hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
kultúra [program]  2013. augusztus 30. péntek   04:53
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Hiánypótló kulturális fesztivállal indul az évad
2013. szeptember 11-13. MÜPA

  A Budapesti Fesztiválzenekar a Művészetek Palotájával együttműködve új fesztiválsorozattal bővíti repertoárját. A szeptember 11. és 19. között megrendezésre kerülő Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál célja az, hogy egy-egy európai országot a kultúráján keresztül mutasson be a hazai közönség számára. A BFZ és a Müpa kezdeményezésének jelentőségét mutatja az is, hogy az első, a cseh kultúrára fókuszáló sorozat fővédnöke Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.
  
  A Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban ünnepli harmincadik születésnapját. A zenekar - amelyet a kritikusok a világ legjobb 10 komolyzenei együttese közé választottak – a Művészetek Palotájával együttműködve egy új fesztivál­sorozattal bővíti repertoárját. A fesztivál célja az, hogy a kultúráján keresztül egy-egy európai országot mutasson be a hazai közönség számára. A kezdeményezés jelentősége azonban túlmutat Magyarország határain: az esemény fővédnöke Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.
  ”Azt szeretném, hogy Európával ne csak a politikusok foglalkozzanak, hanem a művészek is. Mindent meg kell tennünk, hogy az európai emberek, népek, nemzetek többet tudjanak egymásról, közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy ne csupán üres klisék éljenek bennük egymásról, hanem valóban megtudjanak valamit a másik országról” – mondta Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója. „A célunk az, hogy egyfajta párbeszéd reményében bemutassuk a kulturális identitás sokféleségét„ – tette hozzá Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.
  
  A Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál első alkalommal a csodálatosan gazdag cseh kultúrát helyezi középpontba. A sokszínű zenei kínálat mellett egyéb kulturális programok teszik teljessé a fesztivált, melyek megszületéséhez partnerként kapcsolódott be a Cseh Centrum és a világ elsőszámú prágai söreként ismert Staropramen. A cseh kultúra népszerűsítésére a Cseh Centrum és a Staropramen összefogásában számos kulturális program valósult már meg, megidézve Prága hangulatát szerte a világon.
  
  A Fesztivál és egyben a Budapesti Fesztiválzenekar harmincadik, jubileumi évadának nyitóeseménye Hans Krása Brundibár című, a theresienstadti (terezíni) koncentrációs táborban 1943 szeptemberében ősbemutatott gyermekoperája lesz szeptember 11-én.
  
  Másnap a kortárs cseh kultúra csillaga, Iva Bittová szólókoncertjén egy különleges zenei univerzumba kalauzolja el hallgatóságát, amelynek egyaránt része a jazz, a rock, a nép-, a komoly- és a világzene is.
  Szeptember 14-én az Ahoj, terasz! ingyenes koncertjein a cseh jazz és világzene fiatal tehetségei és ünnepelt sztárjai lépnek színpadra, köztük a „morva Jethro Tull”-ként emlegetett Tomáš Kočko & Orchestr, valamint a Čankišou fúvósokkal, zúzós gitárokkal és egzotikus hangszerekkel bulizásra hívó csapata. Ugyancsak itt lesznek a Müpa 2012-es Jazz Showcase-ének felfedezettjei: Sato-San To és az Infinte Quintet. A koncertek után a Müpa körüli tér kertmozivá alakul, csillagos ég alatt vetítik a cseh újhullám egyik legkedveltebb alkotását, Miloš Forman Tűz van, babám! című filmjét. Egy igazán autentikus program elmaradhatatlan kelléke egy korsó cseh sör. Ennek szellemében a program résztvevői a helyszínen 30% kedvezményt kapnak minden korsó Staropramen árából.
  
  Szeptember 13. és 17. között a Budapesti Fesztiválzenekar Dvořák kevésbé ismert, komoly arcát mutatja be a budapesti közönségnek. 13-án és 14-én Dvořák mesterművét, a Rekviemet vezényli Fischer Iván; a mise előadásában olyan világhírű énekesek, mint Juliane Banse és Jolana Fogašová is közreműködnek.
  
  Szeptember 15-én és 17-én a BFZ a Szláv táncok és a 8. szimfónia mellett a g-moll zongoraversenyt, a
  Hamupipőke-sorsra jutott Dvořák darabot is megszólaltatja. A zongoraverseny ugyanis mindmáig ritkán játszott darabja a hangversenytermeknek. „Megmentésére” több kísérlet is történt, két nagy cseh zongoraművész, Vilém Kurz, később pedig Rudolf Firkušný retusokkal igyekezett kiemelni a zongoraszólamot, így próbálva egyengetni a mű útját. Szvjatoszlav Richter rehabilitálta és népszerűsítette az eredeti változatot, amely ma kezdi elfoglalni méltó helyét a hangversenytermekben.
  
  Szeptember 16-án a világhírű cseh jazzmuzsikus, Miroslav Vitouš triójával lép színpadra. Vitouš korszakos jelentőségű lemezeket készített Chick Coreával, de Jan Garbarek, John McLaughlin és Jack DeJohnette is meghatározó zenei partnerei voltak. Pályája során mindig arra törekedett, hogy a bőgőt a kísérő szerepből szólisztikus hangszerré előléptetve egyedi atmoszférát teremtsen.
  
  Szeptember 18-án az ugyancsak világhírű Nicholas McGegan és Dominique Labelle közreműködésével a cseh barokk legkülönlegesebb szerzőinek műveit hallhatja a Fesztiválszínház közönsége.
  
  Szeptember 19-én pedig a „Csúcsforgalom az égi utakon, a Nyolc tétel legyezőre és …a szíved megáll …folytatod az írást”: korunk cseh muzsikája következik; Peter Vrábel vezényletével a jelen zenéjével zárul a cseh kultúrát bemutató Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dharma    blu-ray    diane kruger    the 88    whitesnake    sons of apollo    death angel    noel gallagher    mark zuckerberg    shutter island    karinthy frigyes    f.o.system    mary elizabeth winstead    kitty in a casket    helena bonham carter    death dta    carcass    story of the year    twitter    trio3po    cephalic carnage    kid rock    dub fx    groove armada    joseph gordon-levitt  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!