hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2013. október 28. hétfő   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Fates Warning, Divided Multitude
2013. október 16., Budapest, A38

  A Fates Warning tavaly márciusi koncertje után idén ismét ellátogatott fővárosunkba. Az 1982-ben alakult amerikai progresszív metal legenda ezúttal is az A38 hajó bendőjében lépett fel, a nagy különbség pedig az volt a 2012-es koncerthez képest, hogy végre kilenc hosszú év után új albumot adott ki a ráérősen dolgozó gárda.
  
  A főfogás előtt a norvég Divided Multitude igyekezett bemelegíteni a hideg, esős időjárásban átfagyott nézőközönséget. Az északi kvartett már elég régóta váltja valóra zenei elképzeléseit, az 1995-ben alakult banda ötödik albuma idén jelent meg Feed On Your Misery címmel. Őszintén bevallva eddig még nem ismertem a zenéjüket és ennek oka hamar be is igazolódott. Egy lerágott kliséket használó, sokadrangú progresszív metal zenekar fellépését lehetett ugyanis figyelemmel kísérni, amelyen a tétova, kissé amatőr kiállás sem segített. A zenészek ugyan kitettek magukért, de Sindre Antonsen hamiskás hangja erőteljesen rombolta az amúgy sem túl izgalmas zenei élmény élvezeti értékét. Egyszer ugyan el lehetett hallgatni őket, de otthon semmi esetre sem tenném be a lemezüket.
  
  A Fates Warning tavalyi fellépésén nem vettem részt, ezelőtt egyszer láttam őket, mégpedig 2005 februárjában a Wigwam (a mai Club 202) színpadán. Akkor egy felettébb élvezetes műsort adtak, így most is magas elvárásokat támasztottam az előadásuk elé. Szerencsére nem kellett csalódnom, ezúttal is egy remekbe szabott bő másfél órás koncertnek lehettem tanúja. Jim Matheos-ék hibátlanul zenéltek és a színpadi teljesítményükkel sem volt probléma. Ugyan a mozgásból igazából csak Ray Alder énekes és Joey Vera basszer vette ki a részét, de ők folyamatosan fenntartották a nézők figyelmét. Ray különösen elemében volt és az énekteljesítménye is kiváló volt. A zenekarvezető Jim egy visszahúzódó figura, de a gitáron és a dalszerzésben egy zseni, a 2007 óta itt doboló Bobby Jarzombek hibátlanul és dinamikusan játszott és a hangszerére koncentráló beugró gitáros Mike Abdow-ra sem lehetett panasz. A felszabadultan, erőteljesen muzsikáló zenészeket kiváló hangulatban fogadta a végtelenül lojális közönség. Látszólag minden jelenlévő fejből tudta az összes dalszöveget és a szerzemények minden rezdülését. Együtt éneklésekből, vastapsból tehát nem volt hiány, sőt az egyik rajongó még az új lemez borítóján látható papírból hajtogatott madárral is megajándékozta Ray-t. A 16 számos programban a Darkness In A Different Light három új dala (One Thousand Fires, I Am, Firefly) mellett sorra kerültek slágeres nóták (Another Perfect Day, One, Down To The Wire, Pieces Of Me, Point Of View, Through Different Eyes, Monument) és borultabb progos szerzemények (The Eleventh Hour, a ráadásban előadott monumentális Still Remains) egyaránt. A korrekt hangzás sem hátráltatta a briliáns számok élvezetét, így egy minden igényt kielégítő Fates Warning koncertnek lehettünk újfent tanúi.
  
  A progresszív metal műfaj egyik legkiemelkedőbb minőségű zenéjét játszó bandája élőben sem tud hibázni. A Fates Warning neve bizonyíték a kiemelkedő teljesítményre, amelyet ezúttal is bizonyítottak. Kár, hogy soha nem tudták elérni azokat a sikereket, amelyre a zenéjük alapján joggal rászolgálnának. Nem is ez a lényeg, hanem hogy a hazai „beavatott” közönség ezúttal is remekül szórakozott és reméljük, hogy a következő turnén is lehetőségünk lesz erre.



Kulcsszavak:
  fates warning     divided multitude 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Fates Warning weboldala

 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

LiveSound Productions

 kapcsolódó cikkek: 

Fates Warning A38-on

Fates Warning az A38-on

Fates Warning: júliusban jön az új album

A Livesound bemutatja: Fates Warning - új lemez és a budapesti koncert

Dreyelands a Fates Warning előtt
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ryan tedder    wolf parade    october    ordog    safe house    hailee steinfeld    apey and the pea    víg mihály    newborn    of earth    kylesa    fátyol hermina    be’lakor    the haunted    fields of the nephilim    sofitel    péterfy bori & love band    matt bellamy    milovice    emi    sworn enemy    daniel radcliffe    fezen fesztivál    zöld darázs 3d    mint gloria estefan  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!