hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2003. november 21. péntek   15:39
nincsen hozzászólás

szerző: Rossika
Hopika: Mindaz, mi belülről jött...


  Jó ideje már, hogy kezembe került a Hopika, Mindaz, mi belülről jött... CD-je, de sajnos idő hiányában eddig nem volt rá módom, hogy behatóbban foglalkozzak az anyaggal.
  
  A borító kissé egyhangú megjelenése, szerintem nem túl vonzó és figyelemfelkeltő. A fekete alapon egy vonalkód és egy ujjlenyomat ábrázolása meg kicsit már „lejárt lemez”, de tulajdonképpen nem a borító teszi a zenét, így ne vonjunk le messzemenő következtetéseket a megjelenésből. Az mindenesetre pozitív, hogy a dalszövegek - egytől-egyig - megtalálhatók a kihajtható bookletből, s a háttérben a csapatról - legalábbis úgy hiszem - láthatunk fekete-fehér fotókat.
  
  Az viszont már igen érdekes kérdéseket vet fel, hogy a láthatóan jó erőben levő Kovács Tamásból, az állatias hangzás helyett miért ez a belassult, egyhangú dallam „folyik ki” a teljes album során. Szerintem egyetlen probléma van az anyaggal és az az, hogy nincs egy markáns elképzelés a célokról, nincs eldöntve, hogy mit is akarnak valójában a tagok játszani, hanem egy ilyen „mindenkinek jó” típusú egyveleg kerekedik ki minden dalból, s ez az egészet nagyon hamar unalmassá teszi. Sajnos nem ismerem az együttest, gondolom ez az első albumuk, s természetesen nem várhatjuk el tőlük, hogy egyből valami tökéletes hangzású, fergeteges dalokkal átszőtt komplex albumot alkossanak, de ez inkább a gyengébb kategóriát erősíti. Látható törekvés érződik a ritmusváltások kihasználására, de minden apró - és figyelemreméltó - próbálkozás egy-két akkord után visszatér az első számból „megragadt” lassú, unalmas hömpölygéshez. Nagyon nehéz - még többszöri meghallgatás után is - megkülönböztetni egymástól a dalokat, mert szinte mindegyik ugyanazzal a hangzásvilággal, dallamokkal operál. Zeneileg érződik, hogy nem most kezdték a zenélést a srácok, szerintem a technikai tudás meglenne ahhoz, hogy egy komolyabb anyagot összehozzanak, de a már említett koncepció nélkül nem sok jövőt jósolok a bandának. A magyar szöveg - engem általában kicsit elriaszt - nem kifejezetten előnyös, ha külföldi fellépésekben vagy „piachódításban” gondolkoznak az arcok. Az egyedüli kivétel ez alól a Depression. Ez az egyedüli angol nóta a korongon, s igaz, hogy ennek is az a tipikus Hopika-hangzása van, de a felvezető rész nagyon jól el van találva. Ha azt vitték volna végig az egész nótán, akkor ezt egy hibátlan dalnak nevezhetnénk. A tempóváltás szerintem azért sem indokolt, mert ha már próbálnak „bedurvulni” akkor tegyék azt tényleg és érződjön rajtuk, hogy odateszik magukat, hogy feszülnek az izmok és kijön a düh, az utálat - a szövegek ugyanis erről tanúskodnak. Két olyan próbálkozást találtam a több, mint félórás albumon amit érdemes még megemlíteni. Az egyik az Élj! című dal, melyben kifejezetten tetszett helyenként a vokál megszólalása, ez a téma bennem is rögzült, s ha esetleg egy Hopika koncertet megtekintenék erre a nótára biztosan emlékeznék. Ez volt az a dal ami azt sugallja nekem, hogy lehetne itt sokat „okosítani” a zenén és akkor ütne rendesen. A gitártémák is rendesen odatesznek, kifejezetten ígéretesnek tűnt ez a nóta. A másik figyelemfelkeltő rész az utolsó dal, a Belső lények indítása. Nekem ezek a „beszélős” részek nagyon feküdtek, s ezt is nagyon jól ki lehetne használni.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 beast in black    deftones    újhold    herbaliser    kettős tamás és a vadszamarak    a-team    kypck    darkane    shape of despair    shell beach    the descendants    we are the ocean    bruital orgasme    1killembrace    Ízek    mary popkids    daath    symphonium    dave groh    narnia    men in the box    fall out boy    steve´n´seagulls    depp    depeche mode  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!