hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2013. november 22. péntek   16:03
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Fordulópont filmpremier Fa Nándorral


  Egy különleges premieren találkozhatott a közönség a Fordulópont című mozifilmmel, melynek főszerepét, a nagysikerű Életrevalók sztárja, Francois Cluzet alakítja. A film, egy a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen induló versenyzőről és az ő különleges kalandjairól szól. A november 18-án tartott premier vendége, a legismertebb magyar óceáni vitorlázó, Fa Nándor volt, aki már kétszer is rajthoz állt a filmben is szereplő versenyen, így nála hitelesebben aligha tudná bárki is méltatni a filmben látottakat.
  
  Egy rendhagyó, a vitorlázás szerelmeseinek szervezett nyilvános vetítésen került bemutatásra a Francois Cluzet főszereplésével készült Fordulópont című film november 18-án este a Puskin Moziban. A film vendége, a legismertebb magyar óceáni vitorlázó, Fa Nándor volt, aki már két alkalommal indult a filmben is látható Vendée Globe versenyen, és az első indulásakor az 5. helyen ért célba. Ő az első nem francia versenyző, aki ennyire előkelő helyen végzett, és mindezt az első versenyén. A vetítést követően Fa Nándor egy pódiumbeszélgetés keretében osztotta meg élményeit a filmről.
  Az első kérdés szinte magától adódott: valóban ilyen belülről a Vendée Globe verseny, amint ahogy a filmben is látható?
  ”Nem könnyű megszólalni a film után, mert eddig kétszer indultam a versenyen, de most a filmet látva, olyan érzés, mintha a harmadikról tértem volna vissza – kezdte válaszát érzelmektől megindult hangon Fa Nándor. – Nagyon nagy élmény volt végignéznem a filmet, mert a verseny minden nehézségét és szépségét visszaadta. Egészen különleges élmény volt, és remélem nem csak nekem. Rögtön az elején szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik elkészítették ezt a filmet, fantasztikus munka lehetett, és külön köszönöm azoknak is, aki a magyar nézők számára is elérhetővé teszik az élményt. Kicsit elszoktunk már az ilyen tiszta és szép filmektől, ahol nem a több tonna robbanóanyag és a hatásvadász elemek dominálnak, hanem a természet szépsége és az emberi érzelmek.”
  
  A Vendée Globe a világ legnagyobb figyelemmel kísért szóló vitorlás versenye, amelyet 1989 óta rendeznek meg négyévenként. A vitorlázók körében azért bír jelentős presztízzsel, mert az igen nehéz útvonalat – Franciaországból indulva Afrika partjainál délre, az Indiai óceánon át, Ausztrália és Új-Zéland déli partjai felől megkerülve a Horn-fokot, vissza Franciaországba – egyedül kell teljesíteni kikötés nélkül. Fa Nándor határozott célja, hogy a következő, 2016-ban startoló versenyen újra indul.
  ”A legutóbbi rajtnál meglepetten láttam a filmben szereplő hajót, amely különleges felszereltséggel kikötő egy elkerített részén, és nem a versenyen indulók között állt. Nagyon érdekelt, hogy mire készülnek vele, így azonnal megkerestem a hajó tulajdonosát, aki jó barátom, és örömmel újságolta, hogy filmet forgatnak a hajón a versenyről. Így nekem már akkor, mondhatom első kézből, voltak értesüléseim a filmről és az sem ért meglepetésként, hogy a startjelet a film főszereplője adta meg a mezőnynek. Azóta amennyire tudtam, követtem a film alakulását, de az igazat megvallva, nem reméltem, hogy Magyarországon is bemutatásra kerül. A film maximálisan azt adta vissza nekem, aki jártam a film helyszínein az óceánokon, amit a legvérmesebb álmaiban reméltem.”
  
  A film főszereplője, a Francois Cluzet megformálta Yann Kermadec, az utolsó pillanatban kap lehetőséget a versenyen való indulásra, ahol hamar az élre tör, de egy baleset miatt kénytelen partközelbe hajózni. Miközben a hajója kormánylapátjának a javításával van elfoglalva, egy tinédzser szingaléz fiú rejtőzik el a hajóján, akit már csak a nyílt vízen vesz észre. Yannnak döntenie kell. Vagy visszafordul és szárazra teszi potyautasát, ezzel minden esélyét elszalasztva a végső győzelemre, vagy szembenéz a veszéllyel, hogy diszkvalifikálják, mivel a verseny szabályait megszegve nem egyedül utazik a fedélzeten.
  ”A verseny történetében ilyen eset még nem fordult elő, de a verseny szellemét és a verseny szervezőinek a hozzáállását ismerve nem hiszem, hogy kizárnák a versenyzőt hasonló helyzetben – összegzi Fa Nándor. – Egy utas a hajón valóban inkább hátrány, és mivel a versenyben a vitorlázást nem segíti, tehát nem minősül külső segítségnek, valószínűleg nem diszkvalifikálnák a versenyzőt. Másrészt valamennyi versenyző számára a fair-play, a verseny tisztasága az elsődleges. Egy ilyen szintű és színvonalú versenyben nem is lehetséges indulni, ha nem ilyen a hozzáállás. Ahogy láttuk, Yann sem engedte, hogy bárki segítsen, esetleg beavatkozzon a versenyébe. Azok a részek a filmben, amikor a főhős a szárazföldről kap némi segítséget a hajó javításához, sokkal inkább a szabályzatba ütközőek, de nyilván ezekre a jelenetekre a közönség és a dramaturgia miatt volt szükség. Hasonló helyzetben egyikünknek sem lenne erre szüksége, mert annyira ismerjük, és ismernünk is kell a hajónk minden egyes apró részletét, hogy bármilyen probléma esetén mi magunk tudjuk mi a teendő.
  
  A filmben a drámai fordulatokat egy véletlen baleset, egy a tengeren úszó olajoshordóval történő ütközés generálja. Felmerül a kérdés, valóban ennyire reális veszély a nyílt vízen az ütközés?
  ”Sajnos igen. Szinte már az a meglepetés, ha ütközés nélkül sikerül a távot teljesíteni. A nyílt vízen valóban rengeteg törmelék, szemét, fatörzs, deszka, itt a filmben olajos hordó úszik, amit nem lehet látni, főleg éjszaka, volt, aki történetesen egy konténerrel ütközött. Az ilyen nagyobb tárgyakkal való ütközések alkalmával leggyakrabban a hajó orra és a kormánylapát, vagy a tőkesúly sérül, így a versenyben előírás, hogy ezek javításához, esetleges cseréjéhez szükséges eszközöket a hajón vinni kell. Úgy érzem, van üzenete annak, hogy egy ilyen baleset indukálja a történéseket.
  A film főhősének a végső döntésével egyet tudott érteni?
  ”Tulajdonképpen igen. Egy ilyen verseny a győzelemről is szól, de nem csak a győzelemről. Az igazi siker nem feltétlenül a többi hajós legyőzése, hanem maga a célba érkezés. Ezt minden versenyző máshogy éli meg. És valóban, ott kint, a nyílt vízen nagyon más szempontok szerint hozza meg az ember a döntéseit, mint itt a szárazföldön.
  
  A Fordulópont november 28-tól látható a hazai filmszínházakban, az MTVA forgalmazásában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 halloween    volt 2011    ite missa est    noah & the whale    greg graffin    true grit    contraband    no strings    gazember lászló    thirty seconds to mars    mortal sin    parkway drive    abraham lincoln    abracadabra    marry me in vegas    vanderbuyst    venom    anaal nathrakh    silenus    the kooks    simpsons    i divine    vad fruttik    Ákos    wagner  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!