hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2014. március 21. péntek   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Borknagar, Månegarm, In Vain, Ereb Altor, Shade Empire
2014. március 11., Budapest, Dürer Kert

  Március közepén egy különleges ínyencséggel kecsegtető mini fesztivál került megrendezésre a Dürer Kert nagytermében. A Niflheim néven futó fesztivál eddig csak Németországban zajlott, de most a harmadik évében egy viszonylag rövid európai utazó rendezvénnyé fejlődött. Szerencsére Budapest is a turnédátumok közé került , így lehetőség nyílt megtekinteni a legutóbb 2002-ben nálunk járt, nagyon ritkán fellépő norvég Borknagar-t a többi északi zenekar mellett.
  
  A korai kezdés miatt sajnos nem sikerült időben odaérnem, így az Ereb Altor fellépésének végére értem csak a koncertterembe. A 2003-ban alakult svéd banda a kultikus Bathory muzsikáját idézi fel, a kifestett muzsikusok pedig meglehetősen szuggesztíven prezentálták a hangulatos zenei világot. Sajnáltam, hogy nem láttam a teljes fellépésüket, ezen kis szeletkéje alapján egy erőteljes produkciót élvezhettek az időben érkező hallgatók. A kezdő Shade Empire-ről már nem hallottam ilyen jó véleményeket, a szimfonikus black metal banda a már jelen lévő cimborák elmondása alapján elég zsenge, rossz hangzással megvert koncerttel kezdte meg az estét.
  
  A norvég In Vain-t már teljes hosszúságában élvezhettem és nem is kellett csalódnom a tavalyi évben kiváló lemezzel jelentkező brigádban. A progresszív death/black metal zenét játszó hattagú csapat élőben is hatásosan tudta prezentálni a rétegzett, hangulatos muzsikájuk esszenciáját. Profi hangszerkezeléssel és kellő energiával adták elő a hat dalból álló, közel 45 perces programjukat. A hangzás ugyan lehetett volna jobb is, de még így is bőven élvezhetően szólaltak meg az olyan dalok, mint a fogós témákkal operáló Against The Grain, a címének megfelelően himnikus Hymne Til Havet, vagy a monumentális Floating Of The Murmuring Tide. Az Image Of Time című dalban egy vendég is a színpadra került, mégpedig a billentyűs/énekes Sindre Nedland tesója, a Borknagar-ban játszó Lazare. A zenekar dobos poszton beugró emberrel dolgozott: a Borknagar ifjú ütőse, Baard Kolstad csépelte nagyon látványosan a bőröket. Az In Vain újfent bizonyította, hogy egy különösen figyelemreméltó zenekar, akiktől még nagyon sokat várhatunk a jövőben.
  
  Az 1995-ben alakult svéd Månegarm zenéje jóval egyszerűbb, mint az előtte fellépő bandáé. A folkos black metalt játszó alakulat pőrébb, kevésbé izgalmas oldaláról közelíti meg a stílust, így számomra a vége felé már kissé unalmasnak hatott a háromnegyed órás fellépésük. Persze ennek a típusú muzsikának is megvannak az erényei és a színpadi produkcióban sem találhattunk kivetnivalót. Erőteljesen, lendületesen vezette elő a főleg újabb lemezekre épülő programot a kvartett Erik Grawslö basszer/énekes vezetésével, valamint a hangzással sem volt különösebb probléma. Korábban hegedűs is volt a bandában, azonban már nélküle játszik a banda. Így jóval gitár centrikusabb, horzsolóbb előadással tudnak szolgálni. Meglehetősen korrekt fellépést adott a Månegarm, nem lógtak ki az este minőségi felhozatalából.
  
  Már nagyon régóta vártak a magyar rajongók egy Borknagar koncertre. 12 éve járt itt utoljára a zenekar, akkor a Summer Rocks fesztivál keretein belül léptek fel fővárosunkban. Máshol sem gyakran koncertezett a banda, csak szórványosan lehetett őket elcsípni. A mostani alakalom így különösen nagy jelentőséggel szolgált, az 1995-ben alakult banda ugyanis kultikus elismertségnek örvend kiválóan megalkotott, egyedi muzsikát képviselő albumaiknak köszönhetően. Az egytől egyig minőségi lemezek sorába beletartozik a legutóbbi, 2012-es Urd is, de e legtöbb rajongó a korai lemezekre esküszik. Ezúttal egy best of jellegű programot kaptunk, arányosan válogatva a régebbi és újabb keletű szerzemények közül. A banda egyik énekese, Vintersorg nem tudott részt venni a turnén munkahelyi elfoglaltságai miatt, helyette a Susperiából és a Chrome Division-ból ismert Athera ugrott be. Sajnos pont őt éreztem a tagság gyenge pontjának, sok esetben nem túl meggyőzően hozta a károgós és dallamos énektémákat egyaránt. A basszer/énekes ICS Vortex (azaz Simen) hangjára ugyanakkor nem lehetett panasz, különösen az ő énekével lemezre préselt nótákban brillírozott. A többi muzsikus energikusan, jókedvűen játszott hangszerén, Lazare, Jens, a vezér Øystein és Baard egyaránt felszabadultan zenéltek. Baard kapott egy dobszólót is, amely kellően kompaktra és színvonalasra sikerült. Az egyedüli rossz pontot a különösen gyatra megszólalás jelentette, amely ugyan javult az első pár nóta után, de még így is nagyon távol maradt az ideálistól. A játékidő sem volt túl hosszú, mindössze 11 szerzemény fért bele a jó egy órás programba. Kaptunk három nótát az The Archaic Course-ról (Ad Noctum, Oceans Rise, Universal), kettőt a The Olden Domain-ről (The Dawn Of The End, The Eye Of Oden), kettőt a Quintessence-ről (Colossus, Ruins Of The Future), kettőt az Urd-ról (Epochalypse, Frostrite), valamint egyet az Empiricism-ről (The Genuine Pulse). Persze így sem volt annyira rövid az előadás, de biztosan minden jelenlévő örült volna még 4-5 plusz nótának.
  
  A Borknagar egy kiváló hangulatú előadással szórakoztatta a jelenlévőket, amely koncertnek a hiánypótló jellege miatt még nagyobb jelentősége volt. A mini fesztiválba szerveződött esemény előbandái is kitettek magukért: számomra az In Vain koncertje nyújtott még kimagasló élményt, de a többi zenekar is kellően élvezetes fellépéssel kényeztette el a hallgatóságot. Remélhetőleg a Borknagar ezentúl gyakrabban fog koncertezni és hamarosan ismét hazánkban üdvözölhetjük őket.
  



Kulcsszavak:
  borknagar     manegarm     in vain     ereb altor     shade empire 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Borknagar weboldala

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

A heavy metal veterán In Vain új albummal jelentkezik

Ultima Ratio Fest 2022 (Moonspell, Insomnium, Borknagar, Wolfheart, Hinayana)

Rockmaraton 2016 - 2. rész

Lendületes black est - Borknagar - Kampfar - Diabolical

Skandináv black-death est – BORKNAGAR, KAMPFAR, DIABOLIC
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kapcsolódó fotók: 

Borknagar - 2014. március 11. Dürer kert

In Vain - 2014. március 11. Dürer kert

Ereb Altor - 2014. március 11. Dürer kert
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 severe torture    andrew garfield    arkona    proghma-c    tranker kata    heidenfest 2010    joe satriani    guy ritchie    jag panzer    demonica    female metal voices    gerard depardieu    szerelem    casketgarden    nervosa    slash    kalózok    beyond the black    tim ries    ir    für anikó    the hellacopters    scorpions    kósza band    infinity  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!