hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2014. január 9. csütörtök   18:04
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jazz Showcase
2014. január 10-12. MÜPA

  Közép-Európában páratlan eseménynek számít a Müpa által szervezett Jazz Showcase. Hetedik éve telnek meg a Palota termei jazzmuzsikával három teljes napra, és immár harmadszorra kerekedik nemzetközivé az eseménysorozat. Igazi fesztiválhangulatra számíthatunk, hiszen a Zászlótérben és az Előcsarnokban már délután 4-kor elkezdődnek az ingyenes koncertek, hogy a magyar, török és német jazzélet fiatal tehetségei ne csak a közönséget, hanem a szakma jelenlévő képviselőit is meggyőzzék arról, hogy a koncerttermekben is megállják a helyüket. Este pedig a már befutott jazz-zenészek veszik át a terepet.
  
  A Művészetek Palotája 2008-ban rendezte meg először a Jazz Showcase tehetségbörzét, melynek elsődleges célja, hogy a kiválóan képzett magyar jazzutánpótlás amerikai és európai szaktekintélyek előtt is bemutatkozhasson. A sikert koncertturnék, továbbtanulási lehetőségek, lemezfelvételek jelzik. Mára az eseménysorozatot a közép-európai régió legjelentősebb jazz tehetségbörzéjeként tartják számon. Izgalmas felidézni, hogy az évek során a Jazz Showcase délutáni koncertjein hány olyan előadó – köztük Harcsa Veronika, Fábián Juli, a Kéknyúl Hammond Band, a Special Providence, a Mrs. Columbo vagy Pátkai Rozina – mutatkozhatott be a nagyközönség előtt, akik később nemcsak a hazai, de akár a nemzetközi jazzéletben is ismertté váltak. Idén a magyar mellett német és török jazztehetségek mutatják meg, náluk most mi a legmenőbb a műfajban. Izgalmas párosítás? Mindenképpen, mert amíg a német jazzélet vibráló sokszínűségéről, nem csak európai, de világszinten is trendalkotó mivoltáról nem szükséges hosszasan értekezni (gondolhatunk egyszerűen arra, hogy az idén immár kilencedik alkalommal megrendezendő brémai Jazzahead! a kontinens legfontosabb jazzvásárává és -fesztiváljává nőtte ki magát), addig a török szcéna sokak számára még felfedezésre vár. Pedig nem véletlen az sem, hogy 2013-ban az UNESCO által beiktatott Nemzetközi Jazz Nap második évfordulójának gálakoncertjei Isztambulban zajlottak olyan sztárok bevonásával, mint Herbie Hancock, a néhai George Duke, Al Jarreau vagy Dianne Reeves.
  Január 10-én, pénteken, a „török napon” két olyan ifjú csapat mutatkozik be, amelyek tagjai jellemzően még csak harmincas éveikben járnak, de hazájuk legfigyelemreméltóbb, színpadérett tehetségeinek tartják őket. Zenéjük a legjobb amerikai akusztikus jazzhagyományokat követi, de egyszersmind fontosnak tartják, hogy a török népzene elemei is megszólaljanak eredeti szerzeményeikben. A muzsikusok kiválóságát jelzi, hogy legendás előadók is játékostársnak hívták őket hazájukban és az óceánon túl egyaránt. Ozan Musluoğlu bőgős például nemcsak a délutáni börzén, hanem este, a török jazz nagy öregje, Okay Temiz mellett is szerepet vállal.
  Hasonló kapcsot a fiatal generáció és a sokat tapasztalt, stílusteremtő előadók közül a német ifjak közt is találunk Robert Landfermann bőgős személyében, aki délután Frederik Köster trombitás csapatában és a Lee Konitz nevével fémjelzett vasárnap esti előadáson egyaránt penget majd. Érdekes egybeesés, hogy mindkét fiatal német csapat élén trombitás áll, zenéjük mégsem összetéveszthető: Köster és Bastian Stein is felettébb egyéni gondolkodásmódról tesznek tanúbizonyságot, miközben mindketten a történetmesélést tűzik ki célul kompozícióikban.
  A magyar előadók a duótól a kvartettig és azon belül is igen változatos felállásokban szólnak hallgatóikhoz. Mindnyájukról elmondható, hogy különös figyelem övezte eddigi pályájukat, melyen díjak sokaságát mondhatták magukénak (Tálas Áron például friss Junior Prima díjas). Átlagéletkoruk feltűnően alacsony, mégis mind a hat magyar jazzformáció tudatosan keresi saját zenei szókincsét, kompozíciós nyelvezetét. Egyre gyakrabban szakadnak el a jazzörökzöldektől, és merészkednek ismeretlen vizekre, a jövő hazai jazzízlését ők formálják – itt és most.
  Esténként pedig igazi jazzlegendák lépnek színpadra. A január 10-i török fókuszú nap zárókoncertjén a „dobfenomén” Okay Remiz és csapata, az Oriental Wind a török folk, az afrikai ritmusok és a jazzes improvizációk elegyét hozzák el a Fesztivál Színházba. Másnap a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Binder Károly két kiváló tanítványával, Káel Norberttel és Balogh Tamással játszik kétzongorás darabokat, a szünet után pedig az amerikai díva, Patti Austin a Senior Big Band vendége lesz. Michael Jackson egykori énekespartnere R&B- és popkarrierje mellett jazzénekesnőként is a legnagyobb magaslatokat érte el, Avant Gershwin című albuma Grammy-díjat ért. Január 12-én a Florian Weber Trio az amerikai altszaxofon-kolosszussal, Lee Konitzcal ad koncertet. A nyolcvanhat éves jazzóriás a műfaj teljes panteonját partnerének tekinthette, emellett persze a legtöbben Miles Davis Birth of the Cooljának közreműködőjeként ismerik.
  
  2014. január 10. 20:00
  Okay Temiz & Oriental Wind (TR)
  
  2014. január 11. 20:00
  Binder Károly és tanítványai - Patti Austin és a Senior Big Band
  
  2014. január 12. 20:00
  Lee Konitz & Florian Weber Trio (USA, D)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 inhalator    as you drown    napalm death    marco mendosa    die apokalyptischen reiter    euroblast tour 2012    winter    danielle spencert    korai Öröm    dead and divine    kobra and the lotus    martin lawrence    trivium    queens of the stone age    heathen    Óriás    corey taylor    nirvana    paramore    mastic scum    jim carrey    pozakowski    lighthouse project    surface festival    kobra and the lotus  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!