hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [buli]  2013. december 18. szerda   04:23
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
15 éves jubileumi Bëlga koncert a Művészetek Palotájában
2013. December 30. MÜPA

  Gyarmat; Magyar nemzeti hip-hop; Zsolti, a béka; Fizetésnap; Mit parodizálsz; A gyaloglás vége; Kavboj; Szerelmes vagyok; Az a baj; Egy-két-há … Aki a fent felsorolt dalok közül nem ismer legalább hármat, az az elmúlt 15 évben csukott füllel járt, vagy legalábbis immunis a magyar könnyűzenére. A dalok előadója, a Bëlga ugyanis ennyi ideje az egyik legmeghatározóbb csapata kis hazánk zenei életének.
  
  De mik is azok a különös ismertetőjegyek, melyek senki mással össze nem téveszthetővé teszik ezt a formációt? A megfejtés első sorban a szövegekben keresendő: a trágársági mutatót gyakran kiakasztó, szabadszájú, szlengeket használó, mindemellett magas intelligenciáról tanúbizonyságot adó szövegírás, a kétszeresen kifordított poénok és a sorok közötti olvasásra buzdítás mind-mind tipikusan Bëlgás jellemzők. Dalszövegeikből komplett sorok, beszólások keltek önálló életre és lettek a mai fiatalok mindennapi nyelvhasználatának részei.
  
  Az önmagát „társadalmi célú esztrád” csapatként aposztrofáló kultuszzenekar 15 éve indult, és akkor még legvadabb álmaikban sem gondolták volna, hogy ilyen formában ilyen sokáig, ennyire sikeresen fognak működni. Pedig távolról sem lehetne rájuk fogni, hogy bármit megtennének azért, hogy mindenki ismerje őket: a tagok művésznéven ismertek mindenhol, sajtós szerepléseik pedig tudatosan visszafogottak. Mégis, a bennük található „argo faktor”-nak köszönhetően tömegeket mozgattak meg az elmúlt másfél évtizedben.
  
  - Amikor elindultunk, nem terveztünk semmi olyasmit, hogy „na, hol akarunk tartani majd 15 év múlva”, mi csak dalokat, lemezeket akartunk csinálni, mindig egyre jobbakat. Van, aki szerint ez sikerült, mások szerint nem, vagy részben. Sokak szerint a régi lemezeket nem lehet meghaladni, de már az is kérdés, mi a régi lemez? Mert a mai koncertlátogató fiataloknak főleg a Zigilemez a régi lemez. – idézi fel a kezdeteket az egyik alapító tag, Bauxit.
  
  2013. December 30-án, a 15 éves turné záróakkordjaként egy különleges koncertet adnak a Művészetek Palotájában Budapesten. Még5Lövés elmondta, hogy a koncert visszaemlékezés és összefoglalás is lesz egyben, újdonságokkal, meglepetésekkel, és régi dalok új köntösbe helyezésével. Bauxit szerint azonban inkább egy áttekintésről, rendszerezésről van szó:
  
  - Visszaemlékezni majd öregecskedő koromban fogok rá, magam által készített házisört kortyolva, amikor a többiek átjönnek hozzám a maguk által készített pálinkával és kenyérrel, illetve Titusz a saját maga által szedett ribizlivel – teszi hozzá.
  Az ünnepi este kulisszatitkaiból azonban nem tudhatunk meg előre túl sokat:
  
  - Annyit elárulhatunk, hogy először hangzik el majd a Producer dala. Lesznek zenei meglepetések is, de a fő problémát az jelenti, hogy rengeteg számunk van, legalább 9 órányi, a koncert pedig 1+1 órás lesz. A káromkodós számokat most ejtjük, mert azok már ezerszer voltak, meg lesznek koncerteken, inkább az ülős hangulathoz igazítjuk a repertoárt. – mesél Bauxit.
  - Áthangszerelt számok nálunk is lesznek, de mivel nem vagyunk szokásos együttes, ezért a koncert sem lesz szokásos. Még Belga szinten sem. – adja meg a tökéletes zárszót Még5Lövés.
  
  A születésnapi Bëlga koncert – vendégekkel - tehát 2013. December 30-án, 20.00 – 22.00 óráig lesz a Müvészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Jegyek korlátozott számban még kaphatók: 2500, 3200, 3900 és 4900 forintos áron a helyszínen és a Müpa honlapján.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the clash of the titans    crystal fighters    death by stereo    tony soprano    oranssi pazuzu    tokaj    dennis quaid    men in the box    leander risingleander    lendvai lilla    aaron eckhart    the moog    coroner    crescendo    twister    cattle decapitation    tim ries    óperentzia    ana venus    hegyalja fezstivál    first blood    +she+    alain johannes    junkies    vexilium  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!