hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2013. augusztus 28. szerda   04:38
nincsen hozzászólás

szerző: Concerto
Finntroll, Týr, Skálmöld: folk metal hősök a Club 202-ben
2013. szeptember 13., péntek 18h, Club 202



  Idén megjelent új lemezével érkezik szeptember 13-án Budapestre a folk metal egyes számú, 15 éve működő képviselője, a Finntroll. Ezen az estén két további, hazánkban már jól ismert csapat is játszik a Club 202-ben: a Feröer-szigeteki Týr a napokban megjelenő albumát mutatja be, a programot pedig az autentikus izlandi témákat feldolgozó viking metal banda, a Skálmöld nyitja.
  
  Az északi népek mitikus lényei, a trollok hatalmas termettel és fizikai erővel rendelkező, nem egyszer groteszk fizimiskájú, s így vicces kinézetűnek ható lények. Persze a tény, hogy olthatatlan étvággyal vágynak az emberhús fogyasztásra, már nem teszi őket annyira humorossá és népszerűvé. Ennek is köszönhető, hogy a Finntroll tagjai úgy szeretnének a heavy metal trolljaivá válni, hogy ők inkább a sör után vágynak olthatatlan szomjjal. A groteszk, egyszerre ijesztő és humoros külső, a vad energiák azonban ugyanúgy megvannak bennük, mint a skandináv erdőségek állítólagos óriásaiban.
  
  Hatodik, Blodsvept című lemezük visszahoz egy kicsit az első albumok nyers erejéből. A fő dalszerző, Trollhorn elmondása szerint „egy lépést visszaléptek, így az eredmény kevésbé lett kimunkált és nyakatekert. A Blodsvept nagyjából a 2010-es Nifelvind őrületét idézi, kombinálva azt a 2004-es Nattfödd természetes megközelítésével. Nyers, erőteljes és dallamos – ez a három tulajdonság jellemzi legjobban a lemezt, nem kifelejtve persze a humort sem, amely a banda összes művének megemésztéséhez szükséges.
  
  A Finntroll soha nem próbálta magát túl komolyan venni: saját elmondásuk szerint leginkább egy nagy rekesz sör és némi vodka elfogyasztása volt az oka annak, hogy a csapat egyáltalán megalakult 1997-ben, egy átmulatott éjszaka után. Maga az ötlet - miszerint ötvözzük a jazzhez és a foxtrotthoz hasonló finn zenei stílust, a humppát black metallal, és nevezzük magunkat trolloknak – rendkívül sikeresnek bizonyult: hasonló felfogású folk metal zenekarok egész armadája követte a Finntrollt az elmúlt évtizedben.
  
  A jó 15 éves működés alatt persze a Finntroll is kipróbált már ezt-azt – aktuális lemezükön például a folkos black/death témák mellé ska, latin zene, psychobilly és klezmer hatások is érkeztek. Egyik legutóbbi, Häxbrygd című daluk itt látható: http://youtu.be/GclKDei5hHU
  
  A turné második zenekara a a Feröer-szigeteki Týr, melynek Valkyrja címen, most szeptemberben jelenik meg a hetedik stúdiólemeze. Az új kiadvány egy konceptalbum, mely egy névtelen viking harcosról szól, aki családját hátrahagyva csatába indul, hogy lenyűgözze a valkűröket. Ezek azok az isteni lények, akik az északi népek hite szerint az elesettek közül válogatják ki a legrátermettebb harcosokat, hogy aztán Valhallába vigyék őket, ahol a leghatalmasabb isten, Odin mellett küzdhetnek majd a világvégén (Ragnarök) elkövetkező hatalmas csatában. Az új albumról a Blood of Heroes című dal máris meghallgatható a metalblade.com/tyr oldalon.
  
  A szintén fellépő izlandi Skálmöld sem ismeretlen már a magyar koncertlátogatók előtt, hiszen a viking metal csapat szerepelt a 2011-es Heidenfest fesztiválon is. Autentikus hangzásukat az biztosítja, hogy szövegeik az izlandi költészet szigorú szabályai szerint íródnak, és az északi mitológiára, az izlandi sagákra koncentrálnak. Legfrissebb videójuk, a Gleipnir néhány napja jelent meg.
  
  
  Belépő: 4500 Ft.
  Jegyek kaphatók a Tickeportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.




Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 esclin syndo    the avengers    coffins    flowers of whores    madder mortem    jazzanova    sean paul    steve morse    pilinszky jános    hófehér    meshuggah    emmure (usa)    ghost of shelter    brooklyn decker    neal morse    korog    halálos iramban: Ötödik sebesség    lost dreams    timo tolkki    biters    guns n roses    matthew vaughn    brian de palma    embers    kawa musical circus  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!