hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [könyv]  2003. december 13. szombat   13:20
nincsen hozzászólás

szerző: Trafó.Hu
Karácsonyi könyvajánló
a Trafó ajánlásában

  Irodalombarátoknak

  Kedves Barátunk!
  
  A szokásos programajánlóink helyett most szokatlan könyvajánlóval jelentkezünk, amellyel talán sikerül segítenünk abban, hogy felszínen maradj a karácsonyi ajándékok tengerén. És ha még nem tudtál volna vásárolni, talán némi segítséget nyújt.
  
  
  Irodalombarátoknak:
  Tama Janowitz: Egy bizonyos korban

  (Európa Kiadó, 2300 Ft)
  
  Tama Janowitz, akinek korábbi művei kapcsán kritikusai szellemességét, kitűnő megfigyelőkészségét, feminin pikareszkségét dicsérték, tragikomikus regényében egy karriernő szétesésének történetét meséli el szédületes tempóban. Hátborzongató, katartikus mű, amelyből Bret Easton Ellis és Jay McInerney után az ún. „brat pack” írócsoport harmadik tagját is megismerheti a magyar olvasó.
  Florence Collins, egy másodvonalbeli aukciós ház rosszul fizetett ügynöke, abban a bizonyos korban van - túl a harmincon -, amikor minden másnál sürgetőbbnek érzi, hogy férjet, mégpedig gazdag férjet fogjon magának. Ezért kapóra jön neki, hogy jómódú gyerekkori barátnője meghívja víkendre New York melletti nyaralójába, ahová egy roppant tehetős és még szabad fiatalember is hivatalos. A szép remények azonban dugába dőlnek: Florence-ot a házigazda gyakorlatilag megerőszakolja, egyúttal egy jó befektetés ígéretével kicsalja tőle anyai örökségéből megmaradt utolsó huszonötezer dollárját, s miután a háziak Florence gondjára bízott kislánya is kis híján a tengerbe fullad, kiebrudalják a házból. Alig tud visszabumlizni New Yorkba, ahol újabb megpróbáltatások várnak rá - miközben szórja pénzét márkás cuccokra, mindenre, amit szeme-szája megkíván, kirúgják az állásából -, így fel kell adnia előkelő környéken lévő lakását. Rég kikosarazott, élhetetlen barátját, aki változatlanul szerelmes belé, merő jóindulatból rásózza egy gazdag, ifjú, de kétbalkezes örökösnőre - s csak későn ébred rá, hogy a barátja maga is dúsgazdag, legalábbis a szülei palotájából ítélve, vagyis elszalasztotta az egyetlen igazi lehetőséget a gazdagférj-fogásra. Innen már, úgy tűnik, nincs többé megállás a lejtőn...
  
  Tama Janowitz, aki a 80-as években Bret Easton Ellisszel, Jay McInerneyvel indult és nemzedékének legígéretesebb nőírójaként vált világszerte ismertté, ebben a regényében sötét, cinikus képet fest arról a New York-i életről, amely a 90-es években - főleg a nők, de a férfiak szempontjából is - „eljutott egy hosszas, beteges irigység végső, görcsös állapotába, s a mellékhatás a kétségbeesés és az önutálat volt.”

  A képzőművészet barátainak

  A képzőművészet barátainak:
  Amy Dempsey: A modern művészet története

  (Képzőművészeti Kiadó, 9900 Ft)
  
  A gazdagon illusztrált könyv időrendben mutatja be a különböző ágak változásait, az impresszionizmustól napjaink net- és hangművészetéig. Magyar nyelvű ajánlott irodalom, részletes képjegyzék, név és tárgymutató zárja a művészettörténet egyik legdinamikusabb korszakát bemutató albumot. A szerző művészettörténész.
  
  
  Pszichológiabarátoknak:
  Ken Wilber: A Működő Szellem rövid története

  (Európa Kiadó, 2700 Ft)
  
  Ken Wilber kultikus szerző - lelkes méltatóinak egyike szerint könyvei jelentik azt a gyógyszert, melyre szükségünk van a XXI. században, de nevezték már „a tudat Einsteinjének” is. Koncepciójának egyik legjellemzőbb vonása a nyugati tudomány és a keleti spiritualitás ötvözése, s miközben valóban terítékre kerülnek az embert mindig is foglalkoztató nagy kérdések (ha nem is minden, de legalábbis „a minden” tartalma avagy üressége) - a világ felépítése az atomoktól a kozmikus tudatig, az anyagi-szellemi folyamatok történelmi és személyes dinamikája, a társadalmi változások mozgatórugói, a férfi-nő kapcsolatok változása a történelem folyamán, az emberi psziché fejlődési szakaszai, a lelki patológiák gyökerei, az evolúciós elmélet jelentősége és korlátai stb. -, Wilber igen eredeti módon, egyszerre buddhista szemlélettel és a nagy nyugati gondolkodók - Platón, Plótinosz, Kant, Hegel, Schopenhauer, Feuerbach, Russell, Freud és mások - elméleteit átgondolva tárgyalja az emberi szellem útját a kozmikus tudatig, amelyben szubjektum és objektum összeolvad. Ezzel összhangban világítja meg a multikulturalizmus, a posztmodern jelenség és a környezetvédelem kérdéseit is.
  
  Ken Wilber 1949-ben született Oklahoma Cityben. Orvostudományt és biokémiát tanult, de egyetemi tanulmányait nem fejezte be: önállóan kezdte olvasni, összevetni és szintézisbe foglalni a nyugati és keleti tudományos, filozófiai és pszichológiai irányzatokat. 1977-ben jelent meg első könyve The Spectrum of Consciousness (A tudat spektruma) címen. Azóta húsz könyvet és számos esszét publikált. Ken Wilber a hatvanas években kialakult transzperszonális pszichológia legjelentősebb képviselője. 1995-ben látott napvilágot eddigi fő műve, a Sex, Ecology, Spirituality (Szex, ökológia, szellemiség); az ebben szereplő gondolatokat fejtette ki rövidebben, közérthetőbb formában jelen munkájában, melynek eredeti címe A Brief History of Everything. Ken Wilber művei világszerte megjelennek, s egyes filozófiai és pszichológiai irányzatok képviselői korunk legjelentősebb gondolkodójának tartják.

  Spirituális hajlamúaknak

  Spirituális hajlamúaknak:
  Paramahansza Jogananda: Egy jógi önéletrajza

  (Édesvíz Kiadó, 3590 Ft)
  
  ”Nagyon tanulságos volt számomra ez a megújult kapcsolat a jóga tudományával, s az is, hogy mint spirituális tevékenység, szellemileg magasabb rendű az anyag világánál. Hálás vagyok, hogy bepillantást engedett ebbe az elbűvölő birodalomba.”
  Thomas Mann (Nobel díjas író)
  
  Jogandanda önéletrajza hézagpótló a jóga-irodalomban. Első ízben fordult elő, hogy egy valódi hindu jógi megírta életét a nyugati olvasók számára. Kevés ilyen tisztán fogalmazott, túlzásoktól mentes, és az európai elme számára is követhető írás jelent meg a világon a jógáról. Általa hiteles forrásból értesülünk a fejlett mesterek úgynevezett természetfeletti - valójában nagyon is természetes - képességeiről, miközben kimerítő körképet kapunk spirituális hátterükről. Ez a kötet határozottan túlszárnyalja a nyugati írók és újságírók minden hasonló próbálkozását. Jogananda aprólékos részletességgel és nagy láttató erővel jellemzi a Krisztusra emlékeztető bengáli mester, Srí Juktésvár társaságában eltöltött éveit, miközben a mai India történetének alig ismert fejezetét vázolja fel előttünk. Tudományos célratöréssel világít rá azokra a finom törvényekre, amelyek birtokában a jógik végrehajtják csodáikat.
  
  Színes fejezetek szólnak a Mahátmá Gandhinál, Sir Jogadis Csandra Bószénél és Rabindranáth Tagorénél tett látogatásairól. A nyugati életéről szóló fejezetek közé Jogananda beiktat egy megemlékezést nagy nyugati barátjáról, Luther Burbankról, s arról is beszámol, miként kereste fel 1935-ben, Bajorországban Therese Neumannt, a stigmáktól vérző különös katolikus szentet.
  
  Miután jóga-képzést is biztosító középiskolát hozott létre az indiai Rancsiban, Jogananda 1920-ban Amerikába ment, hogy részt vegyen a vallási szabadelvűek nemzetközi kongresszusán. Ezután sokat adott elő az Egyesült Államokban és egyebütt, majd a kaliforniai Encinitasban Jóga Intézetet létesített.
  
  Jogananda, a kalkuttai egyetem egykori hallgatója nem csupán felejthetetlen őszinteséggel, de kiváló humorral és emberismerettel is ír életéről. Gyönyörű kötetével alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy india bölcsessége mára az egész emberiség örökségévé vált.
  h
  ”A mai hindu szentek különleges életének szemtanújaként e könyv egyszerre időhöz kötött és időtlen jelentőségű. Jogánanda szokatlan dokumentuma minden bizonnyal a hindu gondolkodás és érzésvilág egyik legtanulságosabb lenyomata a nyugati könyvkiadásban, amely képet ad az olvasónak India spirituális gazdagságáról.”
  W. Y. Evans-Wentz

  Mindenkinek

  Akik a fenti kategóriák egyikébe sem estek (felnőtteknek és fiataloknak egyaránt):
  ”Moro úr sikeres lefagyasztása”
  Egyetemes kultúrtörténeti kép- és szöveggyűjtemény

  (Enciklopédia Kiadó, 2500 Ft)
  
  A könyv, amely címét az egyik benne szereplő, meghökkentő fényképtől kölcsönzi, 1992-ben jött létre Svédországban, azzal az eredeti céllal, hogy - ingyenesen kiosztva az iskolákban - felkeltse, ill. növelje a tanulók érdeklődését az egészségügyi pálya iránt. A kampány, valamint annak részeként a könyv kidolgozása és összeállítása Svédország egyik legjelentősebb és legeredetibb filmművészének, Roy Anderssonnak és néhány lelkes munkatársának (köztük két magyar) nevéhez fűződik.
  
  A háttérben mint megbízó, Stockholm megye kulturális és oktatási bizottsága állt. Amikor Stockholm városi tanácsa kiosztotta a könyvet minden kilencedik osztályos diáknak, az antológia villámgyorsan kultuszértékűvé vált a fiatalok és a felnőttek körében is.
  
  
  Mindenkinek:
  Weöres Sándor: Egybegyűjtött írások I-III. kötet

  (Argumentum Kiadó, 9500 Ft)
  
  Tizenhét éve jelent meg utoljára ez a könyv. Akkor hat kiadás elfogyott, mégsem nyomták újra. Az antikváriumok hamar felismerték az ebben rejlő anyagi lehetőséget, és egy-egy sorozatért súlyos tízezreket kértek. Az ár maradt, viszont az új kiadás megvásárlásához nem kell hosszú hónapokra feliratkozni a várakozólistákra, elég elmenni a legközelebbi könyvesboltba, vagy megrendelni on-line Weöres Sándor: Egybegyűjtött írások I-III. kötetét. Jó hír!
  
  
  És ha a fenti árak túl borsosak, akkor javasoljuk a Könyvudvart (az Astoriától kell elindulni a Kálvin tér felé, a jobb oldalon), ahol akár százasokért lehet színvonalas könyveket (is) venni. Néhány szerző ízelítőül: M. Foucault, J. Derrida, J. McInerney, Cserna-Szabó András...
  
  Kellemes vásárlást! (... és olvasást:)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Trafó

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 logan lerman    herman frank    when death comes    the dictator    rómeó vérzik    moonspell    ronnie james dio    bastards of bodom    arsis    ann my guard    tius norma     szelíd teremtés - a frankenstein-terv    gogol bordello    doro pesch    candlemass    jared leto    fábián juli    horda    at the gates    atkinson    metapay    the pills    a.m.d.    palace    beat dis  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!