hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
magazin [album]  2014. február 20. csütörtök   04:42
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Budapesti Tavaszi Fesztivál
2014. március 21. és április 6.

  Generációk, műfajok, helyszínek és a kulturális turizmus irányába is nyitni kívánó, megújult Budapesti Tavaszi Fesztivál várja a látogatókat 2014. március 21. és április 6. között. Budapest kulturális arculatát a művészeti intézmények összehangolt, együttes programkínálata határozza meg, így az eseménysorozat idén komplex városfesztivállá alakul a kormány új finanszírozási rendszerének, az EMMI és a Főváros példaértékű együttműködésének segítségével.
  
  Idén közel félszáz helyszínen zajlanak majd az események: a Művészetek Palotája és az Operaház mellett a felújított Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, az újonnan megnyíló Vigadó, a Nemzeti Színház és a fővárosi színházak, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek. Budapest éppúgy szól a tradícióról, mint a meghökkentően izgalmasról, a fesztivál szinte az egész várost birtokba veszi, ez idő alatt a legváratlanabb helyeken bukkannak fel zenészek, táncosok, különleges installációk, performanszok, amelyeknek akár a nézők is részévé válhatnak.
  
  2014-ben igazi program-kavalkád várja az érdeklődőket: komoly- és kortárs zene, opera, jazz, pop, világzene, tánc, újcirkusz, színház és kiállítások, de még a divat és a sport is része a kínálatnak. A Budapesti Tavaszi Fesztivál unikalitását fokozza, hogy e két hét alatt 6 világpremier, 18 magyarországi bemutató valamint további 3 színházi premier lesz, és közel 20 olyan társulat és produkció érkezik Budapestre, amelyek először mutatkoznak be Magyarországon. A szabadtéri és ingyenes rendezvényekkel együtt több mint 170 esemény zajlik majd a fesztivál 17 napja alatt, a legalacsonyabb jegyár 1000 Ft, a legmagasabb 19900 Ft.
  A 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál világsztár előadókat és műfaji sokszínűséget kínál. A nyitókoncerten zene és tánc különleges keverékét ígéri a Szegedi Kortárs Balett és a Pannon Filharmonikus Zenekar: Bartók Béla népszerű koncertdarabjait balettzeneként hallhatjuk viszont. A nagyzenekari hangversenyeken világhírű együttesek és karmesterlegendák állnak színpadra. A Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta vezényli, a műsoron Brahms, Saint-Saëns és Schönberg egy-egy műve szerepel. A BBC Filharmonikusok koncertjének karmestere Juanjo Mena, szólistája az „ütőhangszerek varázslója”, az osztrák Martin Grubinger lesz. A nemrég hetven esztendős zeneszerző, Eötvös Péter DoReMi című hegedűversenyének magyarországi bemutatója áll a moldáv származású, Svájcban élő hegedűművész, Patricia Kopatchinskaja és az MR Szimfonikusok műsora fókuszában. Korunk egyik legnagyobb muzsikusegyénisége, Maxim Vengerov a Lengyel Kamarazenekar kíséretében Mozart és Csajkovszkij műveit adja elő.
  
  A felújított Vigadó a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt a kamaraestek otthona lesz. Bogányi Gergely zongora-, Maxim Rysanov brácsa- és Banda Ádám hegedűkoncertje, Stuller Gyula, Perényi Miklós és Rohmann Imre trióhangversenye mellett többek között a Kelemen Kvartett, a The Hilliard Ensemble, Alison Balsom és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint Nicolas Altstaedt és Kelemen Barnabás műsorát is meghallgathatjuk.
  
  Napjaink legkeresettebb baritonénekesei közül a brit Simon Keenlyside és az uruguayi Erwin Schrott is önálló estet ad, míg a világ elsőszámú kontratenorja, Andreas Scholl angolszász dalokkal érkezik. Az Operaház Tosca-előadásán José Cura Cavaradossiként lesz látható. Az operakínálatból kiemelkedik még két barokk ritkaság: Jean-Christophe Spinosi és az Ensemble Matheus Händel Orlando című darabját mutatja be Budapesten. Jean-Philippe Rameau Polümnia ünnepei (Les fêtes de Polymnie) című operájának újkori világpremierje a Versailles-i Barokk Zenei Központtal együttműködve valósul meg, az előadók között Véronique Gens-szal, a barokk repertoár egyik legismertebb szopránénekesével.
  
  A film és az opera határterületére csábít Philip Glass darabja, A szépség és a szörnyeteg. A zeneszerző az 1940-es évek kultikus filmjének hangzását alkotta újra. A művet négy énekes és a Philip Glass Ensemble élőben, a vetített filmmel tökéletes összhangban szólaltatja meg. A négy képzett lengyel zenészből álló MozART Group nem hiába kapta meg a komolyzene Monthy Pythonja jelzőt. Zenei kabaréjuk a világon egyedülálló, ugyanis náluk maga a zene a humor forrása.
  
  A Mátyás-templomban a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus Vivaldi és Mozart műveit adja elő, a Szent István Bazilikában a világ egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb énekegyüttese, a Voces8 a Stuartok korát idézi fel.
  
  Új alkotásával érkezik a Vígszínházba a Szentpétervári Eifman Balett. A művészettörténet egyik legkegyetlenebb szerelmi történetét – a zseniális szobrász, Auguste Rodin és a modellből szobrásszá fejlődő fiatal lány, Camille Claudel szenvedélyes és művészi féltékenységgel terhelt kapcsolatát – fogalmazta meg Borisz Eifman a koreográfia eszközeivel. A 20 éves Bozsik Yvette Társulat és a németországi székhelyű orosz vizuális színház, a DEREVO közös ősbemutatóját, a Pokoli bált Alfred Schnittke zenéje, Chagall álomszerű rajzai és Gogol különös figurái inspirálják. A Közép-Európa Táncszínház bemutatója, a Peregrinusok három olyan koreográfus – Kun Attila, Mészáros Máté és Zachár Lóránd – munkáját fogja egybe, aki itthon nevelkedett, de szakmai szempontból külföldön vált „felnőtté”. A Honvéd Táncszínház a Thália Színházban mutatja be új estjét, amelyben az alkotók a látványos díszletelemek mellett különös hangsúlyt fektetnek a Kárpát-medence viseleteinek bemutatására. Az izraeli kortárs táncegyüttes, a Vertigo a reális és szürreális
  elemeket kombináló Vertigo20 című előadásukat hozza el Budapestre.
  
  A fesztivál összművészeti jellegéhez illően az új cirkusz műfaja is teret kap. Az utóbbi évek legtehetségesebb fiatal cirkuszművészeiből megalakult magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel a Budapesti Tavaszi Fesztiválra új produkciót készít. A Meztelen Bohóc című előadás ősbemutatója báli mulatságba invitál, amely során a jelenetek arra a gondolatra épülnek, hogy vajon hány réteget és álarcot kell levennünk magunkról ahhoz, hogy megpillantsuk puszta valónkat.
  A jazz képviseletében az örökvidám Lee Ritenour ad koncertet. A kiváló gitáros immár közel fél évszázada a műfaj egyik megkerülhetetlen művésze. Pályafutása során több mint negyven lemezt adott ki, legutóbbi albuma, a Rhythm Sessions 2012 őszén jelent meg, ennek anyagát mutatja be a budapesti közönségnek. A jazz, a latin zene és a szintipop egyedülálló keverékét játszó Matt Bianco együttest a Művészetek Palotájában az amszterdami Concertgebouw Jazz Orchestra fogja kísérni. A Budapest Music Center Opus Jazz Clubjában többek között a Joey Calderazzo Trio, a Trio Ivoire valamint Eric Truffaz és Harcsa Veronika közös koncertje várja a rajongókat.
  
  Először lép fel Magyarországon a kiváló énekes-dalszerző, Rufus Wainwright. Napjaink egyik legizgalmasabb előadója popikon, operaszerző, extravagáns showman, aki alkalomadtán egyetlen zongora mellől Shakespeare-szonetteket énekel. A világhírű portugál énekesnő, Dulce Pontes a fado egyik megújítójának is tekinthető, ugyanis előadásmódjában a portugál énekek izgalmasan keverednek arab, brazil, vagy akár bolgár népzenei elemekkel. Franciaországból érkezik az észak-afrikai hatásokból táplálkozó, multikulturális dallamaikat autentikus hangszereken előadó Lo´Jo zenekar. Sebestyén Márta különleges filmkoncertjén nemcsak azokból a mozi sikerekből válogat, amelyekben valamilyen módon szerepelt, hanem azokból is, amelyek rá és művészi fejlődésére hatottak.
  
  A világ egyik legrejtélyesebb kémhistóriája ihlette Várkonyi Mátyás és Béres Attila ősbemutatóját a Mata Harit, míg Boban Marković, Szakcsi Lakatos Béla és Kovács Antal zenéjére a Somnakaj roma etnoballada készül.
  
  A Nemzeti Színházban a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozón a világ neves teátrumainak társulatai – többek között az Alekszandrinszkij Színház, a Moszkvai Művész Színház, a Bolsoj, a bagdadi, isztambuli, oslói, rigai Nemzeti Színházak – váltják egymást. Ilyen nagyszabású színházi seregszemlét először rendeznek Magyarországon.
  
  A fővárosi színházak nyílt napokkal, valamint izgalmas premierekkel készülnek a fesztiválra. Az Örkény Színház a Shakespeare-év tiszteletére a Hamletet mutatja be Bagossy László rendezésében, a készülő előadásban egy évtizedekkel ezelőtti, legendás Hamlet, Gálffi László több szerepben is fellép. Az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján a katonalét különböző aspektusait villantja fel Mátyássy Bence rendezése a Thália Színházban: Stravinsky korszakos remekműve (A katona története) és egy magyar filmklasszikus alapdarabja (Hunyady Sándor: Bakaruhában) egyetlen előadásba sűrítve, mely részben tiszteletadás és emlékezés az áldozatokra, részben figyelemfelhívás a háború értelmetlenségére. Színészi jutalomjátékokat láthatunk az Újszínházban és az Átrium Film-Színházban. Előbbiben Tordai Teri főszereplésével A bolond Ásvaynét, utóbbiban Bíró Krisztával és Hevér Gáborral egy parádés Parti Nagy Lajos-darabot, az Átriumklorid, avagy a színész ötször című előadást tekinthetjük meg. Hogy milyen hatással van a legendás csodaló, Kincsem a közvetlen környezetére – kiderül Bereményi Géza új színművéből a Thália Színházban. A legkisebbek az Átrium Film-Színházban egy interaktív koncerten ismerkedhetnek Bartók művészetével, a Bábszínházi Világnap forgatagában pedig varázslatos élményeket szerezhetnek. A fiatalokat slam poetry verseny, valamint Tom Lycos és Stefo Nantsou Kampókemp című előadása is várja.
  
  A képzőművészet szerelmesei különleges kiállításokat láthatnak: a Budapesti Történeti Múzeumban a firenzei Uffizi Képtárban őrzött magyar festők önarcképeinek tárlatát, vagy a Magyar Nemzeti Galériában Derkovits Gyula, az expresszionizmus legeredetibb magyar képviselőjének alkotásait. A lírai absztrakt világszerte elismert képviselőjének, Reigl Juditnak a műveit a Ludwig Múzeumban fedezhetik fel a kortárs művészet kedvelői, a fotográfia rajongóit pedig a Capa Központ kiállításai várják, de számos galériában, a Vigadóban és a Bálnában is lesznek kiállítások.
  
  Az egyetemisták a Dunán koncerthajókon ünnepelhetik a tavaszt, a belvárosi ArtTér Fesztiválon pedig többek között a Momentán Társulat, az Akkezdet Phiai és a Brass Cirkusz is fellép. A Bálnában Fashion & Architecture címmel a divatban megjelenő építészetet ismerhetik meg az érdeklődők. A Fővám téren, a Szent István téren, a Nyugati téren és a Hősök terén izgalmas promenádon köszönthetik a tavaszt.
  
  Magyarország egyik legnevesebb építésze, Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából a fesztivál több programmal is tiszteleg a XIX. század, európai mértékkel is jelentős művésze előtt. Az érdeklődők különleges városi sétákon fedezhetik fel alkotásait: többek között a csodálatos Operaházat és a frissen felújított Várkert Bazárt. A szintén Ybl- tervezte Bakáts téri Assisi Szent Ferenc templomban és az újpesti Clarisseumban a Szent Efrém Férfikórus ad koncerteket.
  
  A fesztiválhoz szorosan kapcsolódik a Magyar Turizmus Zrt. külföldi komplex marketingtevékenysége, amely Budapestet mint jelentős kulturális turisztikai célpontot az európai mezőny élvonalába helyezi. A külföldi kampány fókuszában Németország, Ausztria, Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország valamint Oroszország áll. A Budapesti Tavaszi Fesztivál népszerűsítése során közterületi és online felületeken egyaránt találkozhat a közönség a fesztivál hirdetéseivel. A klasszikus reklámtevékenység mellett a külföldi újságírók és az utazási szakma külföldi képviselői számára tanulmányutakat is szerveznek az MT Zrt. munkatársai. Az első tanulmányútra február 20. és 22. között kerül sor, ez alkalommal Budapest kulturális életéből és gasztronómiájából kaphatnak ízelítőt a résztvevők. A második alkalommal a BTF ideje alatt fogadják az újságírókat és szakembereket, akik a fesztivál programjaiból felkínált műsorok közül szabadon választhatnak. Több nemzetközi sajtótájékoztatóra is sor kerül ebben az időszakban: az osztrák fővárosban már sikeresen lezajlott a kampány első, médiának szóló bemutatója. A teltházas sajtórendezvényen valamennyi jelentős osztrák turisztikai szaklap, kulturális magazin, napilap, rádió és hírügynökség, valamint az osztrák utaztatási szakma is képviseltette magát. A további sajtótájékoztatókat Londonban, Berlinben, Párizsban, Brüsszelben, Moszkvában és Szentpéterváron tartják februárban és márciusban. A külföldre irányuló kommunikáción kívül az MT Zrt. belföldi workshopokat szervez a turisztikai piac szereplői számára, hogy az érdekelt szakmai partnereket bevonja a BTF népszerűsítésébe.
  
  
  A Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői fontos célnak tekintik, hogy az eseménysorozat híre, a világsztárok jelenléte a lehető legszélesebb közönséghez eljuthasson. Ennek érdekében megállapodás született a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA), amelynek értelmében a közszolgálati rádió és televíziós csatornák műsorai kiemelten foglalkoznak a fesztivál programjaival.
  
  A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaira jegyek válthatók:
  – a Művészetek Palotája jegypénztáraiban
  1095 Budapest, Komor Marcell u. 1. Telefon: (+36-1) 555-3300, (+36-1) 555-3301 E-mail: jegypenztar@mupa.hu Nyitva tartás: mindennap 10–18 óráig, előadások napján az első szünet végéig 1061 Budapest, Andrássy út 28. Telefon: (+36 1) 555-3310, (+36 1) 555-3311 Nyitva tartás: hétköznap: 10–18 óráig hétvégén: 11–19 óráig
  – a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszervezésén
  1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 11. Telefon: (+36 1) 486-3311, (+36 1) 413 0551 E-mail: jegy@fesztivalvaros.hu Nyitva tartás: hétköznap: 10–18 óráig hétvégén: zárva
  – az Allee Bevásárlóközpont földszintjén a Müpa jegyértékesítési pontjánál
  1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 8-10. Nyitva tartás: hétfő–szombat 12–20 óráig, vasárnap 12–19 óráig
  – a Mammut II. Bevásárlóközpont 2. emeletén, a Müpa pultjánál
  1024 Budapest, Lövőház utca 2–6. Nyitva tartás: hétfő–szombat 12–20 óráig, vasárnap 12–18 óráig
  – Online – kezelési költség nélkül – a btf.hu és a mupa.hu weboldalakon.
  – valamint az ismert jegyirodákban.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2019. január 19.
Jethro Tull 50th Anniversary - Tour Budapest 2019
2019. január 25.
Amorphis, Soilwork, Jinjer, Nailed To Obscurity a Barba Negra klubban
2019. január 27.
Brainstorm, Mob Rules, Gloryful a Durer Kert - Room 041 teremben (Dürer Kert - Budapest)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Petőfi Sándor: Útirajzok - Csadi Zoltán előadása
Gyimesi táncok és kötetlen örömzene a Fonóban
Guerilla világpremier Göteborgban
Borarcok néven indult gasztro közösségi oldal
A Szent Efrém Férfikar Pál István Szalonnával és Bandájával zenél - január 18-án a Debreceni Nagytemplomban is
Hatalmas fordulatot vett az albérletpiac
Legyetek jók, ha tudtok - Színházi bemutató január 11-én
Sziget jótékonyság karácsonyra
 kiemelt 
MALUMA a Papp Laszló Budapest Arénában
  
MALUMA, a 2018-as latin GRAMMY díjas énekes idén nyáron hazánkba látogat, hogy a New York-i Madison Square Garden-beli fellépése után a F

Dream Theater a FEZEN-en
Amorphis, Soilwork, Jinjer, Nailed To Obscurity a Barba Negra klubban
Brainstorm, Mob Rules, Gloryful a Durer Kert - Room 041 teremben
Nicki Minaj the Nicki WRLD tour and Juice WRLD
 friss hozzászólások 

A rock ötven árnyalta - The Dead Daisies (2)
Satyricon, Suicidal Angels (3)
Könyvtárban forgatott klipet az Emma Undressed (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 máté bence    máté bence    omega diatribe    amaranthe    arto lindsay    veszprém    magma rise    chief rebel angel    kinkiez    insision    velvet seal    war is the answer    cliteater    abandon all hope    kampfar    bárka színház    suffocation    tom cruise    frogshow    steve carell    dawncore    utódok    gwen stefani    markus schrodt    red dragon cartel  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2019 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!