs (Silverman), a már önmagában is jelenség Niels van Hoorn fúvós, aki 1989-ben csatlakozott a zenekarhoz, és az újonc gitáros Eric Drost. A teljes stáb Raymond Steeg-gel egészül ki, aki a hangzásért felelős.

  Legendary Pink Dots

  Ka-Spel kelet Londonban nőtt fel és Knight-tal 1980-ban itt alapította a LPD-t, Hollandiába csak 1985-ben települtek részben személyes, részben politikai okok miatt. Az elmúlt évek politikai eseményei igen erős hatással voltak a LPD-re, ami főleg az All the King´s Men-en (2002) és testvérlemezén az All the King´s Horses-en (2002) érzékelhető. Ka-Spel megrendültsége és dühe a 2001. szeptember 11-i terrortámadás hatásaként szintén egyértelműen sugárzik a lemezről. Végtelen számú kiadványaikon a zaklatott ritmusok mellett azonban megtalálhatóak a nyugodt, belső, képzeletbeli tájakon szálló dallamok is, melyek magukkal ragadják a hallgatót térben és időben egyaránt.
  
  És a Pink Dots nevű jelenség íme, megelevenedik. A dobos hiányán való első meglepetésem után rögtön az előadók megjelenése a második, ugyanis Ka-Spel farmerben, napszemüvegben, bő ingben, farmerben, mezítláb lép az alacsony színpadra, nyakában mintás nyakkendő, kötetlenül. Szaxofonos társa egész más stílusú de ugyanúgy mintás öltönyben feszít, fekete keretes szemüvege mögül az első perctől keresi velünk a szemkontaktust. A dalokkal lassan elrugaszkodunk az itt és mosttól, és ettől kezdve inkább csak sodródunk velük, érzések, gondolatok, emlékek lüktetnek a zenével.Ahogy a teremben oldódik a hangulat, az előadók és a befogadók szinte összeérnek, ha fizikailag nem is, lelkileg biztosan. Ka-Spel többször lelép a színpadról, fél méterre énekel az első sortól, Hoorn pedig körben járkál, hangszerébe helyezett lámpácsával hol ezt, hol azt a hallgatót világítja szembe. A mindenféle technikai látványosságtól mentes koncert páratlan hangulatát és intimitását a közönség szeméből lehet olvasni, még azután is, hogy a Dots több, mint egy óra játék után két ráadásdallal levonult a színpadról. S hogy mit lehet még ezekből a szemekből kiolvasni? Azt, hogy ezt az élményt nem felejtik el egyhamar.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Trottel

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Rockmaraton 2024
  
Véglegesedett a Rockmaraton programja

Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 depp    3d    kiscsillag    moby dick    limbless    placidi    nyírség táncegyüttes    disturbed    gio geraca    vdiámpark    resident evil    bloodbath    katatonia    korzus    losing season    psycho mutants    nasum    kassandra    music television    men in the box    tűzvihar    nyócker    give it a name    bruce springsteen    rock tv  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!