hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2014. január 9. csütörtök   04:36
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Történelemórák a szabadságról


  Találkozások Velük, akik ott voltak, és előkészítették a változást. Ahogy mi láttuk őket, ahogy ők látták a világot - akkor és most. 1989 eseményei, a rendszerváltáshoz vezető út, és az azóta eltelt 25 év szavakban és képekben:
  A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Lengyel Intézet közös programsorozata a Szabadság Ünnepének évében, 2014-ben.
  
  Huszonöt év telt el az első lengyelországi szabad választások és a demokratikus átalakulás kezdete óta, amely a rendszerváltáshoz vezetett. Ebből az alkalomból a Lengyel Köztársaság elnöke, Bronisław Komorowski 2014-et a Szabadság Ünnepévé nyilvánította, melynek kapcsán számos program kerül megrendezésre nemcsak Lengyelországban, de világszerte. A Szabadság Ünnepéről Magyarországon is megemlékezünk. Az egyik legfontosabb esemény a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, és a Lengyel Intézet közös, egész éven át tartó rendezvénysorozata lesz, melynek a Történelemórák a szabadságról címet adtuk. A havonta jelentkező találkozókkal a negyedszázaddal ezelőtt bekövetkező rendszerváltás legfontosabb pillanatait, a szabadsághoz vezető út leglényegesebb állomásait szeretnénk felidézni. A beszélgetésekre olyan vendégeket hívtunk meg, akik maguk is szemtanúi, vagy aktív részesei voltak e szabadságért vívott harcnak, akik történelmet írtak.
  Kevés olyan időszak volt a kelet-közép-európai népek történetében, mint amilyen az elmúlt 25 év. Negyedszázad az emberiség, de még egy nemzet történetében sem jelent hosszú időszakot, mégis ennyi idő alatt fel kellett építeni a polgári demokrácia alapintézményeit és el kellett kezdeni működtetni őket, sokszor élő történelmi hagyományok és tapasztalatok nélkül.
  2014-ben azonban arra is emlékeznünk kell, hogy milyen út vezetett a szabadsághoz azok számára, akik arra tették fel életük jelentős részét, hogy véget vessenek az elnyomásnak. Lengyelország élen járt ezen az úton, a lengyel társadalom jelentős része soha nem adta fel a vágyat, hogy egy független, szuverén, szabad és igazságos államban éljen, amelyben a polgári jogokat és az emberi méltóságot tiszteletben tartják.
  De nem feledhetjük, hogy milyen árat fizettünk mindannyian a függetlenségért, mint ahogy nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a szabadság nem tart örökké, nem állandó állapot, ki kell érdemelni, meg kell érte harcolni. Éppen ezért demokráciánk legféltettebb kincsét, szabadságunkat óvni, védeni kell.
  Az egész éven át tartó, Történelemórák a szabadságról című rendhagyó történelmi beszélgetések keretében, a volt ellenzék egykori képviselői, történészek, polonisták, valamint Lengyelország újkori történetével foglalkozó szakemberek-kutatók osztják meg velünk élményeiket, emlékeiket, meglátásaikat. A programsorozatot filmvetítések (dokumentum és játékfilmek), valamint egyéb társrendezvények; koncertek, kiállítások, és további találkozók kísérik, az események szemtanúinak, a volt ellenzék tagjainak, az egykori lengyel és magyar Szolidaritás aktivistáinak részvételével.
  A programsorozat moderátora Mitrovits Miklós történész, akinek kutatási területe Kelet-Közép-Európa XX. századi története. Az első találkozó vendége Kiss Gy. Csaba polonista, József Attila-díjas magyar irodalomtörténész, művelődéstörténész, egyetemi docens lesz.
  
  Program (2014. január-február)
  2014. január 28. (kedd), Lengyel Intézet (1065 Bp., Nagymező u. 15.)
  vendég: Kiss Gy. Csaba, a 25 évvel ezelőtti események aktív résztvevője, a lengyel-magyar Szolidaritás tevékeny tagja, polonista, József Attila-díjas magyar irodalomtörténész, művelődéstörténész, egyetemi docens.
  ”Most valahogy úgy érzem, hogy bizonyos tekintetben csúszunk Lengyelország felé, gazdasági tekintetben, ugyanakkor viszont az az érdekképviseleti rendszer, azok az autonómiák, amelyikkel a lengyel társadalom bír, Magyarországon egyáltalán nincsenek meg.” (Előadás - Lakitelek, 1987)
  Moderátor: Mitrovits Miklós, történész, polonista
  A beszélgetés után, 19:30-kor levetítjük Andrzej Wajda Márványember című filmjét.
  
  2012. február 27. (csütörtök), Lengyel Intézet (1065 Bp., Nagymező u. 15.)
  vendég: Engelmayer Ákos, a lengyel Szolidaritás mozgalom egykori tagja, 1990-1995 között a Magyar Köztársaság varsói nagykövete
  ”Amikor a nyolcvanas évek elején beszéltem Magyarországon 1956-től, a Szolidaritásról és az én hitemről, hogy ez a rendszer előbb vagy utóbb meg fog bukni, úgy néztek rám, mint aki megőrült. Makacskodtam, hogy túléljük a rendszert, de ha nem hiszitek nekem, mondtam: gyertek el Lengyelországba, és elhiszitek.” (Engelmayer Ákos: „Közös múlt – közös emlékezet” című konferencia - Wrocław, 2002)
  Moderátor: Mitrovits Miklós, történész, polonista
  A beszélgetés után, 19:30-kor levetítjük Andrzej Wajda Vasember című filmjét.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kaiser chiefs    frozen crown    douglas mccarthy    the tartuffe plan    ripper    vályi péter    tony macalpine    masters of rock    shadowthrone    a pap - háború a vámpírok ellen    brainstorm    rock the boat    vadvirágok blues band    julian sas band    ana moura    kate nash    ocean eyes    brainstorm    pro-pain    liszt    prince    fourty management    dereng    blahalousiana    down  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!