hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2003. november 2. vasárnap   17:21
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Blue Man Group: The Complex
Warner Music

  Egy remek kis album került ki a hazai boltokba. Egy biztos, hogy a 2003. év egyik legfurcsább és talán az egyik legkiemeledőbb rock alkotása készült el. A maga nemében egyedülálló, sajátos, új vonalvezetésű, izgalmas és az agy-
  gyökerekig hatoló albumot sikerült a nagyérdemű elé tálalnia a Blue Man Group-nak, név szerint Chris Wink, Matt Goldman, Phil Stanton-nak. Egyébként semmi extra csak a kék, de abból is a sötétebb árnyalatban viritó három tar arc. Alapból még belefér nekik a szürke és a narancsszínek, és a hozzáadagolt jóadag humor és ezzel együttjáró színpadi őrület is.
  
  Az albumot két improvizatív tétel nyitja. Az ABOVE és a TIME TO START megadja a kezdő lökést a cd-nek, és a hallgatót teljesen ráhangolja erre a több mint egy millió példányban már elkelt 58 perces albumra. A lemez harmadik tétele talán az egyik legjobban sikerült igazán fülbemászó dala a SING ALONG melyet a 14 albumot megjelentető Dave Matthews Band feje ad elő. A negyedik dalt a UP TO THE ROOF -ot a 4 albumos bársonyos hangú Tracy Bonham énekli. Vele még találkozunk a tízedik számban a SHADOWS PART-n is, partnere a nem kis népszerűségnek örvendő Rob Swift hip-hop dj. Ez a dal is roppant kellemes, és talán nem véletlen, hogy ezen az albumon másodszor is hallhatjuk a hangját. Visszakanyarodva az album ötödik tételéhez egy szimplán átlagos YOUR ATTENTION improvizatív dal következik. A hatodik helyre a PERSONA kíváló szerzeményt helyezték. Ezt a dalt a négy albumos Josh Haden énekes- basszista énekli fel. Róla azt érdemes tudni, hogy a legendás jazz zenésznek Charlie Haden-nek a fia, aki egészen más utakat próbál bejárni, mint apja, ezért sajnos csak árnyéka maradhat. A hetedik helyre került a PIANO SMASHER pattogó ritmusú érdekes kisérletező improvizatív dal, melyben a vinnyogó gitárt inkább idegesitő, mint nyugtató hatású. A nyolcadik helyre a susogós kezdetű gépiesített ritmusú WHITE RABBIT Jefferson Airplane klasszikusát hallgathatjuk meg Esthero előadásában. Ő ez idáig csak egy teljes nagylemezt készitett az 1998-ban megjelent Breath From Another -t. A többi alkotása csak remix és vokál. A legutolsó három munkája is csak ilyen (A Down With Love: Music from the Motion Picture (2003), Sugar Ray - In the Pursuit of Leisure (2003), és a, Oddities - Scenic Route (2003)). A kilencedik helyen Bush énekesének Gavin Rossdale dalát a THE CURRENT -et találhatjuk. Ez a dal nem csak ő miatta érdekes, hanem a Terminator 3. című filmbe való beválasztása miatt is figyelemre méltó. A tizenegyedik dal a WHAT IS ROCK felszabadult punk-rock stilusban megírt energikus dal. A számot éneklő duo egyik tagja Arone Dyer a Hominid katasztrófa zenekar énekese, a duo másik tagja Peter Moore a Count Zero-nak. Azt hiszem, hogy mindkettejük a Blue Man Group -ban találtak magukra. A tizenkettedik dalt az album címadó dalát THE COMPLEX -et szintén az előbb hallott Peter Moore énekli. Ezt az alkotás a teljes nyugalomból felszabaduló komplexitás jellemzi. Remekbe szabott gitártémák felemelik az egész kompoziciót, majd lassan eresztik alá a teljes megnyugvásig. A tizenharmadik dal az I FEEL LOVE nekem mindig hátborzongást okozott. Eredetileg Donna Summer előadásában hallhattuk, most pedig Venus Hum próbálja megdöntögetni a listák élét. És a záró tétel a EXHIBIT 13 inkább egy emlékkép 09.11.-ről, csellóval és beszéd foszlányokkal, de a többi gondolatébresztőt a www.exhibit13.com -on találtok.
  
  Ezen az audió cd-n még egy szerény méretű mellékletet is találhatunk. Az első opcióban a The Complex album legkíválobb dalát a Sing Along videó verzióját, mely teljes egészében magával ragad, mind vizualitásában, mind computer grafikáival. A második opcióban, pedig az album készítési fázisait, riport és koncert részletket is láthatunk.
  
  A Kreativitásuk csúcsán lévő alkotók második hanghordozójukat a The Complex -et egy hosszú és gyilkos amerikai turné után hozzák át Európába. Előszőr 2004 májusában, Berlinben a Potsdamer Platz-on tekinthetjük meg produkciójukat.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Blue Man Group

Exhibit 13

 programajánló: 
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
2024. október 6.
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 star trek    subsonica    emarosa    harm´s way    deti picasso    pro-pain    deti picasso    nohanded painter    twin temple    bonobo    shakespeare    fridvalszki mark    gallows    legacy festival    strike anywhere    inevitable end    alexisonfire    gary moore    bonecrusher    eleine    mena suvari    jeff loomis    omega lithium    kelet underground tehetségkutató    mechanical sound empire  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!