hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2014. március 4. kedd   05:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
David Fray zongoraművésszel a Zeneakadémián


  A Liszt Ferenc Kamarazenekar március 6-án a zongorista David Fray-jal lép fel zeneakadémiai koncertsorozatán. A francia művészt már 2013 januárjában megismerhette a budapesti közönség, ezúttal Bach és Mozart-zongoraversenyeket ad elő.
  
  ”A március 6-i koncert különlegessége, hogy a négy elhangzó műből három d-mollban íródott”- mondja Rolla János, az együttes művészeti vezetője. „Az est nyitódarabját, Vanhal d-moll szimfóniáját először fogja játszani a zenekar. Mozart kortársa volt Vanhal, zenéjükben hatottak egymásra, Prágában együtt is biliárdoztak, mégis egyéni hangulatúak a darabjai, ezért választottuk.”
  
  David Fray, az est szólistája a nemzetközi zenei élet egyik legújabb felfedezettje, akinek kifinomult előadásmódját, muzikalitását és technikai tudását emelik ki a kritikusok. A francia zongoraművész pályáját olyan zenészek segítették, mint Dimitri Baskirov, Menahem Pressler, Paul Badura-Skoda, Christoph Eschenbach és Pierre Boulez. A legrangosabb koncerttermekben játszott már Európában, Amerikában és Ázsiában: a New York-i Carnegie Hallban, Párizsban a Cité de la Musique-ben, a Théâtre des Champs-Elysées-ben, Montrealban a Place des Arts-ban vagy Amsterdamban a Concertgebouw-ban. Olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Riccardo Muti, Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Esa-Pekka Salonen és Yannick Nézet-Séguin.
  
  David Fray a koncerten két zongoraversenyt is előad: Mozart és J.S.Bach d-moll zongoraversenyeit (No.20, K.466 illetve BWV 1052). „Mozart d-moll zongoraversenye az egyik legismertebb, utoljára Fischer Annie-val játszottuk”- folytatja Rolla János. „A Bach-darabot Schiff Andrással és Kocsis Zoltánnal is előadtuk már illetve Szakcsi Lakatos Róberttel, aki a jazz felől közelített a műhöz. Fray-t az egyik zenekari alapító tag barátom, Lovas György hallotta a MÜPÁ-ban és mesélte, hogy kivételes, ahogy Bach-ot játszik.”
  
  A francia zongoraművész számos díjat nyert: többek között az Ötödik Nemzetközi Hamamtsu verseny Kiváló Érdemdíj Diplomáját Japánban, a Jeune Soliste de l´Année (az Év Fiatal Szólistája) díját Franciaországban, a 2004. évi Montreali Nemzetközi Zenei Versenyen egyidejűleg megkapta a Második Nagydíjat és egy megadott kanadai mű legjobb interpretációjáért járó díjat.
  
  A március 6-i koncert Mendelssohn a-moll vonósnégyesével op.13 zárul. „Hihetetlen belegondolni, hogy a zeneszerző 18 éves korában írta ezt a darabot”- teszi hozzá Rolla János. „Rendkívüli egyensúlyérzékről és érettségről árulkodik a mű; már az első tétel olyan kidolgozott, mint a Beethoven-kvartettek. Nagyon kedves nekünk ez a darab, már többször előadtuk a Zeneakadémián, amit a közönség mindig tetszéssel fogadott- a hangverseny szép zárását adja majd ez az opusz.”
  
  A koncertsorozat május 8-án Mayuko Kamio japán hegedűművész, a 2007. évi Nemzetközi Csajkovszkij Verseny I. helyezettjének fellépésével folytatódik, akit kifejező előadásmódjáért és virtuóz technikájáért dicsérnek.
  
  2014.03.06. 19:30 - Budapest, Zeneakadémia
  Johann Baptist Vanhal: d-moll szimfónia
  Wolfgang Amadeus Mozart: d-moll zongoraverseny No.20, K.466
  
  Johann Sebastian Bach: d-moll zongoraverseny BWV 1052
  Felix Mendelssohn: a-moll vonósnégyes, Op.13 (vonószenekari átirat)
  km.: David Fray, zongora



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jeroen tel    alvin lee    no return    nightmare in elm street    alexisonfire    wave goodbye    rock beach    waxy    h.power    hétköznapi csalódások    hobó-vadászat40    moby    the town    pecsa    dying wish    christian bale    justin timberlake    black-out kowa    emmure (usa)    david fincher    taking back sunday    bloc party    masterica    midriff    the southern oracle  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!