hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2014. május 9. péntek   07:43
nincsen hozzászólás

szerző: Sz. Ákos
Jeff Scott Soto, Metrum
2014. május. 7., Club 202

  30 év a tökéletesség jegyében
  
  Egy kérdéssel kezdeném az írásomat: vajon össze lehet-e foglalni egy csodálatos rockzenei pályafutást bő másfél órában? A válasz, az hogy nem, de Jeff Scott Soto azért megpróbálta! A szerdai estén még igen foghíjas publikum előtt, a közönség szavazatainak köszönhetően, a hazai üdvöske, az Avatar törte meg a csendet. A második vendégzenekar a vegyes összetételű Metrum együttes volt. A német, osztrák, illetve amerikai tagokból álló banda egy érdekes masszát gyúrt a modern rock és a progresszív rock elemeiből. Azon szerencséseket, akik el tudtak jönni a munkából és hallhatták őket, meglephette, hogy milyen igényes, mégis elsőre igen súlyos darabokkal örvendeztettek meg bennünket a szűk félórában.

  
  Elérkezett a kilenc óra. A közönség addigra már szép számmal megjelent, hogy köszöntse az ünnepeltet, Jeff Scott Sotót, aki idén lesz harminc éve, hogy szórakoztatja a közönséget fantasztikus hangjával. Ezt a csodálatos életutat, mely magába foglalja a Malmsteennél, az Axel Rudi Pellnél, a Talismannál és a W.E.T.-nél töltött időszakot, valamint a szóló karrierjét is, Soto megpróbálta belesűríteni másfél órába, de ezt a listát elnézve még a műsoridő háromszorosa is rövid lett volna. Egy tökéletes rock este receptje nagyon egyszerű: először is gyűjtsd össze a lehető legtehetségesebb zenészeket a világ bármely pontjáról, Brazíliából, Spanyolországból és Amerikából, másodszor gyűjts össze egy csokor dögös, dallamos rock dalt, és végül, de nem utolsó sorban vegyél egy énekest, akit Jeff Scott Sotónak hívnak.
  
  A koncert alatt az embernek olyan érzése volt, mintha csak egy kerozinnal fellocsolt színpad előtt állna, ami csak arra vár, hogy egy szikra berobbantsa. Ez a szikra meg is érkezett, amikor felcsendült Soto 2012-ben megjelent Damage Control albumáról a Take U Down című dal. Ez elég fülledtséget teremtett ahhoz, hogy megágyazza a közönség hangulatát. Az osztatlan siker csak tovább fokozódott a 21st Century című számmal, ami napjaink társadalmi problémáit feszegeti. Ezt a két dalt követően már lehetett sejteni, hogy egy feledhetetlen estében lesz részünk. A tempó, amit Soto diktált egyszerűen hihetetlen volt, az emberben olyan érzés támadt, mintha egy sprintert látna futni egy maratoni versenyen.
  A buli pörgött tovább, a Damage Control csendült fel anélkül, hogy egy pillanatnyi pihenőt is tartott volna a banda. Ezt rögvest követte egy újabb dögös nóta, a Drowning, majd elérkeztünk a W.E.T.-es korszakhoz, ami bennem a Gotthard legjobb pillanatait idézte fel a Learn to Live Again és a One Love című szerzemények segítségével. Ezután tovább hajóztunk a dallamok hullámán a Believe in Me hallgatása közben. Ezt követte egy igazán érzelmes szám, a Look Inside Your Heart, ami minden bizonnyal megdobbantotta a szép számmal megjelent női rajongók szívét. A folytatásban ismét egy saját szerzemény következett, a Soul Divine.
  Az igazi időutazás talán csak ezután kezdődött el a koncert során, mert egy éles váltással visszarepültünk ahhoz az időszakhoz, amikor Soto még Axel Rudi Pell dalnoka volt. Soto vitathatatlan tehetségét két klasszikus, dallamos metal dal, a Fool Fool valamint, a Warrior során tovább csillogtathatta.
  Közel egy óra tömény zenét követően Soto bebizonyította, hogy ő is csak ember, mert ekkor tartott egy szusszanásnyi szünetet, amely során megcsodálhattuk a hispán tehetség, Jorge Salán gitárjátékát a Risk című instrumentális dalban. Ezt követően Jeff belevágott egy igazán őrült örömzenélésbe. Az egyvelegben többek között felcsendült Madonna egyik slágere, a Frozen is, de egy lélegzetre meghallgathattunk több Talisman szerzeményt is, úgy mint a Break Your Chains, a Day By Day, a Give Me a Sign, a Colour My XTC, a Dangerous, a Just Between Us és a Mysterious dalokat.
  
  Számomra és talán sokak számára elérkezett az este egyik fénypontja ha lehet mondani, a Talisman egyik legnagyobb slágere az I´ll Be Waiting, amibe sajnálatos módon egy kis intermezzo csúszott. Történt ugyanis, hogy egy önjelölt megasztár jelentkező nem szűnő feltűnési viszketegsége következtében a színpadon kötött ki, és módszeresen próbált tetszelegni Soto árnyékában. Ez egy bizonyos pontig még viccesnek tűnt, de aztán átváltott erőszakosba, hiszen az énekes alig bírta letessékelni az úriembert színpadról. Lehet, hogy régimódi vagyok, de a zenészeknek a deszkákon, a hallgatóságnak pedig a nézőtéren van a helye, ami így van jól. Mindez csak kissé zavarta meg a tökéletesnek mondható produkciót, amibe még egy basszusszóló is belefért a New York-i származású David Z.-től.
  Hamarosan visszatértünk a gyökerekhez, amikor két klasszikus Yngwie J. Malmsteen szerzemény töltötte be a teret. Az I Am a Viking és az I´ll See the Light Tonight során egyszerűen felállt az ember hátán a szőr, hogy Soto milyen fantasztikusan tudja a kemény heavy metalos hangzást is hozni, és néha olyan érzés volt, mintha Ronnie James Diót hallanánk.
  A koncertet két filmes kötődésű slágerrel zárta a banda, a Steel Dragon két száma jókat ütött a végére és bebizonyosodott, hogy Soto legalább annyira színpadra termett, mint Mark Wahlberg. Az este tökéletes lezárása volta Livin´ the Life és a Stand Up.
  Soto egy igazi frontember, aki nem elég, hogy kristálytisztán elénekel bármit, hanem el is játssza a dalokat, hogy így még jobban érzékeltesse azokat. Pestiesen szólva ez a srác talán még a telefonkönyvet is elénekli. Végezetül nem kívánhatunk mást, mint boldog harmincadik évfordulót és reméljük, még közel ennyiszer hallhatjuk Jeff Scott Sotót.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tűzmadár    balatoni boli    fusion bomb    exivious    kid rock    lillian axe    the poster boy    excrementory grindfuckers    absu    gurd    metalcampsabaton    blind channel    temple balls    x-men: first class    rezet    summer nights    shia laboeuf    chrisopher nolan    Árstíð    jack black    black label society    namtar    septicmen     hegyalja fezstivál    milking the goatmachine  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!