hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2013. augusztus 15. csütörtök   05:01
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Rock ünnep a Tabánban a Skorpióval
2013. augusztus 19. Tabán

  Augusztus 19-én a Skorpió a Tabánt a rock ünnepi színterévé varázsolja. Az épp negyven esztendeje hódító útjára indult hardrock banda több neves zenekarral karöltve kívánja emlékezetessé tenni a jeles évfordulót.
  
  Újra dübörög a banda
  
  Az 1973. tavaszán alakult Skorpió együttes ma is létező formáció. Abban az évben Szigetszentmiklóson, augusztus 11-én tartott bemutatkozó bulijuk után az elmúlt 40 év során több mint háromezer alkalommal léptek közönség elé Magyarországon és külföldön egyaránt. A nyolcvanas évek végétől a fellépések ugyan ritkultak, jeles alkalmakra korlátozódtak, ám a zenekar színpadi megjelenése ma is szenzációnak számít.
  A Skorpió ´40 jubileumi fellépéssorozat 2013. július 6-án Tihanyban a Bujtor István színpadon kezdődött, majd egy gigantikus rockünnep keretében folytatódik augusztus 19-én a Tabánban, amely minden valószínűség szerint az együttes eddigi pályafutásának legnagyobb megmozdulása lesz.
  Emlékezzünk: a legendás „tabáni koncertek” 1972-ben, május 1-én a Mini és az LGT együttesekkel indultak, majd folytatódtak évtizedeken keresztül napjainkig. Későbbiekben – az óriási érdeklődésre való tekintettel – május 1-e után - augusztus 20-án is megrendezésre kerültek. Egyrészt a rendezvények ingyenes látogatása, másrészt minőségi zenét és zenekarokat felvonultató hagyományai miatt a Tabán évről-évre - kivétel nélkül - tízezres tömegeket vonzott.
  
  Elindulunk, még ma elindulunk
  
  Az augusztus 19-i ünnepi rendezvény már délután 4 órakor elkezdődik a Patriots Rock Band közreműködésével, majd a Tűzkerék xT zenekar folytatja bemelegítést, amely immár több mint két évtizede Radics Béla zenei örökségét ápolja. A trióhoz két dal erejéig csatlakozik Papp Gyula az elmaradhatatlan Hammond orgonájával, amely lehetővé teszi, hogy a Taurus ex-T:25-75-82 (Magyarország második szupergruppja, a Skorpió kortárs zenekara) életművének két legfontosabb darabja is elhangozzék. De a zenekar vendége lesz egy nagyon fiatal és tehetséges gitáros, Somogyi Remig is. Ezt követően A Roy és Ádám trió veszi át stafétát, mely amellett, hogy profi zenészekből áll, tökéletesen beleillik a zenei koncepcióba. Muzsikájukkal a fiatalabb generációkat szólítják meg és vonzzák a Tabánba. Negyedikként - közvetlenül a fő műsorszám előtt - a Mini együttes ős-formációja lép színpadra, a 42 évvel korábbi – eredeti - felállással. Nem sok ma is működő zenekar mondhatja el magáról, hogy tagjai több mint négy évtized elteltével aktívak, jó muzsikusok, valamint képesek együtt muzsikálni.
  A Skorpió együttes, amelyet hosszabb fellépési szünet után a Tabánban láthat ismét a közönség, 20 óra után lép színpadra - sorai között az alapító Papp Gyula billentyűssel. A korábbi műsorprogramhoz képest a zenekar ritkábban játszott szerzeményekkel és több meglepetéssel is készül.
  
  Hej, hó, mi vagyunk a Skorpió!
  
  Kétévnyi „vonatozás” után az LGT-ből kiválva Frenreisz Károly megalakítja Magyarország harmadik szupergruppját. - A zenekar valósággal berobbant a rockzenei életbe, a hanglemezgyár pedig elégedett lehetett, hogy vadonatúj zenekar született – emlékezett vissza a hetvenes évek elejének viszontagságaira Frenreisz Károly. A zenekarvezetőn kívül Papp Gyula billentyűs, Szűcs Antal Gábor gitáros, valamint Fekete Gábor dobos 1973-ban egy kislemezzel (Szevasz haver/Hosszú az út), majd a rá következő évben új albummal mutatkozik be a közönség előtt, amely rövid időn belül bearanyozódik. - Rohanás című albumunk a listák élén kötött ki, és – ma már szinte elképzelhetetlen - háromszázezer példányban fogyott el. Ezen kívül a „Minden idők 10 legjobb magyar lemeze” listájának, hatodik helyére került – sorolja a zenekarvezető. Emellett több rádiós és televíziós felvételt készítenek, valamint közreműködnek Zalatnay Sarolta angol nyelvű nagylemezén is. 1974 őszén Kanadában és Egyesült Államokban turnéznak, majd Frenreisz Károlyt még ebben az esztendőben az Év basszusgitárosává választják. Nem véletlenül. Zenei kvalitásai, hangszerkezelése, karizmatikus színpadi megjelenése együttesen olyan összhatást gyakorol a nagyérdeműre, amely nem sok muzsikusnak adatik meg. Második nagylemezük az Ünnepnap 1975-ben jelenik meg, egy évvel később az Amerikába disszidáló Fekete Gábort Németh Gábor váltja a doboknál. Így már vele készül a soron következő Skorpió LP, a Kelj fel. A távozó dobost Magyarország élvonalbeli ütőhangszereseként tartották számon, amelyet invenciózus dobszólói, irgalmatlan tempója, precíz, pontos ütései igazoltak. S tette mindezt az akkoriban ritkaságszámba menő Ludwig üvegdobokon. A helyébe lépő Németh Gáborról csak annyit: ha lehet, minderre rátett még egy lapáttal… A zenekar isztambuli nemzetközi gálán nyújtott teljesítményéről az egyik legtekintélyesebb angol szaklap a Melody Maker is elismerően nyilatkozik. Az 1977-es év a turnék jegyében telik, majd Gyere velem! címmel 1978-ban megjelenik a banda negyedik albuma, amely ezzel a felállással az utolsó. Azonban az átalakulás előtt nagy sikerrel szerepelnek Finnországban a híres turkui rock fesztiválon, méghozzá olyan előadók társaságában, mint Eric Burdon, a Boomtown Rats, vagy a Uriah Heep. S, ha az angol hardrock egyik fényes csillaga a Heep – többek között – billentyűséről, Ken Hensleyről ismerszik meg, úgy a kiváló magyar rockbanda is egy hasonló kvalitású orgonistával büszkélkedhet. Papp Gyula személyének, egyéniségének köszönhető az a Skorpióra jellemző hangzás, megszólalás, amely a banda első időszakát reprezentálta. L 100-as Hammondja, Mini-Moog szintetizátora messziről felismerhetővé teszi a négyesfogat dallamos és mégis kemény ritmusokra épülő opuszait. Ízes hangszerszólói, a hangképet telítő vastag orgonaszőnyeges, a virtuozitást sem nélkülöző játéka örök védjegyet biztosítanak a Skorpiónak.
  
  A show megy tovább…
  
  Az első korszak lezárultával, 1979-ben a négytagú banda trióvá olvad: Frenreisz Károly Tátrai Tibor gitárossal és Papp Tamás dobossal Új Skorpió néven a radikális hangzású és őrületes tempójú rockot tűzi a triumvirátus zászlajára. Tátrai elementáris erejű gitárjátéka, Frenreisz markáns basszusmenete, Papp Tyotyó irgalmatlan, pörölycsapás-szerű ütései újra és újra bizonyították azt a már közhelyszámba menő, mégis cáfolhatatlan tényt, miszerint, ha nem a vasfüggöny keleti oldalára születnek, akkor…
  Új generáció című kislemezük után egy cím nélküli album következik 1980-ban, egy évvel később pedig a Zene tíz húrra és egy dobosra korongjukkal rukkolnak elő. Egészen 1983-ig tart a lendület, majd a csapat feloszlik. Két év szilencium után a Skorpió Szűcs Antal Gáborral, Papp Tamással, Pálvölgyi Géza billentyűssel és persze a zenekarvezető basszusgitáros-szaxofonos-zeneszerző-szövegíró Frenreisz Károllyal újjá alakul. Azt beszéli már az egész város címmel 1985-ben nagylemezt jelentetnek meg, húsz éves jubileumukat a Budapest Sportcsarnokban ünnepelik – óriási sikerrel. Eddigi utolsó albumuk is ez alkalomból lát napvilágot; címe sokatmondó - A show megy tovább…
  Frenreisz Károly zeneszerző és előadóművész 2012-ben elnyeri a „Budapest díszpolgára” kitüntető címet és a show valóban folytatódik: ha nem is túl gyakran, de a Skorpió időről-időre felbukkan a rockszínpadok deszkáin. Frenreisz Károly, Szűcs Antal Gábor, Pálvölgyi Géza, Tátrai Tibor valamint Németh Gábor személye (és persze a napjainkig több mint egymillió! példányban gazdára lelt hanghordozó) a garancia arra, hogy a minőség megtartása mellett a mindenkori közönségsiker is borítékolható legyen.
  
  - Hegedűs István -



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jávorszky    marko hietala    amon amarth    szilvási gipsy folk band    ratm    heidenfest    intronaut    javier bardem    god is an astronaut    Északi támpont egyesület    gregorian    pray for villains    pennywise    dead end    paul bettany    thekillingscreens    wrath    the bouncing souls    banco de gaia    bloodlet    christina applegate    gary lightbody    instant    u.d.o    insision  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!