hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2003. november 23. vasárnap   15:40
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Marcus Miller
2003 október 22, Millenáris

  Október 23.előestéjén újra láthattuk hazánkban (Millenárison) Markus Miller-t; aki igazán eredeti gondolkodású játékával örvendezteti meg, már több mint 40 éve a muzikalitásra érzékeny fülű zenebarátokat és zenész barátait. A jazz és a funky ösvényén, olyan nevekkel sikerült együtt működnie, zenészként ill. producerként, mint például Al Jarreau, Aretha Franklin, Bill Evans, George Benson, Kenny Garrett, Michel Petrucciani, Miles Davis, Victor Bailey.
  
  Ezen az estén halmozottan kellemes meglepetésben volt részem. A nagy érdeklődés és egy várható kiváló produkció miatt is. A koncert előtt hatalmas nyüzsgés volt a büfé és a ruhatári stand előtt; ez igazán figyelemre méltó. A 20 órás kezdésre a lehetséges összes jó állóhely (első és az azt követő második és harmadik sor minősült) már jóval a koncert kezdete előtt megtelt. Az igazi műértők természetesen már nem annyira könyököltek a legjobb helyekért, de itt volt garantált a teljes látvány. A koncertet egy rövid köszöntő vezette fel, (ekkor már nagyon sokan várták a produkciót), majd megjelentek a diszkréten megvilágított színpadon a zenészek. Mindenki feketében, csak Miller volt fehéringben, fekete kalapban. Párduc tekintettel klasszikus 1974-es Fender Jazz gitárjához lépett és a koncert elkezdődött. Miller lépésről-lépésre hódította meg a közönséget és személyével olyan légkört tudott teremteni, ami fizikailag is megfogható volt.

  Miller egész előadása nagyon pozitív reakciókat, szólói ovációt váltott ki hallgatóságából -mely biztos, hogy külön fejezetet érdemel. Élvezet volt látni igazán fantasztikus, könnyed basszus játékát, és a nagyon pontos zenei alapjait. Alapos mélységekben tudta visszaadni a jazznak a blueshoz kötődő belassulását, de az előadásában inkább a jazznak a progressziós, fúziós, funkys oldalát helyezte előtérbe. Nem rugaszkodott el túlságosan a valóságtól, és meg tudott maradni a jazz hagyományos értelmezése mellett is. Előadásában azért voltak olyan pillanatok, amikor egy kicsit jobban belemerült a szabadosabban értelmezhető kísérleti funky jazz világába is. Ezzel a pozitív szemlélettel és látásmóddal, Markus öttagú csapata (Dean - gitár, Poogie - dob, Michael - trombita, Roger -tenorszaxofon, Leroy billentyűs hangszerek), nagyon kifinomult elegáns produkciót tudott bemutatnia a nagyérdeműnek. Természetesen nem csak az albumain, hanem ezen a fellépésen is szabadon szárnyalhattak a zenészei. Önálló beiktatott tételei mellett is diszkréten a háttérben tudott maradni. Ennek ellenére Miller játéka igazán finom volt, ez tény! De sajnos a koncert közepén egy kissé elcsúszott a hangzásbeli összhang a basszus javára, ez némileg vödörhangzást eredményezett, és egy kicsit rontott a koncert élményen. Az egész produkcióba Miller nagyon kevés szünetet iktatott, ez alatt felkonferált, vagy egy másik basszusgitárt, vagy másik kedves hangszerét a szaxofont vette fel a következő számához. Öröm volt hallgatni, hogy szólalt meg szaxofon vagy akár basszusgitár a kezében.
  
  Végezetül egy biztos, hogy jelenleg ő az, akit a legnívósabb jazz zenészek között tartanak számon. A muzikalitása és a technikai tudása mintegy iskolát teremtett. A koncertje után ennyi idővel is fülemben cseng a 1994-es Tales album néhány hallott dala „Ethiopia”; „Eric” vagy csak a „Strange Fruit (Allen)”. Egyébként minden elismerésem Miller produkciójának megszervezőjének és csak remélni tudom, hogy sok-sok ilyen hírű és rangú hangulatú koncertet láthatunk és hallhatunk még itt a Millenárison.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Millenáris Park

Marcus Miller fotók

 programajánló: 
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
2024. május 30.
Palaye Royale a Barba Negrában!
2024. május 31.
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Winger: búcsúkoncerten játsszák el az életmű minden slágerét
  
Alapító tagjaival tér vissza június 11-én Budapestre a Winger

Magyar thrash nagyágyút választott a Megadeth: az Archaic játszik Mustaine-ék előtt júniusban
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Bring Me the Horizon koncert a Budapest Parkban
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hol van ilyenkor a rendőrség?    hupikék törpike    cosmogenesis    enslaved    velőrózsák    edward norton    the flaming lips    snow white and the huntsman    bálint bence    withem    destinity    che sudaka    pannónia fesztivál    diamondeyes    ÖrdÖg    marco mendosa    nibutra    pearl jam    szántó faszi    ludditák    ghost of shelter    black gives way to blue    víg mihály    marco mendoza trio    waxy  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!