hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2013. július 24. szerda   04:46
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Éljük meg együtt hagyományainkat a XXIII. Csángó fesztiválon!
2013. augusztus 6-11. Jászberény

  Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár
  
  ”A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg.
  Nem őrizni kell, mert nem rab.
  Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”
  Sebő Ferenc
  
  
  Közel 50 program, 700 közreműködő, 20 zenekar, 10 helyi együttes és 20 hagyományőrző csapat várja augusztus 6-11 között Jászberényben az érdeklődőket. A gazdag hazai kínálatot panamai, indonéz, török, lengyel és grúz együttes vendégjátéka színesíti. A rendezvény egyik kiemelkedő eseménye a 25 éves Csík zenekar és Presser Gábor augusztus 8-i közös koncertje (LÉLEKKÉPEK, aug. 8, 20 óra). Ezen a koncerten az autentikus magyar népzene együtt sóhajt és együtt lüktet a magyar alternatív rock ritmusaival, Presser Gábor és Beethoven zenéjével. Közreműködik a Jászság Népi Együttes, valamint Pál István „Szalonna” és bandája.
  
  A 6 napos fesztiválon fellép a BaHoRka énekegyüttes, a Zagyva Banda és a BeshOdrom, itt lesznek a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő kategória győztesei, és természetesen a rendezvény fő szervezője, a Jászság Népi Együttes http://www.facebook.com/JaszsagNepiEgyuttesJaszberenyis.
  A gyerek- és családi programok mellett moldvai, gyimesi, erdélyi, felvidéki hagyományőrzők, pálinka- és bormustra, folklórműsorok, szentmise, éjszakai koncertek és gasztronómiai különlegességek táncházak, tűzijáték, továbbá számos érdekes program várja a látogatókat.
  
  A Csángó Fesztivál főszereplői a moldvai, gyimesi csángók, akik Somoskáról és Klézséről, Lészpedről és Bogdánfalváról, Trunkról, vagy épp Gyimesbükkről érkeznek. Az erdélyi, felvidéki, magyarországi csángók autentikus táncait, énekeit olyan települések hagyományőrzői mutatják be, mint Méra, Györgyfalva, Balázstelke, Magyarsülye, Szépkenyerűszentmárton, Magyarpalatka, Szásznagyvesszős, Nyárádselye, Magyarborzás, Ördöngősfüzes, Mezőkölpény, Nagyecsed, Magyarbőd.
  A rendezvény érdekessége, hogy augusztus 10-én, szombaton délelőtt itt rendezik meg a VII. MAGYAR - MAGYAR Konferenciát, melynek témája a székely magyarság múltja, jelene, és jövőbeni kérdései a Kárpát-medencében.
  www.csangofesztival.hu
  www.facebook.com/CsangoFesztivalJaszbereny
  www.youtube.com/csangofesztival
  
  Gyökerek
  
  Minden nép számára fontos, hogy megismerje saját értékeit, de emellett nem feledkezhetünk meg a szomszédos népek táncairól, kultúrájáról sem. Ez a szemlélet, hívta életre a Csángó Fesztivált, amely idén immár 23. alkalommal várja a látogatókat Jászberényben. A rendezvény bemutatja a különböző országok kisebbségeinek szokásait, s így még többen megismerhetik a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrákat, népművészeti értékeket. Így talán van remény, hogy kisebbségi létükben is megőrizzék egyedi csángó magyar kultúrájukat.
  
  Miért éppen Jászberényben?
  
  A magyar néptánc mozgalom legkiemelkedőbb együttesei közé tartozó Jászság Népi Együttes táncosai kutatják a magyar élő néptánc gyökereit, a magyar nemzeti kultúra egyik meghatározó részét. Így jutottak ki először 1990-ben az együttes táncosai Moldvába, az első gyűjtőútra. Még ez évben meghívtak 1 autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt a Nemzetközi Tánc - és Zenésztáborba, melynek célja felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát. A kilencvenes évek elején a jászberényi Csángó Fesztivál volt az első kapu Magyarországon, amely nyitott a környező országok kisebbségi kultúrája felé. Jászberény Város Önkormányzata a kezdetektől támogatja a rendezvényt.
  
  Szakmai háttér
  
  A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Tánc - és Zenésztábort, és 1991 óta főrendezője a Csángó Fesztiválnak.
  Fesztiváligazgató, rendezők, szervezők: a szervezésben kiváló táncosok vesznek részt, akik számos szólótáncos díjjal, Népművészet Ifjú Mestere kitüntetéssel rendelkeznek.
  Az 1971-ben alakult Jászság Népi Együttes a hazai amatőr néptánc-mozgalom egyik legkiemelkedőbb szereplője. Első igazi sikerüket 1977-ben érték el az országos televíziós KI MIT TUD verseny megnyerésével. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az „Örökös Kiváló Együttes” címet és a „Bartók díjat”. 2012-ben Fölszállott a páva televíziós vetélkedő győztesei néptánc kategóriában, idén 2013-ban megkapták a Csokonai Vitéz Mihály közösségi állami kitüntetést.
  
  XXIII. Csángó Fesztivál
  Programok
  
  Közel 50 program, 700 közreműködő, 20 zenekar, 10 jászberényi együttes, 20 hagyományőrző csoport: Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, Felvidékről
  Tervezett külföldi együttesek a következő országokból: Panama, Indonézia, Törökország, Lengyelország, Grúzia
  
  Augusztus 6. kedd
  19:00 „Nagyszüleink Hagyatéka”
  A Kiválóan Minősült Jászberényi Hagyományőrző Együttes műsora
  21.00 Magyar táncház Belépő: 800 Ft
  
  Augusztus 7. szerda
  20.00 „Színes Világ”
  Külföldi együttesek gálaműsora
  Grúzia, Indonézia, Lengyelország, Panama Törökország
  Helyszín: Szabadtéri Színpad Belépő: Elővétel: 1.000 Ft, helyszínen: 1.500 Ft
  A világ minden tájáról jöttek és jönnek a Csángó Fesztiválra a saját hagyományukat bemutató külföldi együttesek. Az idei évben az indonéz, török, lengyel, panamai, grúz csoportok mutatják be táncaikat.
  21.00 Magyar és nemzetközi táncház
  23.00 Zagyva Banda koncertje Belépő: 800 Ft
  
  Augusztus 8. csütörtök
  20.00 „Lélekképek” - a 25 éves Kossuth-díjas Csík zenekar és Presser Gábor koncertje
  Ezen a koncerten az autentikus magyar népzene együtt sóhajt, együtt lüktet a magyar alternatív rock találó ritmusaival, dallamaival, és felemelően olvad eggyé éppúgy Presser Gábor zenei megfogalmazásaival, mint Beethoven Holdfény szonátájával. A vibráló sokszínűséget tükrözi és a megelőlegezett siker biztos záloga a koncerten közreműködő vendégművészek sora: a „Fölszállott páva” győztes és Csokonai-díjas Jászság Népi Együttes valamint Pál István „Szalonna” és bandája
  Helyszín: Szabadtéri Színpad, Belépő: Elővétel: 3.500.-, helyszínen: 4.000.-.
  A jegyek korlátozott számban kaphatók.
  20.00 Magyar és nemzetközi táncház
  23.00 BaHorKa énekegyüttes koncertje Belépő: 800 Ft
  
  Augusztus 9. péntek
  19.00 „Csángó Guzsalyas”
  Molvai és gyimesi hagyományőrzők műsora, beszélgetés, viseletbemutató, táncház a főtéren
  20.00 „Fölszállott a páva” gálaműsor
  A televíziós vetélkedő kategória győztesei mellett további résztvevő együttesek, szólisták, zenekarok műsora.
  Patonai Bátor (tekerő), Dóra Áron (furulya), Tintér Gabriella (ének), Kubinyi Júlia (ének), Berecz István (néptánc), Bárdos Zsuzsanna – Körmendi Tamás (néptánc), Bara zenekar (népzene), Tarsoly zenekar (népzene), Gyimesi fiatal hagyományőrző zenészek, Czifra Táncegyüttes, Szentendre Táncegyüttes, Majer Tamás (néptánc), Jászság Népi Együttes
  Helyszín: Szabadtéri Színpad Belépő: Elővétel: 2.000.-, helyszínen: 2.500.-
  20.00 Magyar és nemzetközi táncházak és éjszakai koncertek
  Moldvai és gyimesi csángó táncház
  23.00 Köztársaság Bandája zenekar koncertje
  Táncház és koncert belépő: 800 Ft
  
  Augusztus 10. szombat
  10.00 VII. Magyar-Magyar Konferencia
  Téma: Székely magyarság múltja és jelene, jövőbeni kérdései a Kárpát-medencében
  17:00 Táncforgatag Táncos zenés kavalkád közel 700 fő közreműködővel
  Táncforgatag, a táncos felvonulás a fesztivál programjai közül egy kiemelkedő programelem, mely Jászberény Város utcáin és főterén zajlik az összes résztvevő közreműködésével. A hagyományok, a kultúrák kavalkádja jellemzi ezt a programot, ahol 5 külföldi együttes, több mint 100 hagyományőrző vendég Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, több megyei táncegyüttes, a helyi csoportok fellépői a Viganó Művészeti Iskola és a Jászság Népi Együttes táncosai képviseltetik magukat.
  20.00 „Adjon Isten, kinek nincs…”– moldvai és gyimesi csángók műsora
  Közreműködők:
  Moldvai csángók
   Somoska
   Klézse
   Lészped
   Bogdánfalva
   Szerbek
   Trunk
  
  Gyimesi csángók
  Gyimesbükk
   Gyimesfelsőlok
   Csinád
  
  ”Múltbéli üzenet”– erdélyi, felvidéki, magyarországi hagyományőrzők műsora
  Az egykor Magyarországhoz tartozó Erdélynek és Felvidéknek népművészete, tánc – és zenekultúrája színes és gazdag értéke hagyományainknak. A XXI. század elején is még megtalálható a paraszti kultúra számos kiváló táncosa, énekese, zenésze, akik magyarországi hagyományőrzőkkel adnak hiteles ízelítőt a saját falvainak táncaiból, zenéiből.
  Közreműködők:
  Méra, Györgyfalva, Balázstelke, Magyarsülye, Szépkenyerűszentmárton
  Magyarpalatka, Szásznagyvesszős, Nyárádselye
  Magyarborzás, Ördöngősfüzes, Mezőkölpény
  Nagyecsedi hagyományőrzők, Magyarországi Román Hagyományőrző Táncegyüttes
  Ilosvai Selymes Péter Táncegyüttes, Magyarbődi hagyományőrzők
  Jászság Népi Együttes, Zagyva Banda, Jártató táncegyüttes
  Helyszín: Jászberény város Főtere
  20.00 Magyar és nemzetközi táncház
  23.00 BeshOdrom zenekar koncertje
  Táncház és koncert belépő: 1200 Ft
  
  Augusztus 11. vasárnap
  20.00 „Viszontlátásra Jászberény” – gálaműsor
  Helyszín: Jászberény város Főtere
  22.30 Tűzijáték



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 che sudaka    élek és szeretek    acyl    magma rise    whitesnake    discomfort    deák bárdos    tompos kátya    david yengibarian    totálkár    pettybone    stormwitch    dark vibes    paul    epica    beyond    pete doherty    monte cristo    inevitable end    tiga        james cameron    after crying    stian westerhus    demjén ferenc  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!